homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Verslag van vrijdag 9 oktober over eenzaamheid.

aHet thema eenzaamheid is in deze tijd een terugkerend thema. We willen de drempel verlagen om hierover te praten. Er zijn verschillende variaties van eenzaamheid.

Ahmed geeft aan dat we elkaar hebben en bij elkaar terecht kunnen, hij heeft zelf veel eenzaamheid ervaren. Siegfried vertelt dat in de media alles mooi en ideaal wordt gebracht en dat er weinig ruimte is voor problemen. Het gaat voornamelijk om het feelgood gevoel. Er heerst schaamte om over moeilijke dingen te praten. De reactie van mensen is vaak wegkijken of wegstoppen. Bij het bieden van een luisterend oor, komen de persoonlijke spiegels op je af.

Als je opgroeit met eenzaamheid, dan leer je het eigenlijk niet kennen. Dan kan het ongezien voortwoekeren, totdat je het tegenkomt. Middels meditatie kun je rust vinden.
Simon vertelt dat eenzaamheid ook louterend kan werden, het kan zorgen voor introspectie. Ook kan het een reflectie van een andere beweging zijn. Eenzaamheid is ook relatief, het kan ook een reactie op een trauma zijn. Ook kan het een keuze zijn.

Er wordt een voorbeeld gegeven van iemand die eenzaamheid in de oorlog heeft meegemaakt. Het is van belang dat ook al doet het veel pijn doen, dat men leert los te laten en het gevoel niet te laten overheersen.

Een mevrouw meldt dat het soms moeilijk is om met eenzaamheid om te gaan, soms heb je namelijk geen keuze. Dan is het belangrijk om in die situatie te berusten en het te accepteren.
Dan volgt er even een gesprek over de oorlog en discriminatie, mensen geven voorbeelden, n.a.v het verhaal van Simon.
Een bezoeker zegt dat het nog steeds moeilijk is in deze tijd om te leven, veel mensen zijn nog steeds aan het overleven in deze tijden en hebben het moeilijk. Hij doelt o.a. op mensen die in armoede leven.

Ahmed zegt dat de geschiedenis fase een voorbeeld is van een variatie van harde eenzaamheid. Vervolgens maken we een rondje met tips om met eenzaamheid om te gaan. Mensen vertellen hoe zij met eenzaamheid omgaan of om zijn gegaan en wat hen heeft geholpen.

De volgende tips zijn naar voren gekomen:
- Zoek menselijk contact/nodig mensen thuis uit/zoek gezelligheid op
- Je gedachten op iets anders brengen
- Durven praten over je gevoel
- Naar buiten gaan
- Positief blijven denken
- Jezelf niet wegcijferen
- Bezig blijven
- Iets vinden in je leven wat voldoening geeft
- Loslaten
- Vrede hebben met jezelf
- Hobby’s zoals: sporten/bewegen, creatief bezig zijn, wandelen, kunst, muziek, koken, naailes, fietsen, zingen
- Mensen helpen
- Vrijwilligerswerk
- Afleiding zoeken
- Je hoofd leegmaken
- Dankbaar zijn voor wat je hebt

Een mevrouw stelt voor om maandelijks een feest voor alleen vrouwen te organiseren, een man vind dat het voor iedereen moet zijn. Dat bestaat al zegt Ahmed, we zijn er mee bezig om iedere maand een muziekavond te organiseren voor zowel mannen als vrouwen. Er wordt met respect met elkaar omgegaan onderling.

Ook wordt er opgemerkt dat je ook in gezelschap eenzaam kunt zijn, hobby’s kunnen helpen, maar als je bijvoorbeeld geen of weinig familiecontact hebt dan kun je je alsnog eenzaam voelen.
Één mevrouw werkt heel veel uur per week, ze gaat vaak naar feestjes en heeft helemaal geen tijd om zich alleen te voelen.

Veel mensen gaven aan dat ze zich thuis voelen bij Assadaaka, het voelt als een tweede thuis. Voor sommigen is het het enige lichtpuntje van de week, ze kijken er naar uit om bij Assadaaka te komen.
Tot slot merkt iemand op dat ze het erg moeilijk vind om nee te zeggen en voor zichzelf op te komen. Er wordt besloten om hier spoedig een thema aan te wijden.

Iedereen is aan het woord geweest en heeft iets gedeeld, het was een mooie bijeenkomst.

#eentegeneenzaamheid

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken