homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Open Monumenten Dag – Assadaaka bezoekt Huize Frankendael

c55Op zondag 12 september 2021 maakte Assadaaka gebruik van de jaarlijkse landelijke Open Monumenten Dag. Op deze dag openen veel monumentale panden hun deuren, daar waar deze normaal gesloten blijven. Assadaaka bracht met een groep van 26 personen een bezoek aan de zestiende eeuwse Buitenplaats aan de Middenweg. Tijdens de Open Monumenten Dag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis de deuren voor het publiek.

Deze jaarlijkse dag wordt georganiseerd samen met lokale Monumenten Dag Comité’s, zoals die in Amsterdam.

Met de Open Monumenten Dag wordt de aandacht voor het Nederlandse Cultureel Erfgoed, de Nederlandse geschiedenis in het algemeen en de betekenis of het gebruik van een monument in het bijzonder. Een breed publiek bezoekt de monumenten.

De Nederlandse Open Monumenten Dag is aangesloten bij de European Heritage Days. Ook in andere lidstaten van de Europese Unie vinden open monumenten dagen plaats. Alle activiteiten in Nederland worden mogelijk gemaakt dankzij de inzet die wordt geleverd door Erfgoed Vrijwilligers.

In 1987 vond de eerste Open Monumenten Dag plaats, sindsdien is het een jaarlijks terugkerende landelijke themadag waarbij de Assadaaka Community dit jaar aan sloot door het organiseren van een fijne en leerzame excursie naar de zestiende eeuwse Buitenplaats Frankendael.

Met de Open Monumenten Dag wordt het draagvlak voor het erfgoed beleid van gemeentes en organisaties vergroot. In de loop van de tijd zijn er rond deze themadag talloze aanvullende activiteiten georganiseerd; tentoonstellingen, concerten, speurtochten, fietsroutes, wandelingen en lezingen. Ook dit jaar was weer een mooie fietsroute beschikbaar met brochure en landkaart langs monumenten in de Watergraafsmeer.

De landelijke Monumenten Dag had dit jaar een speciaal thema: inclusie. Dit thema past perfect bij de doelen en activiteiten van de Assadaaka Community die dit jaar een bijdrage leverde door het lokaal Nederlands erfgoed dicht bij mensen met een migratie achtergrond te brengen met het bezoek aan Buitenplaats Frankendaal en het omliggende landgoed.

Onder leiding van een kunsthistoricus kregen de deelnemers/ sters inzicht in de geschiedenis, bouw, gebruik en bewoning van de Buitenplaats. Frankendael is de laatste buitenplaats die in de Watergraafsmeerpolder bewaard is gebleven. Uniek in de regio Amsterdam.

De Assadaaka Community is dankbaar deze en andere excursies en uitjes aan te kunnen bieden aan de leden en bezoekers van de Assadaaka Community. Doorgaans zijn de uitjes en excursies kosteloos bij te wonen. Iedere Amsterdammers kan daardoor mee en genieten van een ontzettend fijne dag.

Door: Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

x5

x34

z33

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken