homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Verslag Operatie ZorgHART van maandag 7 september

2Operatie ZorgHART is een project van Platform Informele Zorg Amsterdam Oost (Meta de Vries (Buurtcoöperatie Oost/Havengebied), Karin de Roo (directeur Markant) en Klaartje Kosters van (Assadaaka Community) i.s.m. Moving Arts Project met fotografen Ruud Gort en Noud Verhave. Dit is mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Amsterdam Oost.
Platform Informele Zorg Amsterdam Oost is een samenwerkingsverband van formele en informele organisaties die zich inzetten voor de buurt en haar bewoners, voor meer informatie zie http://www.platforminformelezorgoost.nl.

Op maandag 7 september is om 16.00 uur de foto expositie van Operatie ZorgHART op het Oranje Vrijstaatplein geopend door Maarten Poorter. Op de tentoonstelling worden Amsterdammers uit Oost die actief zijn in de informele zorg in de schijnwerpers gezet. ZorgHARTen zijn diegenen die soms jarenlang voor een ander zorgen, een buur die kookt, vrijwilligers, activisten, kortom iedereen die zorgt maar van wie die rol niet altijd zichtbaar is.

Operatie ZorgHART gaat om hen. Hun uitspraken, verhalen en foto’s geven ons een inkijkje in wat hen beweegt en hun ervaringen. Wat zij ontdekken over vertrouwen en duurzame relaties. Over hoe zij soms zowel zorg ontvangen als geven.
Voor de tentoonstelling zijn ruim 150 ZorgHARTen geportretterd. Dat is een fractie van de mensen die zich inzetten in Oost. Wat hun verhaal ook is, alle ZorgHARTen samen zijn een onmisbare kracht in Amsterdam Oost. Operatie ZorgHART maakt die vaak ongeziene, maar cruciale krachten samen zichtbaar.

Op de foto expo staan prachtige portretten en verhalen van ZorgHARTEN in Oost, waaronder enkele vrijwilligers van Assadaaka Community. Wij waren er bij maandag en het was fantastisch om al die mensen met mooie zorgHARTEN te zien. Er was live muziek, mensen stopten en waren geïnteresseerd. Veel mensen die ik sprak kennen Assadaaka Community en spreken vol lof over de organisatie en wat de vrijwilligers allemaal doen, sommige waren zelf vroeger actief voor Assadaaka of hebben samengewerkt. Twee vrijwilligsters hebben weer heerlijke hapjes gemaakt, onder leiding van Hajiba, waarvoor hartelijk dank.

‘Mensen die voor andere mensen zorgen, in het zonnetje zetten. Het is ontzettend mooi dat je dat hebt gedaan, om een gezicht te geven aan al de mensen die werken in de zorg, in de informele zorg hier in Stadsdeel Oost. En waarom is dat zo belangrijk, omdat dat een activiteit is die we lang niet altijd zien. Dit gebeurt een beetje achter de deuren, in de huiskamers, maar deze mensen zijn geluksbrengers. Het zijn mensen die zo ontzettend belangrijke dingen doen. Het zijn soms kleine dingen.

Mensen die dat éné telefoontje extra doen voor een ander, waardoor iemand de dag doorkomt’ of net even een vuilniszak wegbrengen voor iemand en dat voor een hele lange tijd. Bij elkaar genomen is dat zo’n enorme kracht voor onze samenleving, dat we mensen hebben die voor mensen zorgen op zo’n menselijke manier en dat in aanvulling doen op de formele zorg dat verdient een gezicht. Niet één gezicht, maar 150 gezichten van hele lieve Amsterdammers. Die hangen allemaal om ons heen en die ziet u allemaal op de tentoonstelling die gevormd is en ik weet ook zeker dat heel veel van die lieve Amsterdammers hier vandaag op het plein staan.

Applaus voor al deze lieve mensen, vooral voor hun en dat veel mensen dat mogen zien. En daar is zo’n tentoonstelling prachtig in. Het is heel mooi dat je ‘m laat reizen, zodat mensen die winkelen even stil blijven staan om te kijken wat er op die foto’s staat en zich misschien laten inspireren om het ook misschien te gaan doen of weten dat dit soort hulp er is voor als je het later misschien nodig hebt, want we hebben met z’n allen een verhaal te vertellen en dat doen we op deze manier samen. Dank aan de fotografen Naud en Ruud, het zijn echte kunstwerkjes geworden. Ik wil een hele mooie foto op mijn werkkamer. De weg er naar toe is misschien nog wel belangrijker, de gesprekken die zijn gevoerd, de ervaringen die gedeeld zijn en ook daar hoor ik graag meer over. Want we zijn met z’n allen natuurlijk ook om het een beetje beter te maken. Laten we een feestje vieren met elkaar, heel veel dank!’ Dit waren de woorden van de stadsdeelvoorzitter, Maarten Poorter.

Verschillende mensen zijn bedankt en in het zonnetje gezet, zij ontvingen een mooie bos bloemen, waaronder onze Klaartje. Ook werden er zorghartspeldjes opgespeld door Maarten. Al met al een mooie dag, het weer zat ook mee en deze mensen verdienen het.
De tentoonstelling reist door Oost, deze week staat de tentoonstelling nog op het Oranje Vrijstaatplein, volgende week op het Christiaan Huygensplein. Voor andere data en locaties kijk op http://www.operatiezorghart.nl.

‘Een zorghart denkt vanuit mogelijkheden niet vanuit moeilijkheden’

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken