homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

vernauwing in longaders.

10St. Antonius voert als eerste ziekenhuis ter wereld operatie uit tegen vernauwing in longaders.
Het Hartcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft onlangs voor de eerste keer in de wereld een nieuwe operatie uitgevoerd, de zogenoemde Pulmonaal Vene Verwijdingsplastiek. Hierbij zijn twee afgesloten longaders van een patiënt gereconstrueerd en opnieuw vastgelegd aan het hart. De operatie werd uitgevoerd met gebruikmaking van de hart-longmachine. De CT-scan na de operatie heeft aangetoond dat de longaders weer volledig doorgankelijk zijn. Deze operatie wordt uitgevoerd bij patiënten die last hebben (gehad) van boezemfibrilleren.

Cardiothoracaal chirurg
Bart van Putte: ”Het is fantastisch dat deze operatie geslaagd is. De patiënt beschikt nu weer over twee longen (in plaats van een) die allebei volledig functioneren. De patiënt krijgt hierdoor nu veel meer lucht waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. Met deze operatie hebben we nu een effectieve behandeling om de complicaties van katheterablaties (het uitschakelen van het hartweefsel dat boezemfibrilleren veroorzaakt) te herstellen.“ De verwachting is dat zeker 50 patiënten per jaar met deze operatie geholpen kunnen worden.

Complicaties van katheterablaties herstellen
Een groot deel van de patiëntengroep met boezemfibrilleren heeft onvoldoende baat bij een behandeling met medicijnen en komt in aanmerking voor een operatie (de zogenoemde Minimaze of maze) of katheterablatie. Bij de katheterablatie kunnen in 1 tot 3% van de gevallen vernauwingen of afsluitingen van de longaders optreden. Deze vernauwingen worden verholpen met een dotterbehandeling. Echter treedt in 50% van de gevallen opnieuw een vernauwing of afsluiting op van de longaders. Op dat moment is een operatie aan de orde om de longaders te reconstrueren en opnieuw aan het hart vast te maken.

Wat is boezemfibrilleren?
25% Van de bevolking ontwikkelt ergens in haar leven een veel voorkomende hartritmestoornis, ook wel boezemfibrilleren genoemd. Deze mensen hebben vaak hartkloppingen, zijn vaak vermoeid en hebben een verhoogde kans op beroertes als gevolg van bloedpropjes in het hart die ontstaan tijdens deze ritmestoornis. Boezemfibrilleren kan zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid. De levensverwachting van mensen die last hebben van boezemfibrilleren is bovendien korter.

Bron: St. Antonius Ziekenhuis

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken