homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Toespraak Ahmed El Mesri Internationale Vrouwendag op 8 maart 2012

Thema: Vrouwen rechten zijn mensen rechten
Goedenavond lieve mensen, Vandaag is het Internationale vrouwendag, maar wij gaan het niet hebben over vrouwenbesnijdenis in sommige Afrikaanse landen of de rechten van de vrouw in de Arabische landen. int._vrouwendag_8_maart_2012_.pdf

Wij blijven thuis, want vandaag zullen wij het hebben over onze vrouwen. Over de positie van onze vrouwen binnen het gezin.

Traditioneel is de man de kostwinner. Vanwege zijn lichamelijke kracht moet hij uit werken gaan om in het levensonderhoud te voorzien van zijn gezin en zorgen voor de financiƫle zekerheid. De vrouw blijft thuis en is verantwoordelijk voor de zorg en ontwikkeling van de kinderen.

Hoewel de taken verdeeld zijn, dragen beide, man en vrouw, hun bijdrage en zijn ze beide verantwoordelijk, dus zijn ze gelijkwaardig.

De fysieke overmacht van de man is beperkt tot zijn rol van kostwinner en zijn rol als beschermer van haar en het gezin. Hij moet haar beschermen tegen elke vorm van agressie, ook tegen zijn eigen agressie. In Nederland verbiedt de wet het slaan van een vrouw. In dit geval heeft ze recht op bescherming van de politie.
Waar zij de politie niet voor kan bellen, zijn bijvoorbeeld haar intellectuele, emotionele en spirituele rechten.
De vrouw heeft recht op scholing. Zij heeft het recht zich te ontwikkelen. Als ze een opleiding wil volgen, kan haar dat niet geweigerd worden. Als toegewijde moeder zal ze ervoor zorgen dat dat niet ten koste gaat van het gezin.
De primaire taak van de vrouw is het opvoeden van de kinderen. Zij is hun eerste leerschool. Als zij geschoold is en maatschappelijk betrokken, is zij beter in staat het kind te begeleiden bij zijn ontwikkeling.

De vrouw heeft het recht op een eigen mening. En zij heeft ook het recht die mening te uiten. Als zij tijdens een gesprek wil meepraten omdat het onderwerp haar interesseert, of omdat ze denkt er wat van te leren, dan mag ze haar bijdrage aan het gesprek leveren.

De vrouw heeft het recht om haar talenten te ontwikkelen. Als zij gezegend is met welk talent dan ook en zij wil ermee verder gaan of dat tot haar hobby maken, mag niemand haar daarbij in de weg staan. 

Wij hebben het over vrouwen-rechten, maar in de wet wordt er geen onderscheid gemaakt tussen man en vrouw.
Volgens de wet zijn man en vrouw gelijk en praat men over mensen-rechten.

Gelijkheid binnen het gezin is dan ook een eerste vereiste voor een betere positie van de vrouw.


1- Drie mannen vertellen hoe zij denken dat hun vrouw haar positie binnen het gezin ervaart.

2- Drie vrouwen vertellen hoe zij hun positie binnen het gezin ervaren.

 

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken