homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Verslag Fixbrigade van Jungle Amsterdam

fixVrijdagochtend 4 september was de bijeenkomst met het thema De Fixbrigade door Hans en Francis van Jungle Amsterdam. Dit heeft te maken met duurzaamheid voor iedereen toegankelijk maken, met name mensen met een smalle beurs.

Hans begint met dat er meerdere bijeenkomsten zullen volgen om energie maatregelen te nemen voor de smalle beurs.  Mensen kunnen zich aan het einde van de bijeenkomst inschrijven om hulp van de Fixbrigade te krijgen. U kunt dat ook doen via .(JavaScript must be enabled to view this email address).

Ook is het nog mogelijk om een infraroodscan te krijgen, echter dient er een temperatuurverschil van 15 graden te zijn tussen die in de woning en de temperatuur buiten, dat kan zodra het weer wat kouder wordt weer starten.
Er wordt ingegaan op wat het energieverbruik bepaalt. Dit is o.a.:
- Ouderdom van de woning
- Isolatie van de woning en
- Grootte van de woning

Daarna wordt er kort uitleg gegeven over wat er gedaan kan worden en waar de oorzaak van energieverlies aan kan liggen. Zoals warmte en tochtlekken, deze bepalen voor het grootste gedeelte de energierekening. De energierekening is voor 76% variabel en daar heeft u de meeste invloed op.

Er is een campagne om 50 deelnemers te werven die net als Francis voor de Fixbrigade kunnen werken. Zij kunnen dan voor de mensen met een smalle beurs een gratis montage verrichten.
De Fixbrigade is dringend op zoek naar samenwerking. Zij zoeken mensen/jongeren die een bijdrage willen leveren aan deze brigade, zodat zij kunnen uitbreiden door de stad en het land. Zij kunnen zich aanmelden via .(JavaScript must be enabled to view this email address). Dit mail adres is er overigens ook als u zich wilt aanmelden voor de Fixbrigade en infraroodsafari. Ook kunnen er foto’s worden gemaakt van vocht in de woning in geval van schimmelproblemen, de terugkoppeling van het rapport duurt alleen wat langer.

Mensen met een stadspas met groene stip hebben hier recht op, ook mensen die net boven het minimum uitkomen. Daarvoor kunt u informeren bij Jungle Amsterdam – Fixbrigade, iedere vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur (geldt ook voor de infrarood safari). Daarnaast kunt u ook uw energierekening laten lezen bij Jungle Amsterdam. Hierover komt ook nog een aparte bijeenkomst.

Dan wordt er uitleg gegeven over de Fixbrigade. Wat zij doen o.a. zijn thermische foto’s maken om de warmtelekken op te sporen. Stel je voor dat er tocht vanuit je kozijn binnenkomt dan wordt er een foto van gemaakt en gekeken wat eraan gedaan kan worden.
Wat levert het voor u op? U ontvangt bijvoorbeeld een tochtstrip of kaderprofielen langs de deuren, kortom kleine maatregelen om de warmte in uw huis vast te houden. U ontvangt hulp op maat, elke situatie wordt apart bekeken, m.b.v. de camera worden lekken opgespoord.

Daarna komt er een rapport, waarin 15 tot 20 situaties kunnen voorkomen in een woning o.a. m.b.v. de infraroodsafari, zij geven dit door aan de Fixbrigade die vervolgens een prijsopgave maakt.
Zij zullen daarna bijvoorbeeld uw woning kitten, kaderprofielen langs de deuren monteren of een brievenbusborstel plaatsen om de warmte in uw huis te behouden.

Nu vervolgt Francis met een aantal voorbeeld foto’s waarop de kou/warmte is te zien. Het zijn vergelijkingsfoto’s; bijvoorbeeld één foto zonder radiatorfolie en één foto met folie. Hij toont het verschil en op de foto zonder radiatorfolie is te zien dat alle warmte naar buiten gaat. Zo zijn er tochtlekken te zien bij een deur, raam, brievenbus en een kattenluik. Bij het kattenluik zijn vaak veel lekken te zien, veel mensen weten dit niet. Het doel is uiteraard om de warmte binnen te houden.

Ook komt het voor dat de plinten op de vloer slecht aangesloten zijn en dit zorgt voor een koude ontwikkeling langs de kieren die tochtdichting nodig heeft.

Er wordt een anecdote verteld, er was een mevrouw bij wie 10 jaar lang de verwarming het niet deed. Ze had van alles geprobeerd via de woningbouwvereniging, maar geen resultaat. Na een foto van de verwarming door de Fixbrigade, was een warmte lek zichtbaar. Wat bleek, er was iets op de verwarming precies verkeerd om aangesloten. De woningbouw weigerde om dit te herstellen, om dat volgens hen de vloer open moest en er leidingen vervangen dienden te worden. Dit bleek niet waar te zijn, de Fixbrigade heeft dit kunnen fixen, door dat element andersom te monteren, het was zo gebeurd!

Verder wordt er een infrarood foto vertoond van een halogeenlamp. Daarop is te zien dat er veel energie is, er is meer sprake van warmte dan van licht. Dit is een enorme energieverspilling. Daarom adviseren zij om led verlichting te gebruiken, dit is veel duurzamer.

Tot slot wordt er een lijst vertoond met hoeveel je per jaar kunt besparen.
Zo kunt u middels led lampen zo’n €50 op jaarbasis besparen. Door de thermostaat een graadje lager te zetten, zo’n € 100 per jaar. Het dichtkitten van naden levert zo’n €60 op en radiatorfolie €40.

Met alle kleine maatregelen bij elkaar opgeteld, kan dit een besparing van een paar honderd euro per jaar opleveren. En dat is de bedoeling, grip op de energierekening verkrijgen en daarmee de mensen helpen.
De volgende bijeenkomst zullen we meer focussen op vocht in huizen en schimmelvorming. We zullen proberen om een aantal mensen van woningbouwverenigingen uit te nodigen, de GGD en Bastiaan Minderhoud van de PvdA die hier eerder een bijeenkomst over heeft gehouden. Dit zal ergens eind oktober plaatsvinden.

Hans en Frans worden hartelijk bedankt voor hun toelichting en zij delen nog wat folders/flyers uit over duurzaamheid, de Fixbrigade een naaiworkshop voor kinderen van groep 7 en 8 elke maandag van 15.00-17.00 uur vanaf 7 september (deelname is gratis), aanmelden kan via .(JavaScript must be enabled to view this email address). En tot slot worden er een aantal mooie boeken (kleine romans) uitgedeeld ‘Het armoede alfabet van Treintje Rosewater en Sonja Abdelmiskin’, geschreven door Mariska Stevens en Jannekee Jansen op de Haar.
Het was een mooie informatieve bijeenkomst, de mensen waren erg blij met de verstrekte informatie.

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken