homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Vaderdag bij de Assadaaka Community!

VRTBezoekers van de Assadaaka Community vierden op 21 juni 2021 uitgebreid vaderdag. Een fijne maaltijd werd door de deelnemers aan deze activiteit met smaak geconsumeerd. Vrolijke deuntjes werden gezongen onder begeleiding van Idriss die tevens een professioneel muzikant is. De kelen werden gesmeerd met een heerlijke Marokkaanse thee.

Er werd uitgelaten meegezongen en meegedeind op diverse melodieën van de muziekgroep ABBA. Het woord Abba betekent in diverse talen: vader.

In een voordracht ging de geestelijk verzorger in op de betekenis van het woord ABBA of ABU. In de eerste plaats is het een aanduiding van en verwekker van een individu. Ook wordt het gebruikt om een grootvader aan te kunnen duiden. Ook wordt dit woord gebruikt om een verre stamvader te benoemen.

Abba is het hoofd van een gezin, van een clan, van een stam of zelfs compleet volk. Een vader kan ook zijn een man die als professional de initiator of beschermheer is van een kunst, een beroep, of een klasse. De term Abba gaat samen met uitingen van respect en eer.

Tijdens de maaltijd ontving Ahmed el Mesri dan ook een prachtig bloeiende orchidee van één van de deelneemsters, een spontane en welkome bloemenhulde!

Wanneer de naam Vader wordt gebruikt om Allah aan te duiden, dan verwijst de Naam naar een Eretitel voor de Schepper die een speciale relatie onderhoudt, bijvoorbeeld met een groep gelovigen.

In de monotheïstische tradities wordt de profeet Moussa wel aangeduid als de ‘vader van wijsheid’ en ‘vader van de profeten’. Soms worden mensen als vader van een groep aangeduid, te denken aan het hoofd van een school of academie, de voorzitter van een organisatie.

In traditionele samenlevingen was of is een vader oppermachtig over zijn kinderen; een patriarch. De heilige Boeken spreken zelfs van een vader die kon of moest besluiten over leven en dood van een kind. Denk daarbij aan Abraham, vrede zij met hem, die voor de beslissing kwam te staan omtrent het leven van zijn zoon.

In wat latere periodes werd bepaald dat de vader niet langer zelfstandig op grond van het ouderlijk gezag over het leven van een kind kon beschikken en wegen. Steeds meer samenlevingen eisten dat dergelijke vraagstukken eerst ter besluitvorming werden voorgelegd aan een raad van ouderlingen binnen de eigen groep.

In de contemporaine pedagogiek wordt de autonomie van kinderen steeds meer gerespecteerd, hetgeen bijdraagt aan de opvoeding van verantwoord handelende zelfstandig denkende burgers. Het uithuwelijken van kinderen, het verkopen van kinderen als slaven, kinderarbeid, kindermishandeling en overige misstanden uit het verleden zijn wettelijk verboden.

De rol voor moderne vaders ligt waar het opvoeding betreft bij het verzorgen van een liefdevolle begeleiding in de groei naar de volwassenheid van de kinderen. Het verschaffen van een adequate beroepsopleiding om de economische zelfstandigheid mogelijk te maken. Ook in het bieden van een warm gezin, en excellente verzorging en voeding.

En dat is de reden om welke we sedert 1937 Vaderdag in Nederland vieren op de derde zondag in juni; het eren en verwennen van liefdevolle en zorgzame vaders en grootvaders.

Door: Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger Assadaaka Community

VYU

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken