homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Verslag maandag 9 november Polarisatie Onrust tweedeling van de maatschappij

zqWe gaan het hebben over verdraagzaamheid, we zullen dieper ingaan op een aantal maatschappelijke thema’s, namelijk hoe gaan we met elkaar om?
De sprekers zijn Ahmed El Mesri (deskundige in multiculturalisatie), Simon Bornstein (geestelijk verzorger van Assadaaka) en Mostafa Abbou (sociaal makelaar).
Ahmed begint met een toespraak, die hieronder te lezen is. Het ging in het kort over de spanning in de samenleving, dat polarisatie toeneemt en hoe hiermee om kan worden gegaan.

Het antwoord op polarisatie is saamhorigheid en verbinding zoeken met elkaar. Simon voegt daar aan toe dat de woorden van Ahmed verbindend zijn voor de buurt.

Mostafa begon met iets te vertellen over de verruwing in de maatschappij in de afgelopen periode. Hij liet een definitie zien van polarisatie: een toenemend wij-zij denken. Het is een proces waarbij de tegenstellingen tussen groepen in de samenleving sterker worden, waardoor groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan.

Polarisatie kan zich manifesteren op verschillende locaties, bijvoorbeeld in een buurt, op een school of op de werkvloer, maar ook op (sociale) media.
We kijken naar wat ons verbind en niet wat ons scheidt, wat brengt ons samen? Probeer de dialoog aan te blijven gaan.

Wat zijn de gevolgen van tweedeling?
Verantwoording afleggen (door moslims) voor iets dat een ander verricht (bijvoorbeeld terreur) is niet nodig. Blijf jezelf, wees niet bang en blijf in jezelf en de maatschappij geloven.

Een verstoord klimaat, dat wij-zij denken daar geloven wij niet in, we zorgen voor harmonie. Vijandigheid duurt niet lang, vriendschap kan heel lang duren.

Hoe ga je om met uitsluiting?
Je bent allereerst een Amsterdammer (of een andere woonplaats). Het raakt Mostafa professioneel, omdat scholen, ouders en leerlingen met de handen in het haar zitten, het is een soort taboe om dit soort dingen te bespreken, men durft het niet uit te spreken.

Wij zijn hier om die taboes te doorbreken. Klop aan bij Assadaaka als je ergens mee zit, we hebben recent hier een meldpunt voor geopend (06-27440672) en bespreek het. Ga niet in de verdediging als je geen fout hebt gedaan. Zoek een positieve dialoog. Kom naar Assadaaka Community, hier wordt met je meegedacht aan een passende oplossing. Wat je wilt bereiken is niet uitgesloten worden.

Maatschappelijke onrust en blasfemie
Sinds vorig jaar is blasfemie in Nederland wettelijk toegestaan i.h.k.v de vrijheid van meningsuiting. We gaan hier verder niet diep op in.

Hoe ga je om met blasfemie?
Dit heeft ook met polarisatie te maken. Veel moslimvrouwen zijn fysiek aangevallen. Hierdoor is angst bij sommigen ontstaan om bijvoorbeeld de tram te pakken. Assadaaka is niet religieus, we willen dat bezoekers zich veilig (blijven) voelen en dat ze veilig naar hier kunnen reizen.

Simon haakt hier op in en legt de geschiedenis uit rond blasfemie, dit heeft te maken met volstrekte intolerantie. Gister is bij de herdenking van de kristalnacht (waarbij duizenden woningen, winkels en synagogen van joden werden vernield of in brand gezet) voor het eerst excuses aangeboden door een kerkleider. Er heerste een klimaat van discriminatie naar alle mensen toe. Spinoza heeft ook een boek geschreven, daar komt de denkwijze van blasfemie vandaan.

Tot slot wordt de rol van scholen, ouders en burgerschap besproken. Het is belangrijk om hierover in gesprek te blijven gaan, het gaat tenslotte om de toekomst van jongeren. We dienen ervoor te waken dat we niet tegenover elkaar komen te staan. De hand ook in eigen boezem steken, wat kun je zelf verbeteren.

Er moet meer geïnvesteerd worden in de jeugd: om leerachterstanden tegen te gaan, gelijkwaardige studiebeurzen verstrekken, woningnood aanpakken en armoede bestrijden.
Verbinding is de sleutel, er is geen sprake van een zogenaamde ‘clash of civilisations’, dat is een rookgordijn, de werkelijke problemen liggen o.a bij de toenemende armoede, woningnood, het onderwijs en het klimaat.

zq

s

z.

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken