homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Terugblik op inspirerende workshop Creatief Schrijven over Vrijheid

cee‘Vrijheid: zonder angst op straat lopen.’
‘Vrijheid: dat niemand buitengesloten wordt.’
‘Vrijheid: dat je kan beslissen over je eigen leven.’

Tijdens de leerzame en inspirerende Workshop Creatief Schrijven over het thema Vrijheid op 5 mei 2024 bij Assadaaka Community schreven de ongeveer 25 deelnemers wat Vrijheid voor hen betekent. Deze workshop werd mogelijk gemaakt door V-Fonds, dat projecten steunt die zich inzetten voor meer kennis over vrede, over oorlog en conflict en de waarde van democratie.

De Workshop Creatief Schrijven bracht de deelnemers dichter bij elkaar, want er werd niet alleen geschreven maar er werden ook ervaren gedeeld die iedereen had met vrijheid of met het ontbreken daarvan. In het verleden, in het heden, dichtbij huis of ver van hier. Vrijheid is ontzettend belangrijk en met het gezamenlijk vieren van de Vrijheid op 5 mei staat Assadaaka Community daar ieder jaar bij stil.

Dit jaar en vorig jaar deed Assadaaka Community dat dankzij het V-Fonds met de workshop Creatief Schrijve, die werd gestart met een toespraak van Ahmed El Mesri over het belang van Vrijheid:

Beste, lieve aanwezigen,
Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren we Bevrijdingsdag op 5 mei. Na een dag van herdenken op 4 mei, vieren we op 5 mei de waarde van vrijheid. Want na de Tweede Wereldoorlog wilde men elkaar en volgende generaties eraan blijven herinneren hoe belangrijk het is om te kunnen leven in vrijheid en vrede.

En dat is nog steeds belangrijk, tot op de dag van vandaag. Het is zelfs alleen maar weer belangrijker geworden. Want leven in vrede en vrijheid is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend. Geweld tegen burgers en nieuwe oorlogen houden ons bezig, in Syrië, de Oekraïne en in Gaza. Ook nu moeten mensen leven zonder vrijheid, zonder veiligheid en vrede.

Aandacht voor vrijheid en vrede. Vandaag staan we daarom ook stil bij de dankbaarheid die we voelen dat we hier kunnen leven in vrijheid, in vrede. Daar is voor gevochten en daar moeten we altijd waakzaam voor blijven.

Want leven in vrijheid en vrede, dat is ook in een land zónder oorlog niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld wanneer je discriminatie ervaart, vanwege je achtergrond, religie, omdat je het gevoel hebt dat je niet mee kunt doen in de samenleving, door gebrek aan kansen of door armoede, of omdat je een vrouw bent of door de overtuigingen van anderen. Vrede en vrijheid vragen dus ook om gelijkheid, om gelijkwaardigheid, om er mogen zijn.

Vrijheid en vrede verdienen meer dan ooit onze aandacht. Want iedereen draagt zijn steentje bij aan vrede en vrijheid. We zorgen ervoor dat anderen mee kunnen doen, dat iedereen gelijke kansen krijgt en een veilige plek. Door voor elkaar te zorgen, door in gesprek te gaan met mensen die anders denken, door vooral te kijken naar wat ons verbindt. Zo kunnen we zelf bijdragen aan vrede en vrijheid. Want vrede en vrijheid verdienen meer dan ooit onze aandacht. https://www.facebook.com/ahmed.elmesri/videos/1114582799797186?locale=nl_NL


vrt

cm1

cuu

mr

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken