homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Toespraak Ahmed El Mesri politiek debat op 7 september 2012

Themabijeenkomst ‘Naar een betere toekomst voor kwetsbare mensen in de samenleving’, Politiek debat verkiezingen 2012
Goedenavond, beste aanwezigen, Ik ben Ahmed El Mesri, oprichter en voorzitter van de multiculturele vereniging Assadaaka, een vereniging die zich al jarenlang inzet voor integratie, participatie en sociale cohesie, in eerste instantie in Amsterdam, maar op basis van onze ervaringen en de manier waarop wij onze doelstellingen bereiken ook voor de rest van Nederland.

Iedereen weet dat er volgende week woensdag verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer van de Staten Generaal, een enigszins formele bewoording voor het belangrijkste orgaan in onze parlementaire democratie, de Tweede Kamer. Dit is de plek waar vanuit Nederland geregeerd gaat worden, als alles goed gaat voor de komende vier jaar. Dat betekent ook dat wij woensdag met ons allen gaan bepalen hóe dit Nederland geregeerd gaat worden, wát het beleid gaat worden.

De bijeenkomst van vanavond gaat over een betere toekomst voor kwetsbare mensen in de samenleving; natuurlijk weten wij ook dat het bestuur van een land uit meer bestaat dan een betere toekomst maken voor kwetsbare mensen, maar wij van Assadaaka vinden dat het hoe dan ook mensen zijn die een land maken en dat álle mensen belangrijk zijn, iets, waar wij ons ook al jaren voor inzetten. Helaas hebben wij de afgelopen jaren alleen maar gezien dat er steeds minder tijd, aandacht en geld beschikbaar is voor de grote en groeiende groep zwakkeren in de samenleving.

Aanstaande woensdag gaan wij met ons allen bepalen of wij een tweedeling willen hebben van de Nederlandse samenleving: aan de éne kant een groep die gemakkelijk meegaat in de steeds snellere ontwikkelingen van de maatschappij en de wereld in het algemeen en aan de andere kant een groep mensen die hier, om welke reden dan ook, niet in mee kunnen gaan. Tegelijkertijd hebben wij in de afgelopen tijd duidelijk meegemaakt – en helaas maken wij het nog steeds mee – dat er steeds meer afgebroken wordt van het werk dat wij met veel moeite en inspanning op basis en met hulp van vrijwilligers tot stand gebracht hebben.

Daarom vragen wij ons dan ook af: Waar gaan wij over discussiëren? Terwijl wij zelf al jaren bezig zijn met het verbeteren, niet alleen van de toekomst, maar ook van de huidige situatie van zwakkeren in onze samenleving. Niet als een abstractie, een partijpunt, een beleidsnota, een regel, maar als een concreet iets, daadwerkelijk hulp, daadwerkelijk luisteren naar mensen, kijken naar hun situatie en komen tot een oplossing voor de problemen waar zij in zitten, waar zij mee te maken hebben.
Assadaaka toont aan, samen met haar zusterorganisaties stichting Onze Hoop – die zich inzet voor migranten die te maken hebben met een beperking op lichamelijk en/of psychisch gebied – en de NOMA – die zich inzet voor de groeiende groep oudere migranten – dat het dáden zijn die tot een werkelijk betere situatie voor de zwakkeren leiden.

Gaat het zo worden dat het de komende tijd ons werk nog moeilijker gemaakt gaat worden, terwijl wij het hier, op deze bijeenkomst, ongetwijfeld met elkaar over eens zijn dat er middelen moeten zijn om de huidige situatie en de toekomst van de zwakkkeren in de samenleving te verbeteren? Waar hebben wij het dan over? Initiatieven die genomen worden om de tweedeling in de maatschappij tegen te gaan, om te zorgen dat iederéén een menswaardig bestaan op kan bouwen in deze stad, in dit land, nog verder tegenwerken en beknotten, terwijl men de mond vol heeft van participatie en sociale cohesie?

Dat is waar wij van Assadaaka, Onze Hoop en NOMA altijd bang voor zijn, dat het blijft bij mooie woorden, af en toe een discussiebijeenkomst en vervolgens alleen maar om ons heen zien dat er niet alleen niets verandert, maar dat wat er ondernomen wordt, alleen maar tegenwerking ondervindt. Daarom is het belangrijk om niet alleen vanavond een stem te laten horen, maar ook aanstaande woensdag uw stem te laten horen voor een sociaal en rechtvaardig Nederland, waarin niet gewerkt gaat worden aan een tweedeling tussen haves en have nots – zoals men het met een Engelse term zo treffend verwoordt – tussen de sterken en de zwakkeren, zoals wij het in het Nederland ook heel goed kunnen zeggen. Een Nederland waarin initiatieven zoals die van Assadaaka, ondersteund worden en niet tegengewerkt. Een Nederland waarin daadwerkelijk aandacht besteed wordt aan een leefbaar klimaat voor iedereen.

Ik wens alle aanwezigen een nuttige discussie toe en een wijze stem voor aanstaande woensdag.

Dank u wel.

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken