homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Orkest Rouh Tourat speelt bij Assadaaka de sterren van de hemel

v66Het Orkest Rouh Tourat speelde bij de Assadaaka Community op zondag 04 juli de sterren van de hemel. Op die tropische dag organiseerde Assadaaka wederom haar jaarlijkse zomerconcert. Buurttheater De Jungle aan de Tweede Van Swindenstraat was de plaats van handeling.

Een kleurenspektakel begeleidde de show, het eerste optreden na de tweede COVID golf.

Theater De Jungle lijkt een in de jaren tachtig van de afgelopen eeuw wijkopbouwcentrum te zijn., Er vinden talloze activiteiten plaats. Het beschikt over een gelijkvloers podium en professionele belichting. Het is een sfeervol en intiem theater, precies e juiste ambiance voor het jaarlijks terugkerende zomerconcert van de Assadaaka Community.

Voor aanvang van het concert genoten de muzikanten, zanger en Assadaaka vrijwilligers een fantastische Couscous maaltijd. Speciaal bereid door onze Hajiba, met heel veel liefde. Met goed gevulde maag en een volle nasmaak van het zacht gestoofde vlees in de mond is het goed spelen. De groep oefende samen na de lunch in de zalen aan de Polderweg.

Rond 17.00 uur begaf het gehele gezelschap zich naar de Van Swindenstraat om de Jungle te veroveren. Wilde tijgers en leeuwen hangen er aan de muur. Schilderingen gemaakt door buurtbewoners.

De apparatuur werd uitgebreid getest: “hallo, hallo!” klonk het door de openstaande microfoons. De veel kleurige belichting verlichtte de zaal op de warmste wijzen. Lichtstralen paars, blauw, geel, groen, rood en mengvormen streelden de muzikanten.

Siegfried en Henk speelden vlammende flamenco muziek op de meegebrachte gitaren. Samen met de traditionele Noord-Afrikaanse klanken zweepten de klanken de aanwezigen op, het zette aan tot dansen.

Dan breekt het moment aan dat de eerste gasten arriveren. Ruim 150 betalende klanten meldden zich aan de voordeur van de zaal. Nog even snel naar het dames- of herentoilet om zich op te maken of op te frissen –  een invalidentoilet ontbreekt in het gebouw, een groot gebrek in deze tijd.

Aan de deur werden de gasten vrolijk warm welkom geheten door voorzitter Ahmed el Mesri en rabbijn Simon Bornstein. Aan de tafeltjes verzorgde Siegried de controle op de betalingen door de concertgangers. Spontaan werden de gereserveerde zitplaatsen ingenomen door mensen die er niet voorzien waren daar te gaan zitten. Even aanspreken en er wordt weer plaats gemaakt voor genodigden.

De loge met heerlijke Marokkaanse banken en veel glitters biedt wat intieme ruimte om te zitten. De warme kleuren verwelkomen de bezoekers die later tijdens het concert luidkeels mee zongen met de traditionele liederen van Marokko. Deze melodieën roepen weemoed en heimwee op bij mensen die een eerste generatie migratieachtergrond hebben.

De klanken van thuis in de kleine dorpjes van de Rif maken veel emoties los. Heftig klappend en warm applaudisserend werd de muziek verwelkomd. De gouden keel van zanger Idriss maakten veel los.

De beentjes gingen van de vloer en de Assadaaka Community vrijwlligers openden de dansen in het middenpad in de zaal. Assadaaka brengt met de jaarlijkse zomerconcerten en al helemaal na COVID pandemie saamhorigheid, verbinding in de wijk.

Vereenzaamde burgers troffen elkaar weer voor de eerste maal, ouder vriendschappen werden opnieuw fris ingevuld. Certificaten waren er voor de Marokkaanse Consul uit Utrecht, de leden van het Orkest Rouch Tourat, Mouna Jebrane en haar vriendin Mehdia die zich beiden sedert decennia inzetten voor de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Hun verdiensten werden hiermee publiekelijk erkend en gewaardeerd. Voorzitter El Mesri had voor iedere decorandus een persoonlijk woordje om de certificaat-ontvangers in het zonnetje te zetten.

Tijdens de pauze ging de bar open waar men non-alcoholische drankjes kon verkrijgen. Vrijwilligster Nadia Baeza verzorgde drie soorten pasteitjes, die zij thuis had bereid om te kunnen verkopen. De vele fijnproevers keurden het bakwerk “deskundig” goed en lieten het zich smaken.

Na afloop van het concert bleven tientallen mensen nog nazitten om bij te praten. Wat hebben we deze avond heerlijk gedanst en gezongen! De presentatie was in handen van de geestelijk verzorger, rabbijn Simon Bornstein. Tot volgend jaar, bij gezond!

vg0

c55

v77

uio

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken