homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Verbinding, saamhorigheid, cohesie en Samenwerking met respect voor elkaars veiligheid

co0Ondanks giet van het regen was er op 4 mei 2024 een bijzondere herdenking op het Ceramplein met Leden van Assadaaka Community en buurtbewoners.
In deze roerige tijd moeten we juist stil staan bij de verworven vrede die door allerlei huidige belangen bedreigt wordt.
https://www.parool.nl/.../vanaf-muiderpoort-werden…/...
Klik hier op om verder tee lezen!

Toespraak Ahmed 4 mei 2024 Ceramplein

Beste, lieve aanwezigen,

Ieder jaar op 4 mei zijn wij hier samen, op het Ceramplein. Ieder jaar herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, samen met elkaar. Met Amsterdammers van allerlei leeftijden, verschillende achtergronden, religies, overtuigingen… herdenken doen we samen, als één. Zo doen we dat al jaren, hier op het Ceramplein. En dat blijven we doen.

Want de geschiedenis laat zich niet uitpoetsen. Wij kunnen alleen ons heden en onze toekomst inkleuren. En daarom zijn wij hier, ieder jaar, om de vele oorlogsslachtoffers te herdenken. De vele onschuldige burgers, gewone mensen, zoals u en ik. En de mensen die hebben gevochten voor onze vrijheid. Om te herdenken dat al deze mensen hun leven hebben verloren omdat teveel mensen angst, tegenstellingen en haat lieten winnen van naastenliefde, van opkomen voor elkaar, van gelijkwaardigheid, van medemenselijkheid. Dat mogen wij Nooit uit het oog verliezen. Wij staan hier omdat wij onszelf, en de generaties na ons, eraan blijven herinneren dat angst, tegenstellingen en haat nóóit mogen winnen.

Wij herdenken en we herinneren. We herdenken de vele onschuldige slachtoffers. En we herinneren ons eraan, dat al deze mensen in ons voortleven. Want wij dragen er allemaal zorg voor dat gelijkwaardigheid, medemenselijkheid en respect de basis vormen van onze samenleving. Van dag tot dag.

Door ieder jaar de oorlogsslachtoffers te herdenken, herinneren wij ons eraan hoe belangrijk het is om ons te verzetten tegen het wij-zij denken. Dat is ook nu weer extra belangrijk. De oorlogen op meerdere plekken op de wereld brengen niet alleen dáár angst en onrust, maar ook hier. We voelen ons machteloos en boos, waardoor er minder ruimte overblijft om de ander te zien, van mens tot mens. Laat ons leren van het verleden, laat dit niet tussen ons als mensen in komen te staan. Want juist Nu is het belangrijk om elkaar te omarmen voor die belangrijke waarden als gelijkwaardigheid en medemenselijkheid. Daar moeten we samen sterk in staan.

De Tweede Wereldoorlog en haar vele slachtoffers herinneren ons eraan waar wij-zij denken toe kan leiden. Dat vraagt van ons een verantwoordelijkheid, iedere dag, ook hier, in Amsterdam. Om ons te verzetten tegen tegenstellingen, tegen wij-zij denken. Om elkaar juist op te zoeken en te omarmen, om elkaars vrijheid en veiligheid te waarborgen. Want alleen Samen staan we sterk.
En zo herdenken wij de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij roepen ons op, want de vrijheid en gelijkheid van nu en van de toekomst ligt in onze harten én in onze handen. Handen die wij hier op het Ceramplein samen ineenslaan.

Dank u wel.

https://ar.hibapress.com/details-520399.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3BKxVLzakCvWIwPONqPrAW30V22R8DYfUKZ4VWDMujsgK6mCYc0lFKNPc_aem_AdUwHXntF7FyCgvbE51CA6amqsjyF3Y8eYG6mOx9sENjWzOAyvF1qguYXLxZp0rNOj75O-mD5NEPhcgdB0FREcEg

vo

v09

vio

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken