homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Thema-Lunch “Met een depressie toch naar je werk”

mi8Op maandag 22 november 2021 verzorgde de Assadaaka Community een Thema-Lunch met als onderwerp “met een depressie naar je werk”. Hiermee maakt Assadaaka het taboe-onderwerp bespreekbaar. Hoewel ruim veertig procent van de werkenden in Nederland een psychische aandoening ervaart voor korte of langere tijd, zijn velen geneigd deze problematiek niet bespreekbaar te maken bij de werkgever.

Deelneemster Fatima deed haar verhaal aan tafel: “Ik twijfelde of ik mijn depressieve gevoelens wel met mijn collega’s op het werk kon delen. Ik ben bang voor negatieve consequenties voor mijn loopbaan. Toen ik het wel bespreekbaar maakte, gaf mij dit veel opluchting. Ik ben er rustiger door geworden.”

Soraya: “De vooroordelen van mijn collegae, daar zag ik enorm tegen op. Ik heb me bij mijn schoonmaakbedrijf gewoon ziek gemeld. Wat nu als mijn flexcontract beëindigd wordt? Ik heb ook nog eens drie pubers om voor te zorgen. Dat kan toch niet? Straks denken ze nog dat ik mijn werk niet aan kan. Het is onmogelijk.”

Volgens een interview met professor Brouwers van de Universiteit in Tilburg maken werknemers zich terecht ongerust. “Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de Nederlandse leidinggevenden een sollicitant met psychische problemen niet snel zal aannemen. Men is bang voor langdurig uitval of dat de werknemer niet in staat is zijn of haar werk goed uit te voeren.” De meeste mensen hebben echter geen negatieve ervaringen, maar circa acht procent wel. Ze hebben zelf vooroordelen.

Tijdens de inloopspreekuren van de Assadaaka Community worden soms mensen met een depressie ondersteund bij een hulpvraag. Het eerste wat de Vertrouwenspersonen of geestelijk verzorger bieden is vertrouwen in de hulpvrager en een veilige en vertrouwelijke omgeving. “We geven aan dat mensen ons altijd kunnen bellen”, stelt voorzitter Ahmed El Mesri.

Mensen komen binnen en maken een gezellig praatje. Ook voor een vrolijk gesprek kan men bij de Assadaaka Community terecht. Het Vriendschapshuis aan de Polderweg biedt veel mogelijkheden en veel fijne activiteiten.

“Wij raden klanten aan om hun eventuele depressie met de leidinggevende te bespreken. Meestal valt er dan een ware last van de schouders van de cliënt. Transparantie bieden is een professionele vaardigheid die velen nog onder de knie moeten leren krijgen, daarom biedt de Assadaaka Community dan ook loopbaantrainingen aan, om de werknemers te empoweren.” legt rabbijn Simon Bornstein uit.

“Wanneer een werkgever weet wat bij een werknemer speelt, dan kan een vertrouwensband worden gebouwd. Dit wordt dikwijls beloond met contractverlenging of het bieden van fasciliteiten om het werk nog beter mogelijk te maken. Ook kunnen beschutte werkplekken of begeleiding worden georganiseerd.”

“Assadaaka biedt een veilige omgeving waar mensen kunnen werken aan hun herstel. Het daarom ook verboden om foto’s te maken in de lokalen van Assadaaka. Wij willen een complete sociale veiligheid kunnen bieden.”, licht El Mesri toe. “Als informele zorg- en welzijnsorganisatie werken wij methodisch en professioneel.”

De Assadaaka vakbondsconsulent benadrukt: “Op grond van de ARBO wet is de werkgever verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, te waken tegen een te hoge werkdruk. Een leidinggevende moet goed kunnen communiceren. Dat is cruciaal voor het herstel van de werknemer. Een werkgever kan randvoorwaarden scheppen om stress bij de werknemer fors te reduceren.”

Met plezier kijkt een tafelgenote terug op haar ondersteuning door Assadaaka. “Assadaaka betekent voor mij heel erg veel. Het is echt mijn hele familie! Ik kreeg kaartjes, en bloemen van vrijwilligers. Er is daar altijd ruimte voor een goed gesprek, heerlijk!”

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken