homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Verbinding, saamhorigheid, cohesie en Samenwerking met respect voor elkaars veiligheid.

vvvoOndanks giet van het regen was er op 4 mei 2024 een bijzondere herdenking op station Muiderpoort met Leden van Assadaaka Community en buurt-bewoners, waar ruim 11.000 Amsterdamse Joden vanaf werden afgevoerd naar doorvoerkamp Westerbork om op trasport gezet te worden richting gaskamers. In totaal zijn het zo’n 46.000 mensen die via verschillende transportvormen werden afgevoerd.

In deze roerige tijd moeten we juist stil staan bij de verworven vrede die door allerlei huidige belangen bedreigt wordt.
https://www.parool.nl/.../vanaf-muiderpoort-werden…/...

Ahmed El Mesri, voorzitter Assadaaka Community hield een prachtige toespraak.

Beste, lieve aanwezigen,

Vandaag staan wij stil, hier op deze plek. Een plek waar velen dagelijks langs lopen. Maar nu staan wij even stil. We zijn stil met ons hele hart. Stil bij de mensen die vanaf Station Muiderpoort in de Tweede Wereldoorlog vertrokken en nooit meer terug kwamen.

Want vanaf dit station werden in de Tweede Wereldoorlog ruim 11.000 Joodse en andere Amsterdammers gedeporteerd richting Westerbork en vanaf daar naar andere kampen. Babies, kinderen, tieners, volwassenen, ouderen… Niet wetend waar de treinen hen heen zouden leiden. Niet wetend dat zij nooit meer terug zouden keren.

11.000 mensen, voor wie hun vreselijke lot werd bepaald door anderen. Gewone Amsterdammers, zoals u en ik. Zij werden het slachtoffers van een Wij – Zij denken. Van angst, van haat, van tegenstellingen, die voor politiek gewin werden aangewakkerd.

Samen herdenken wij deze oorlogsslachtoffers, ieder jaar weer. Want door hen te blijven herdenken, weten wij ook hoe belangrijk het is om het wij – zij gevoel tégen te gaan. Om iedere dag van het jaar waakzaam te blijven, wanneer groepen mensen tegen elkaar op worden gezet. En hoe belangrijk het is om voor elkaar óp te komen, omdat gelijkwaardigheid en respect de basis is van onze samenleving.

Herdenken is méér dan alleen herinneren. Herdenken is levend houden, in onze harten, in ons denken én in ons doen. Waakzaam zijn en opkomen, iedere dag, voor naastenliefde, gelijkwaardigheid en vrede. Laat deze bloemen die wij leggen een nagedachtenis zijn aan hen die zijn gestorven en laat deze bloemen een herinnering zijn aan onze verantwoordelijkheid voor vrede, voor opkomen voor elkaar, voor zorgen voor elkaar, voor medemenselijkheid.

Dank u wel.

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken