homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Salarisonderhandelingen zijn cruciaal voor werknemers: 8 tips

m88Een sollicitatiegesprek moet je erg goed voorbereiden, zo hoorden de deelnemers aan de workshop ‘Salarisonderhandelingen, 8 tips’ bij Assadaaka op 09 september 2021. Iedereen die een nieuwe baan zoekt, of al langere tijd ergens werkt kan vragen om meer loon. Waar je minimaal recht op hebt staat in de CAO. Vaak kan er ook onderhandeld worden. Een goede preparatie is cruciaal.

Vakbonden onderhandelen over CAO’s en de hoogte van het salaris van veel werknemers. Werknemers die een nieuwe baan vinden kunnen zelf ook individueel onderhandelen over een betere beloning. Ken je CAO en ken je plichten en rechten. Ken je kaders om te kunnen onderhandelen.

Voor wie langer in dienst is bij een baas, kan onderhandelen over beloningen en salaris tijdens beoordelingsgesprekken, alles valt of staat bij een goede voorbereiding van een gesprek.

Eerste tip: ken je waarde
Waarom wil je salarisverhoging en hoeveel wil je behalen? Waarde van werknemers hangt samen met je opleidingsniveau, uitgeoefende functie, de nieuwe functie, ervaring en heb je alle eigenschappen die bij de baan horen? De website loonwijzer biedt meer info.

Tweede Tip:
ken je eigen grenzen. Deze kun je tevoren bepalen. Zo blijf je op koers tijdens het gesprek om de gestelde doelen te behalen. Ben je het oneens met laag salarisvoorstel van werkgever: protesteer netjes en argumenteer waarom je meer verdient te krijgen.

Derde Tip: de wederpartij stelt eerst voor
Onderhandelingen volgen een protocol. Laat werkgever eerst voorstellen. Zo kun je zien of je je gestelde doelen kunt halen. Ook bij tevredenheid ga je niet direct akkoord, eerst verder onderhandelen om er meer uit te halen. Ben je het niet eens met het voorstel van werkgever; maak dan duidelijk waarom je meer van werkgever verwacht.

Vierde Tip: niet vertellen wat vorig salaris was
Tijdens het arbeidsvoorwaarden gesprek bij de nieuwe werkgever wordt gevraagd naar t vorig salaris om je nieuwe salaris op te kunnen baseren. Dit hoef je niet te beantwoorden. Ga in onderhandeling. Je bent niet verplicht je vorig salaris mede te delen. Wees vriendelijk, vasthoudend en duidelijk over welk je salaris bij de nieuwe functie zou moeten passen.

Vijfde Tip: niet vergelijken met collegae; jii bent uniek
Je hoeft jezelf niet te vergelijken met collegae op de werkvloer, jij bent uniek. Vraag voor jezelf om de juiste antwoorden en het juiste salearis. Meer salaris krijg je vooral als de werkgever tevreden over je is als je langer voor zijn zaak werkt. Benoem je sterke kwaliteiten in het gesprek.

Zesde Tip: goede omgangsvormen
Hanteer goede en beleefde omgangsvormen in je werk en in salarisonderhandelingen. Laat je niet omver praten. Wees solide, ken je grenzen aangaande je waarde, de CAO, je opleiding, je ervaring, je netwerk, je rol binnen de organisatie. Wees beleefd, voorkomend en duidelijk. Kan uitleggen wat je van mening bent of voorstelt. Geef een redelijke argumentatie om te overtuigen dat je meer waard bent.

Zevende Tip: andere vormen van salaris en beloning
Er zijn diverse vormen van salaris en beloning. Financieel en in natura. Of in faciliteiten. Denk aan: meer uren hybride kunnen werken (thuis en op kantoor), aantal vakantie dagen, door werkgever betaalde opleidingen en congressen, een betere kantine of pauze tijden, een lease auto, een lease laptop, een dienstfiets, een sport programma, woonruimte nabij de werkplek, vergoedingen voor reis- en onkosten, en meer.

Achtste Tip: Afspraken schriftelijk bevestigen
Aan het einde van een salarisonderhandeling, arbeidsvoorwaardengesprek, functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek kun je zelf een samenvatting geven van de gemaakte afspraken. Het is verstandig om de gemaakte afspraken schriftelijk of per email te bevestigen van jouw kant. Zo dat duidelijk is wat de afspraken zijn, ook als werkgever deze niet bevestigt. Voorkom hiermee problemen; schep duidelijkheid naar elkaar.

Door: Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

b0

b1

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken