homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

verslag ARBO workshop

zz12Thema-Ontbijt: ARBO wat is dat?

Op maandag 07 november 2020 organiseerde de Assadaaka Community een Thema Ontbijt onder de titel ‘ARBO, wat is dat?’. De deelnemers namen plaats aan de feestelijk gedekte tafel en werden door de Assadaaka vrijwilligers warm en hartelijkst verwelkomd met een heerlijk kopje Marokkaanse thee: ‘met suiker of zonder suiker?’

Trainer Rabbijn Simon Bornstein, de Geestelijk Verzorger van de Assadaaka Community ging hierbij met de vijfentwintig deelnemers namens het Netwerk ARBO, netwerk voor veilige en gezonde werkomstandigheden en arbeidstijden van vakbond FNV in op de Wet Arbeidsomstandigheden.

De trainer legde de deelnemers uit, dat het Netwerk ARBO FNV er is voor Goed, Veilig en Gezond(e) Werk(tijden)! Om FNV leden met elkaar in contact te brengen, te verbinden en te activeren.

Heb je als burger of vakbondslid een vraag over Gezond en Veilig Werk? Bijvoorbeeld over bedrijfsongevallen, fysieke belasting, RSI of veiligheid? Dan is er het ARBO-Adviespunt van de FNV dat men van maandag tot vrijdag kan bellen voor advies en of ondersteuning, telefoon: 088-3680609.

Burgers met klachten over onveilige arbeidsomstandigheden kunnen ook invloed uitoefenen of een klacht indienen bij andere instanties; de ondernemingsraad van hun bedrijf, de arbodienst van de werkgever, de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de vakbond, vertrouwenspersoon of vakbondsconsulent op de arbeidsvloer, de eigen leidinggevende, de huisarts en andere plaatsen.

Een belangrijk thema als het gaat om ARBO is ook de sociaal veilige werkplek. Werkgevers zijn wettelijk verplicht te zorgen dat er niet wordt gediscrimineerd, geen pestgedrag tussen collega’s plaats heeft, dat intimidatie en ander grensoverschrijdend gedrag geen plaats kan hebben binnen het eigen bedrijf. Een werkgever hoort protocollen en gedragsregels duidelijk te formuleren. Klachtenprocedures dienen helder te zijn en ook hun vindplaats. Soms moeten klokkenluiders worden beschermd.

Veiligheidsprotocollen die toegespitst zijn op specifieke functies moeten netjes met een functieomschrijving door werkgevers worden uitgewerkt. Ook kan daarbij worden gedacht aan het trainen van werknemers in de omgang met gevaarlijke stoffen, machines, werkplekken. De zorgplicht ligt in de eerste instantie bij een werkgever. Ook voor het op orde hebben van bijvoorbeeld actuele RI&E of ARBO Catalogus.

Eenvoudigere trainingen kunnen aan werknemers worden aangeboden; Eerste Hulp Bij Ongelukken, Bedrijfshulpverlening, Reanimatie, een ontruimingsplan voor panden en het daarmee oefenen om de paraatheid bij alle betrokken te kunnen oefenen zijn hierbij onder anderen aan de orde.

Werkdruk is een heel groot ARBO onderwerp. Hoeveel vierkante meter kan een schoonmaker in een vastgesteld tijdsbestek reiningen? Wordt er niet te veel van de werknemer verwacht? Werkdruk leidt tot stressopbouw bij werknemers die er ook lichamelijke klachten of een burnout aan over kunnen houden. Burnouts en hartklachten komen in sectoren als de zorg en het onderwijs niet zelden voor.

Tijdens de training werd ingegaan op de vraag ‘Wat is een beroepsziekte?’ Na de inbreng van de deelnemers te hebben gekregen werd de volgende definitie geformuleerd. Een beroepsziekte is een ziekte die is veroorzaakt door belasting die voor het grootste deel tijdens je werk gebeurde. Te denken valt aan zaken van schilders ziekte of kapperseczeem tot rsi, burn-out of bijvoorbeeld nek-, rug-, heup-knieklachten.

Actuele ARBO onderwerpen die tijdens de ARBO workshop werden besproken waren; het opstellen, handhaven en naleven van COVID en hygiëneprotocollen, mondkapjes wie betaald deze: werkgever of de werknemer? Heeft men bij thuiswerken recht op een reisvergoeding? Wie is verantwoordelijk (ook financieel) voor veilige werkomstandigheden thuis: werkgever of werknemer?

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein®

yt5

z09

x x23

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken