homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Toespraak van Ahmed El Mesri op de bij bijeenkomst van 24-10-‘12 over remigreren en de Remigratiewet

Thema: TERUGGAAN OF BLIJVEN? Op 24 oktober 2012 hebben Assadaaka Community en de vrouwengroep “De Bloem” (Intercultureel Ontmoetingscentrum voor Vrouwen)  in samenwerking met het Nederlands Migratie Instituut (NMI), een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Remigratiewet.

De voorlichting werd gegeven door dhr. Messaoudi van het NMI. Het was een geslaagde informatieavond met veel deelnemers van verschillende etniciteit.
 
Plaats: Centrum Ruma Khami, Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam

Hier volgt de toespraak van Ahmed El Mesri

Veel migranten zijn ooit, decennia geleden, naar Nederland gekomen om te werken, geld te verdienen, te sparen en uiteindelijk weer terugkeren naar het land van herkomst. Maar het leven heeft geleerd dat dat in de meeste gevallen niet zo gegaan is. Integendeel, zelfs. Veel migranten hebben in de loop van de jaren hun familie over laten komen naar Nederland. Gezinshereniging noemen wij dat, zodat het hele leven zich hier in Nederland is gaan afspelen. Werk, huis, familie en het land van herkomst kwam steeds meer op de achtergrond.

Toch is voor veel mensen de wens gebleven, zij het misschien op de achtergrond, om terug te keren, om de laatste jaren door te brengen in het land van herkomst. Nu voor veel migranten het werkzame leven tot een einde gekomen is – pensioen, aow, vroegpensioen, wao of welke andere reden dan ook – lijkt terugkeer opeens weer dichterbij te komen; er is immers geen economische noodzaak meer om in Nederland te blijven.

Een langgekoesterde wens lijkt werkelijkheid te worden. Ik ben Ahmed El Mesri, oprichter en voorzitter van de Assadaaka Community, die ook mensen die de keuze maken terug te keren naar het land van herkomst, wil helpen.

Om een eventuele terugkeer in goede banen te leiden is het goed om ook bij een aantal reële dingen stil te staan, wanneer uiteindelijk het besluit genomen wordt om terug te keren. De Nederlandse wetgeving biedt ondersteuning bij het terugkeren, zowel financieel als in praktische gevallen; maar is het wel zo geweldig om weer terug te keren? Er zijn sedert het moment van weggaan en terugkeren tientallen jaren verstreken. En laten we het alleen al hebben over gezinshereniging of kinderen die hier geboren zijn.

En laten we vooral niet vergeten dat de tijd ook in het land van herkomst niet stilgestaan heeft. De traditionele migratielanden hebben veelal grote ontwikkelingen meegemaakt en lijken vaak in niets meer op het land dat de migrant, op zoek naar werk, geld, een ander en hopelijk beter leven, verlaten heeft. En hoe de inburgering ook gegaan is, geslaagd of niet geslaagd, een deel van het leven ligt ook hier, in Nederland, een deel dat niet zomaar verdwijnt door terug te keren naar het land van herkomst.
Het zijn ingrijpende keuzes waar men voor komt te staan. Wat u ook kiest, of u nu blijft of terugkeert, het is waarschijnlijk de laatste grote keuze die u zult maken in je leven, een keuze die onherroepelijk is. Daarom gaan wij er hier vanavond over praten: over de wensen, de verlangens, over hoe het leven gelopen is, wat er volgens plan gegaan is en wat er niet volgens plan gegaan is.

Een verhuizing is op zichzelf al een ingrijpende gebeurtenis: u wordt geconfronteerd met uw geschiedenis, allerlei dingen komen naar boven, wat zelfs al het geval is bij een verhuizing binnen een land of binnen een stad. Een remigratie is nog veel ingrijpender, want opnieuw laat u een deel van uw geschiedenis achter – en nu definitief. En u weet niet meer wat u te wachten staat in het land dat u zoveel jaren geleden achter u gelaten hebt. Het zijn allemaal overwegingen die u moet maken en wel zo realistisch mogelijk, zonder romantische ideeën die voor een vertekening van de werkelijkheid kunnen zorgen. Want hoe dan ook staat u met één been in het land van herkomst en met één been in Nederland.

Het is moeilijk, het is zwaar. Gelukkig zijn er instanties die kunnen helpen, niet alleen bij het maken van de keuze, maar ook bij het concretiseren van de keuze als die valt op terugkeer. De rechten die u hier opgebouwd heeft, verdwijnen niet als u besluit terug te keren; maar dat kan niet doorslaggevend zijn. Er is niets zo belangrijk als u laten voorlichten, niet alleen door de instanties waar u mee te maken krijgt als u besluit terug te keren, maar ook door mensen die de stap gezet hebben.

Een analyse maken van uw eigen situatie, van uw wensen, van uw verwachtingen. Het klinkt misschien erg theoretisch, maar het is belangrijk voor een beslissing die even ingrijpend is als de beslissing die u tientallen jaren geleden maakte met hier naartoe komen. Blijft u hier of besluit u toch terug te gaan? Vanavond gaan we niet tot een beslissing komen, maar bekijken en bespreken waar we aan moeten denken om de juiste beslissing te kunnen maken.
Ik wens u allen een leerzame avond toe.

Verder lezen:
http://www.svb.nl/int/nl/remigratie/hulp_remigratie/de_remigratieregeling/
http://www.nmigratie.nl

   
Voor meer vragen kunt u contact opnemen met Assadaaka Community
tel. 020-7525131 - 06-47440672 of via email: .(JavaScript must be enabled to view this email address) - http://www.assadaaka.nl 

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken