homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Verslag maandag 12 oktober – omgaan met boosheid

aVandaag was het thema omgaan met boosheid, het was een druk bezochte en vruchtbare bijeenkomst, met 1,5 meter afstand uiteraard. Ahmed El Ghazi van Dynamo kwam ons hier weer voorlichting over geven.
Eerst werd er verteld over het ontstaan van boosheid, dat heeft te maken met niet geuite frustratie of kwetsing. Iets kan niet gaan zoals je wenst, iemand kan je pijn doen of beledigen.
Door boos te worden, maak je duidelijk dat je je gekwetst voelt. Als je die boosheid uit, dan is dat een manier om de pijn te verzachten. Boosheid is een krachtige emotie en het verschilt van persoon tot persoon hoe deze daarmee omgaat of deze uit. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die boosheid oproepen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van onrecht, of iemand gaat over je grenzen heen. Dit kan pijn veroorzaken en dat kan boosheid oproepen.

Een zwaardere vorm van boosheid is woede, in dat geval is er weinig controle over de emotie. Dit is een vorm van een uiting van boosheid, waarbij zich extreem gedrag voordoet. Dan kun je denken aan dat mensen geen controle meer hebben en met dingen gaan gooien of hun stem verheffen.

Het niet praten over opgedane pijn zorgt voor een opstapeling, waardoor een spontane ‘explosie’ ontstaat. De persoon heeft dan geen controle meer over zijn/haar emoties en is kwaad.

Boosheid heeft ook een functie. Het is een normale emotie, als die genegeerd wordt dan ontstaat er als het ware een vulkaan. De functie is o.a. om de integriteit te beschermen.

Er wordt een vraag gesteld over pesten in het algemeen en online en over pesten op school, over hoe je daar mee om kunt gaan. Het kan een nare ontwikkeling voor het kind/de persoon hebben. De beste remedie tegen pesterij is om hulp te zoeken, door er bijvoorbeeld over te praten, door jezelf weerbaarder te maken. En in geval van notoire pesters, kijken of het zin heeft om je energie daarin te steken.

Vervolgens werd er gesproken over de verschillende manieren van het uiten van woede. Onder een passieve manier van uiten valt negeren, uit de weggaan, jezelf de schuld geven. Op een agressieve manier uiten kan zijn door wraak te nemen, te schreeuwen, fysieke agressie en anderen beschuldigen.

Het is belangrijk om je boosheid te richten op diegene of datgene wat je boos heeft gemaakt. Als je je na het uiten van boosheid beter voelt (zonder de ander te kwetsen), dan is dit gezonde boosheid.
Ongezonde boosheid kan leiden tot depressies en zelfhaat. Ook agressie en geweld zijn misvormingen van boosheid.

Tot slot worden tips gegeven over het omgaan met boosheid:
- Uit boosheid op een constructieve manier
- Erken emoties zoals boosheid en woede
- Vertel waarom het zo moeilijk voor je is
- Onderzoek wat je boos maakt
- Je boosheid niet onderdrukken
- Neem een time-out

Tot slot is er een vraag over mensen die bijvoorbeeld roddelen en lasteren en daar niet mee willen ophouden, zelfs niet na een duidelijke grens. Die kun je bijvoorbeeld de toegang weigeren na in gesprek te zijn gegaan en afspraken die niet worden nagekomen. Mensen die ziek zijn en hun eigen gedrag niet doorhebben (of juist wel), daar kun je aangifte tegen doen of een advocaat inschakelen en van laster en smaad betichten, want dat is strafbaar.

Na afloop geeft Dr. Eman nog een kleine meditatie-sessie. Mensen voelden zich na afloop kalm. In de toekomst zal zij dit nogmaals doen, maar dan uitgebreider.

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken