homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Thema-lunch Financiële uitbuiting van ouderen, wat is dat?

cm56De Thema-Lunch van de Assadaaka Community op vrijdag 29 oktober bracht weer een tafel vol bewoners samen. De voedzame maaltijd gaf weer voldoende voeding aan een uitgebreid en plezierig debat over het Thema van de Dag: Financiële uitbuiting van ouderen, wat is dat?
Twee ouderen zaten aan de maaltijd, zij waren ervaringsdeskundigen. Zij waren eerder slachtoffer van financiële uitbuiting.

Aan tafel werden vragen gesteld als ‘wat doet u als u wordt opgelicht?’ ‘hoe kan ik mij beschermen tegen oplichting?’

Volgens de geestelijk verzorger heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek grondig onderzoek gepleegd: in 2020 was er in 5,8 % van de huishoudens in Nederland sprake van structureel huiselijk geweld. Hieronder wordt ook ouderenmishandeling begrepen.

Onder ouderen leeft angst voor oplichting. Ouderen schamen zich vaak om hierover te spreken. Velen denken ‘mij zal het niet overkomen’. Men mag hopen dat men verschoond moge blijven van oplichting en of uitbuiting. In het algemeen echter neemt uitbuiting van ouderen ziender ogen toe.

Kindermishandeling gaat vaak over emotionele mishandeling of fysieke mishandeling. Financiële uitbuiting van ouderen gaat daar niet over. Meestal gaat het om een verborgen wijze van financiële uitbuiting.

Vaak komt het voor dat ouderen worden uitgebuit door vertrouwde personen in hun directe private omgeving. Door mensen die hen dierbaar zijn of door professionals van wie zij volkomen afhankelijk zijn voor hun persoonlijke verzorging en algemeen welzijn; een vriendin, kind of kleinkind.  Of een hulpverlener.

Ouderen die een klein netwerk hebben, nauwelijks een mens om zich heen hebben, zijn zeer kwetsbaar. Ook vergeetachtigheid levert kwetsbaarheid op. De vertrouwde figuur kan dan pogen om uw bankpasje te gebruiken. Even boodschappen doen, afrekenen met de pinpas van een oudere en ook nog even de eigen boodschappen er mee afrekenen.

Of geld opnemen de eigen doeleinden zonder toestemming of medeweten van de oudere. Vaak neemt een vertrouweling eerst kleinere bedragen op en in een wat later stadium ook grotere bedragen.

In sommige casussen worden ouderen door een oplichter ingepalmd, zodat er een volledige controle over de oudere uitgeoefend kan worden.  Volledige controle over de oudere s belangrijk voor de oplichter; om ontdekking te voorkomen.

Afzonderen van de familie en vrienden wordt soms bewust veroorzaakt door een oplichter, omdat deze ruziet met de familie van de oudere waardoor contacten worden verbroken en de oplichter meer of totale controle over de bejaarde mens krijgt.

Een oudere komt ook in een sociaal isolement als een oplichter de post van de bejaarde achter houdt of de telefoon wegneemt bij de oudere.

In de meest extreme gevallen onterft een bejaarde de eigen kinderen ten faveure van de oplichter, dit gebeurt soms zelfs per notariële akte. Dit kan grote psychische schade bij de kinderen en overige familie van de bejaarde veroorzaken.

Hoe kan men financiële uitbuiting van ouderen voorkomen?

• Onderhoudt regelmatige contacten met uw dierbaren en doe dit regelmatig.
• Bij vermoeden van financiële uitbuiting kunt u Veilig Thuis bellen: 0800 – 2000
• Zorg vroeg in uw leven voor een levenstestament en testament bij uw notaris
• Maak melding of doe aangifte bij de lokale politie in geval van oplichting of uitbuiting

Door: Ahmed El Mesri,  voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van Assadaaaka

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken