homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Verslag van maandag 14 december ‘Een zorgverzekering kiezen’

aSimon Bornstein vertelt iets over de historie en het ontstaan van ziektekostenverzekeringen, hoe het later is verzorgd en hoe het nu is geregeld.
Eigen risico, de kosten van de eerste € 350 komt voor je eigen rekening. Mensen met een minimum doen er verstandig aan om het eigen risico over het jaar gespreid te betalen. Het eigen risico kun je ook verhogen, dan gaat de premie omlaag. Zorgverzekeraars zijn er met winstoogmerk en zonder. Univé is bijvoorbeeld een coöperatie en hebben geen winstoogmerk, je moet dan wel lid worden.

Ook kun je kijken of de zorg in natura wordt geleverd (in het geval je bijvoorbeeld hulpmiddelen nodig hebt), dit kan via een ledenvereniging gaan, advies kun je daar vinden of via de zorgverzekeraar zelf. De administratie kun je dan doen via de zorgverzekeraar. Naast zorg in natura kan het ook (gedeeltelijk) vergoed worden.
De wet regelt dat je verzekerd moet zijn, dat je eigen risico moet betalen en dat je basis verzekerd bent. Sommige verzekeraars verlagen de premie omdat ze bepaalde dingen in een aanvullend pakket regelen. Dit kun je uitzoeken op vergelijkingssites: independer.nl, consumentenbond.nl of op de site van de zorgverzekeraar zelf.
Dit kan per zorgverzekeraar verschillen. Als werkgever zijn bepaalde ziektekosten een aftrekpost, ook als particulier is dit mogelijk, indien je veel ziektekosten hebt bijvoorbeeld.
Er wordt een vraag gesteld over fysiotherapie behandelingen, die iemand nu zelf betaald. Hiervoor kun je je aanvullend verzekeren, echter betaal je dan wel de 10e? t/m 21e behandeling zelf. Ben je collectief verzekerd, dan dien je dat eerst op te zeggen en dan pas kun je de aanvullende verzekering in dit geval aanpassen.
Je kunt ervoor kiezen om een werelddekking te nemen, dat kun je via een reisverzekering regelen, dan kun je korting krijgen. Als je bijvoorbeeld bij je ziektekostenverzekeraar ook een reisverzekering hebt, kun je bijvoorbeeld 30% korting krijgen.
Soms is het handig om je aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar in te kopen, dat kan voordeliger uitpakken.
De wet langdurige zorg, regelt alle zorg in instellingen. Stel je wordt opgenomen vanwege een psychose of dementie, dan wordt geld dat niet wordt bekostigd door je ziektekostenverzekering betaald vanuit de wlz en zelfs administratief geregeld.
Iemand vraagt wat is het verschil tussen 2 of 3 sterren? Per aanvullend pakket kun je kiezen hoeveel procent vergoeding je kunt krijgen. Wil je dat alles vergoed wordt of gedeeltelijk.
Dieetkosten kunnen vergoed worden, bij de belastingdienst kun je een lijst opvragen, de huisarts kan kan aanvinken wat je nodig hebt en dit is aftrekbaar. Wel onder strikte voorwaarden.
Ziektekostenvervoer, kan via AOV pasjes, taxi, vervoer naar school, vervoer voor gehandicapten, liggend/zittend vervoer. Je hebt een keuring van CIZ nodig, wordt verschillend gedekt.
De ziektekostenverzekering dien je voor 31 december op te zeggen, voor de nieuwe verzekering en de aanvullende verzekering heb je tot 1 februari. Voor de basisverzekering kun je niet afgewezen worden voor de aanvullende wel.
Deel de kennis ook met andere mensen, zodat zij er ook van kunnen profiteren.

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken