homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Nederland krijgt nieuw paspoort

Nederland krijgt een nieuw, elektronisch paspoort. Het wordt met ingang van 26 augustus ingevoerd. Het paspoort wordt 8,06 euro duurder dan het huidige, gemeenten mogen er maximaal 47,46 euro voor vragen.

Dat heeft minister Pechtold (bestuurlijke vernieuwing) gisteren in Haarlem gezegd bij de presentatie van het nieuwe document. In het nieuwe paspoort en de identiteitskaart komt een chip met een digitale opname van het gezicht erop. Later volgt nog een vingerafdruk, maar de invoering daarvan laat op zich wachten, doordat de Europese Unie de richtlijnen nog moet vaststellen.

Naast een scan van het gezicht bevat de chip in het paspoort ook gegevens van de eigenaar. Het gaat onder meer om naam, geboortedatum, geslacht en sofinummer. Volgens minister Pechtold duurt het nog zeker drie jaar voordat ook de vingerafdruk in de chip wordt opgenomen. Hij verwacht dat in juni dit jaar er een akkoord komt in de Europese Unie, maar het duurt dan nog zeker drie jaar voordat het in alle Europese landen kan worden ingevoerd.

Het huidige paspoort, dat uit oktober 2001 stamt, heeft volgens de minister goed voldaan. Toch komt het nog geregeld voor dat het wordt gebruikt door iemand die niet de eigenaar is, maar op hem of haar lijkt.

Pechtold riep Nederlanders op wat zorgvuldiger om te springen met hun paspoort. Volgens hem komt het te vaak voor dat mensen het waardepapier kwijt raken. “Ze bewaren het in hun kontzak of juist in de linnenkast, waar ze het niet meer kunnen terugvinden. Burgers zouden er wat zuiniger op moeten zijn”, aldus de bewindsman.

Bron: ANP.

Gepost door Jan Hollander
(0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken