homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

VN-onderzoeker: CIA martelt

Bron ANP

GENEVE - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft terrorismeverdachten gemarteld in Guantánamo Bay in Cuba. Dat heeft VN-onderzoeker Martin Scheinin donderdag gezegd. Hij suggereerde tevens dat veel gevangenen nimmer zijn aangeklaagd, zodat de martelpraktijken niet uitkomen tijdens het proces.

Scheinin, speciale mensenrechten rapporteur van de VN, bracht vorige week een bezoek aan het Amerikaanse gevangenenkamp.

Volgens Scheinin hebben verschillende autoriteiten hem meegedeeld, dat tachtig gevangenen voor een rechtbank moeten komen. Scheinin roept de Verenigde Staten echter op om de gevangenen voor een gewone rechtbank of militaire rechtbank te laten verschijnen.

Tachtig anderen komen binnenkort vrij. Het is niet duidelijk wat er gebeurt met de overige 150 gevangenen, onder wie veel ?belangrijke?. Sommigen zitten al zes jaar vast zonder proces.

Waterboarding
Scheinin reageerde ook op het nieuws dat de CIA waterboarding zou hebben gebruikt in Guantánamo en de tapes daarvan zou hebben vernietigd. Waterboarding is de ondervraging waarbij een verdachte bijna wordt verdronken. ?De vernietiging van de videobanden met daarop het verhoor van terreurverdachten is een extra argument dat de CIA betrokken was en is bij het gebruik van verhoortechnieken die verboden zijn?, aldus Scheinin.

Deze week verklaarde een ex-CIA-agent dat hij in 2002 betrokken was bij de aanhouding en ondervraging van een van de eerste verdachten na de terroristische aanslagen in de VS van september 2001. Daarbij zou volgens hem gebruik zijn gemaakt van waterboarding.

Verbod
De Democratische meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag gestemd voor een verbod op waterboarding. President George Bush heeft gedreigd zijn veto te gebruiken als het verbod ook wordt aangenomen in de Senaat.

Gepost door Tess Jungblut
Cafe • (3) CommentaarPermalinkWaterboarding. Ik dacht eerst aan zoiets als snowboarding en dan op water. Een nieuw vorm van watesurfing of zoiets. Tijdens het lezen van het bericht begreep ik dat waterboarding de officiële term is voor het martelen (bijna net niet verzuipen) van mensen tijdens de ondervraging!

En dan te bedenken dat je tien vingerafdrukken moet geven als je naar Amerika reist. Wat nu als jouw afdrukken als verdacht worden bevonden?

Zwembandjes dan maar?


Tja ... ergens begrijp ik toch niet helemaal dat Nederland nog zaken doet met Amerika!

Posted by Tess  on  12/13  at  09:59 PM


Die man die ermee naar buiten kwam vertelde ook nog dat hij martelen zo normaal vond:

John Kiriakou, the former agent, said that the waterboarding of Abu Zubaida - the first senior al-Qaeda operative captured after the terror attacks of September 11, 2001 - broke him in less than 35 seconds, and “probably saved lives”.

http://www.timesonline.co.uk/

Op dezelfde site wel een aardig stuk van O’ Sullivan:

So is “enhanced interrogation” torture? One way to answer this question is to examine history. The phrase has a lineage. Verschärfte Vernehmung, enhanced or intensified interrogation, was the exact term innovated by the Gestapo to describe what became known as the “third degree”. It left no marks. It included hypothermia, stress positions and long-time sleep deprivation.

The United States prosecuted it as a war crime in Norway in 1948. The victims were not in uniform - they were part of the Norwegian insurgency against the German occupation - and the Nazis argued, just as Cheney has done, that this put them outside base-line protections (subsequently formalised by the Geneva conventions).

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  12/14  at  01:21 PM


De daaropvolgende alinea is nog veel interessanter, als blijkt dat de advocaat van het witte huis er dezelfde argumentatie op nahoudt als de nazi’s bij t neurembergtribunaal, “ze gingen niet eens dood dus wat zeuren we nou helemaal”
Als Amerika t zelf al veroordeelt heeft tot oorlogsmisdaden, in 1948, en dat o.a. op basis van eigen rechtsspraak, ik ben maar blij dat ik die advocaat niet ben.
Het commentaar bij die stukjes is ook zo erg dat het leuk is, zo in de trant van… “Als in Europa woonachtige Amerikaan erger ik mij kapot aan de Europese hypocrisie over dit onderwerp”, nou sorry hoor. 
Je moest nog eens zelf gemarteld worden vooraleer je er een idee van hebt en een weerwoord mag geven en dan ben je natuurlijk weer bevooroordeeld.

hier dat artikel
Het heet “Bush’s torture follows where the nazi’s led”

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  12/14  at  01:32 PM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken