homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Toespraak van Ahmed El Mesri op de week van de psychiatrie op 22 maart 2013.

In het kader van de Week van de Psychiatrie organiseerde de stichting Onze Hoop voor haar leden (migranten met een handicap of chronische ziekte, ouderen en hun families) op 22 maart 2013 een bijeenkomst over Stigmatisering. Hier volgt de toespraak van Ahmed El Mesri

Goedenavond dames en heren, beste mensen,

Vanavond hebben wij een bijeenkomst, in het kader van de week van de psychiatrie, over psychische aandoeningen en dan in het bijzonder psychische aandoeningen bij migranten.
Waarom extra aandacht besteden aan psychische aandoeningen bij migranten?
Laten we eens kijken wat psychische aandoeningen zijn. In de westerse wereld is de wetenschap van de psyche en alles wat daarmee verband houdt pas relatief laat ontstaan en ontwikkeld. En die ontwikkeling en acceptatie ervan is niet zonder slag of stoot gegaan. En hoewel de psychiatrie momenteel een volledig geaccepteerde wetenschap is, is er nog steeds, in tegenstelling tot zuiver lichamelijke aandoeningen, bij veel mensen veel weerstand in erkenning van het hebben van psychische problemen.
Wij kunnen gerust stellen dat als dat zelfs zo geldt voor mensen die opgegroeid zijn in een wereld waarin psychiatrie een deel uitmaakt van het bestaan, dit in veelvoudige mate geldt voor mensen die uit een wereld komen waarin het hebben van psychische problemen helemaal niet zo´n vanzelfsprekendheid is. Daarnaast is psychische problematiek, in tegenstelling tot lichamelijk lijden, in het erkennen ervan en het beoordelen ervan voor een zeer belangrijk deel afhankelijk van het taalkundig vermogen van degene die problemen ervaart.
Ook dat is een belangrijk iets wanneer wij het hebben over psychische problemen bij mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.
Daarom kom ik op mijn thema voor deze bijeenkomst: de ziekte van onbegrip en waardevolle zorg. Waarom is die zorg zo waardevol? En hoe kunnen wij, in een zorgstaat als Nederland, ertoe komen dat mensen niet, door psychische aandoeningen, afglijden naar criminaliteit en zelfs uiteindelijk uitzetting? Want ook van het laatste – mensen die op grond van psychische problemen uit Nederland uitgezet zijn – heb ik in mijn jarenlange praktijk met stichting Onze Hoop voorbeelden meegemaakt. Het doel van onze bijeenkomsten is immers voortdurend te komen tot een verbetering van de situatie van mensen met welke problematiek dan ook.

Gelukkig is er begrip voor het bestaan van deze specifieke problematiek, maar op deze bijeenkomst vragen wij nogmaals extra begrip voor de bijzondere situatie waar mensen die psychische problemen hebben en geen Nederlandse achtergrond hebben, mee te maken kunnen krijgen. Onbegrip ‘van huis uit’, ontkenning… ‘gek zijn’ om het maar eens zo te noemen… dat is natuurlijk vaak helemaal niet het geval, maar als je je al niet lekker in je vel voelt zitten, is het predicaat ‘gek’ ook niet echt iets om je op te peppen.
Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer ik in mijn jarenlange ervaring met mensen die naar Nederland gekomen zijn, erachter gekomen ben dat de verschillen in opvattingen groot kunnen zijn; verschillen die kunnen leiden tot gevoelens van ongeluk en dat is eigenlijk niets anders dan psychische problematiek.
Wij vinden het een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat mensen die in een situatie verkeren of dreigen te verkeren, op een juiste manier te begeleiden. Op het juiste moment zien dat iemand in een probleemsituatie lijkt of dreigt te komen en op dat moment ingrijpen. Daarvoor heeft zij hulp nodig en daarin kunnen organisaties als de onze – Onze Hoop – ingrijpen. Wij hebben al jarenlang ervaring met de specifieke situaties van migranten. Wij spreken hun taal.. letterlijk en figuurlijk… wij kunnen hun gedachten lezen.. en daarin kunnen wij de overheid bijstaan.

Deze week van de psychiatrie is bedoeld om extra aandacht te vragen voor aandoeningen die niet zo duidelijk zijn als veel lichamelijke aandoeningen dat wel zijn. Psychische aandoeningen zijn vaak niet duidelijk. In de Nederlandse wereld is er enig begrip ontstaan voor het ‘onbevinden’. Maar ook hier nog steeds veel te weinig.
In de wereld van veel migranten is die kleine ruimte er niet eens. Wij, van Onze Hoop, zouden die ruimte graag wat groter maken. Ondersteuning is daarbij altijd welkom. Wij weten hoe we het in de praktijk kunnen brengen.

Dank voor uw aandacht.

Toespraak van Ahmed El Mesri op de week van de psychiatrie op 22 maart 2013.

Voor meer informatie: telefoonnummer 020-7525131 (06-47440672) of via
E. .(JavaScript must be enabled to view this email address)  W. http://stichtingonzehoop.blogspot.nl/

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken