homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

‘Tekort studentenwoningen dramatisch’

Studentenhuisvester DUWO heeft dinsdag de noodklok geluid over het stijgende tekort aan studentenwoningen. “Het woningtekort is dramatisch; het is nog nooit zo erg geweest als nu”, aldus DUWO-directeur Jan Benschop.

Volgens de laatste cijfers van DUWO, dat voorziet in studentenkamers in onder meer Amsterdam, Leiden, Delft en Den Haag, komen die steden 18.000 woningen tekort.

Volgens Benschop zit de studentenhuisvester in een spagaat. “Er waren nog nooit zoveel studenten. Ook is er een toename van internationale studenten.”
Verder zou wegens de economische crisis de doorstroming drastisch afnemen. Studenten die afstuderen, moeten binnen een half jaar hun studentenwoning verlaten.

Volgens Benschop blijven veel studenten ‘plakken’ door bijvoorbeeld nog een master te doen. Daardoor komen minder woningen vrij. Ook SSH, die voorziet in studentenwoningen in Utrecht, kent dit jaar langere wachtlijsten dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens een SSH-voorlichter ligt het aantal aanmeldingen dit jaar een kwart hoger dan vorig jaar. DUWO, met 17.000 woningen de grootste studentenhuisvester in Nederland, bouwt nu 4500 woningen. “Maar studenten die in september moeten beginnen, hebben daar niets aan”, aldus Benschop.

Volgens de DUWO-directeur slaat Nederland, dat zich wil profileren als kenniseconomie, een modderfiguur. “Studenten staan in de kou”. Volgens Benschop zijn studenten gedwongen lang te reizen, omdat sommige studies maar aan één universiteit te volgen zijn.

Hij vreest dat studenten om de lange reistijd afzien van een bepaalde studie. “Iemand in Stadskanaal die lucht- en ruimtevaarttechniek wil studeren, kan echt niet thuis blijven wonen”, zegt Benschop.
bron: nu.nlNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken