homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

THEMA-LUNCH HUISELIJK GEWELD

xx4De Assadaaka Community organiseerde op vrijdag 03 december 2021 een Thema-Lunch over huiselijk geweld in corona tijd. Wat kun je zelf doen tegen huiselijk geweld? Door de recente lock down en andere overheidsmaatregelen zitten we we noodgedwongen thuis.
Hierdoor kan het risico op spanningen en mondeling geweld toenemen. Huiselijk geweld kan toenemen.
In deze periode stellen we bij de Assadaaka Community de vraag wat kunnen we doen om huiselijk geweld te voorkomen of te verminderen?

Wel, iedere burger die zich gespannen of gestrest voelt door de wekenlange lockdown in de donkerste periode van het jaar, doet er goed aan om regelmatig een wandeling te maken. De zinnen te verzetten tijdens de door medici 10.000 voetstapjes die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Mensen die echt in een onveilige situatie moeten leven, kinderen die door huiselijk geweld bedreigd worden, kunnen hulp instanties inschakelen. Ook als u mensen in uw omgeving kent die met huiselijk geweld te maken hebben, hebben hulp nodig.

Een goed gesprek met een gecertificeerde Vertrouwenspersoon van de Assadaaka Community kan uitkomt bieden; u kunt uw zorgen bespreken en om advies vragen. Assadaaka vrijwilligers staan u gaarne bij.

Professionele hulpverleners hebben in deze periode van een nieuwe COVID-golf en het verhoogde besmettingsgevaar veel minder fysiek contact met hun cliƫnten. Consulten worden meestal telefonisch, of via video bellen afgedaan. Er is hierdoor minder zicht of contact met hulp behoevenden.

De Assadaaka Community is echter open voor fysieke gesprekken. Hierbij worden alle maatregelen ter preventie van covid besmettingen in acht genomen, de 1, 5 meter maatregel, qr code, mondkapje, handenwassen, etc. De inloopspreekuren blijven open, thans tot 16.40 uur in de middag, omdat de locatie op last van de overheid om 17.00 uur sluit.

In situaties waar huiselijk geweld dreigt is het houden van contact met de hulpverlener of vertrouwenspersoon van essentieel belang. Eventuele slachtoffers van huiselijk geweld moeten er niet alleen voor hoeven staan, moeten zich gesteund weten.

Slachtoffers moeten zich niet laten isoleren door een dader, en ook niet kiezen voor zelf isolement. Door het voorkomen van een isolement kan een trauma voorkomen worden.

Door een lichte vorm van een steuntje, zoals een goed gesprek met een Vertrouwenspersoon, kan een gezin in de meeste gevallen al weer snel op het juiste spoor gezet worden.

De geesteliijk verzorger van de Assadaaka Community, rabbijn Simon Bornstein, heeft een reeks tips op een rijtje gezet voor de Vertrouwenspersonen of familieleden, buren, etc, die te maken krijgen met slachtoffers van huiselijk geweld;
*  Luister zorgvuldig naar het verhaal. Wat zijn de gevolgen van
      de pandemie voor het gezin?
*  Wat betekent de pandemie voor de kinderen, vade, moeder,
      echtpaar binnen het gezin? Vraag door en laat merken dat de
      hulpvrager gezien en gehoord wordt.
* Wat is de belangrijkste stressveroorzaker in het gezin? Moet er
      met gezinsleden apart gesproken worden? Laat de
      gezinsleden hierbij meedenken en of meespreken.
* Kunnen vrienden, familie, buren of anderen helpen om de
      stressfactoren te reduceren? Hoe kunnen zij het gezin  
      ondersteunen? Wie in het netwerk om een huishouden kan
      worden gemobiliseerd?
*  Bel al Vertrouwenspersoon regelmatig met het gezin, houdt
      contact, toon interesse en geef waardering en herkenning.
* Maak eens een wandelafspraak met individuele gezinsleden
      om de situatie bespreekbaar te maken, oplossingen te
      zoeken en deze door henzelf te laten bedenken of uitvoeren.
Heeft u te maken met ondragelijke spanningen of stress in uw situatie? Maak dan rustig eens een afspraak bij de Assadaaka Community voor een goed gesprek.
*  Sociaal-Juridisch Spreekuur op maandag en vrijdag tussen
    15.00-16.30 uur.
* .(JavaScript must be enabled to view this email address) of 06 272 641 38

Door: Ahmed El Mesri , voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein , geestelijk verzorger Assadaaka Community

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken