homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Nederland krijgt een nieuw paspoort

Nederland krijgt een nieuw, elektronisch paspoort. Het wordt met ingang van 26 augustus ingevoerd. Het paspoort wordt 8,06 euro duurder dan het huidige, gemeenten mogen er maximaal 47,46 euro voor vragen. Dat heeft minister Pechtold (bestuurlijke vernieuwing) gisteren in Haarlem gezegd bij de presentatie van het nieuwe document.

In het nieuwe paspoort en de identiteitskaart komt een chip met een digitale opname van het gezicht erop. Later volgt nog een vingerafdruk, maar de invoering daarvan laat op zich wachten, doordat de Europese Unie de richtlijnen nog moet vaststellen.

Naast een scan van het gezicht bevat de chip in het paspoort ook gegevens van de eigenaar. Het gaat onder meer om naam, geboortedatum, geslacht en sofinummer. Volgens minister Pechtold duurt het nog zeker drie jaar voordat ook de vingerafdruk in de chip wordt opgenomen. Hij verwacht dat in juni dit jaar er een akkoord komt in de Europese Unie, maar het duurt dan nog zeker drie jaar voordat het in alle Europese landen kan worden ingevoerd.

Het huidige paspoort, dat uit oktober 2001 stamt, heeft volgens de minister goed voldaan. Toch komt het nog geregeld voor dat het wordt gebruikt door iemand die niet de eigenaar is, maar op hem of haar lijkt.

Pechtold riep Nederlanders op wat zorgvuldiger om te springen met hun paspoort. Volgens hem komt het te vaak voor dat mensen het waardepapier kwijt raken. ?Ze bewaren het in hun kontzak of juist in de linnenkast, waar ze het niet meer kunnen terugvinden. Burgers zouden er wat zuiniger op moeten zijn?, aldus de bewindsman.

Bron: ANP.

Gepost door Jan Hollander
(29) CommentaarPermalinkZe bewaren het in hun kontzak of juist in de linnenkast, waar ze het niet meer kunnen terugvinden. Burgers zouden er wat zuiniger op moeten zijn?, aldus de bewindsman.

Dan moet de regering niet verplichten dat ik dat stomme ding overal mee naar toe neem dan ben ik er vanzelf wel zuiniger op!
snake

Posted by zazkia  on  04/25  at  10:47 AM


Allemensen. Stop jij je hele linnenkast in je achterzak?  big surprise

Ik gebruik gewoon een identiteitskaart. En die is in heel Europa te gebruiken.

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  12:19 PM


Ik kon anders op die kaart tot voor kort niet naar Tsjechie. :( Ja en nu je het zegt die linnenkast loopt wel een beetje zwaar, ik hel soms ook over naar rechts en zo. Waar stop jij dat ding dan?

Nee maar ik vind dat je bij een paspoort eigenlijk dan zo’n id bewijs gratis hoort te krijgen. Ik ga niet ook nog eens een idbewijs kopen omdat die handig in mijn linnenkast past.
Maar beter is nog dat we weer gewoon ophouden met die flawekul en anoniem over straat mogen lopen, dat heb ik nog het liefst. Vroeger werden dieven ook wel eens opgepakt, de hele badermeinhoff gruppe is ook opgepakt zonder verplicht ID.

Posted by zazkia  on  04/25  at  02:10 PM


De politie wordt geacht een stevig aantal bonnen uit te schrijven.

Straks liggen er op het strandje bij IJburg en in het Flevoparkbad duizenden bijna blote Amsterdammers, en die kunnen zich natuurlijk niet identificeren.

Slimme wet! Je kunt er alle kanten mee op.

Posted by Robert van den Heuvel  on  04/25  at  02:41 PM


Dat anoniem doen is zo?n flauwekul. Sinterklaas heeft ook geen paspoort, maar geloof me die gaat echt niet onherkend over straat. Bovendien met alle elektronica tegenwoordig is je doen en laten volledig traceerbaar. Ook die van onze zazz. Stop dus maar gewoon zo?n id-kaart in je portevullie en binnekort staat daar ook gewoon een vingerafdruk op.

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  02:48 PM


Zwervers dupe identificatieplicht
22 april 2006 ? De identificatieplicht heeft vooralsnog niet geholpen om ernstige delicten te voorkomen. De maatregel functioneert in de praktijk als ?boeteverdubbelaar?. In Amsterdam zijn vooral hangjongeren, zwervers en bedelaars de dupe, zo blijkt uit een evaluatie van de Volkskrant.

In Amsterdam-Amstelland worden onevenredig veel boetes opgelegd, namelijk 21% van het landelijk totaal, terwijl er slechts 5,6% van de bevolking woont. In de hoofdstad worden de boetes vooral uitgedeeld aan mensen die ook al een bekeuring krijgen wegens softdrugsgebruik, bedelen, wildplassen en slapen langs de weg.

In 2005 zijn er in Nederland ruim zestigduizend boetes opgelegd aan mensen die zich niet konden identificeren. Volgens minister Donner is het belangrijk om veel boetes op te leggen, zodat de identificatieplicht bij mensen ?tussen de oren? gaat zitten.

Anders dan gevreesd, zijn er geen aanwijzingen dat allochtonen vaker worden gecontroleerd dan autochtonen, al zijn hier geen cijfers over. Volgens de actiegroep Meldpunt Misbruik Identificatieplicht is er sprake van een ?opvallende terughoudendheid? om allochtonen aan te spreken. Volgens de actiegroep zou de wet meteen in de prullebak verdwijnen als er duidelijk sprake zou zijn van discriminatie.

Jongeren worden wel vaker bekeurd, namelijk vier keer zo vaak als ouderen. De aanleiding om te bekeuren is volgens de Volkskrant ?vrijwel altijd onbeduidend?.

Bron: de Volkskrant

Posted by Robert van den Heuvel  on  04/25  at  02:57 PM


Pfoe, Sinterklaas heeft daar anders mooi zelf voor gekozen, hij had ook gewoon anoniem ergens op een schoorsteen kunnen blijven zitten maar nee, een beetje te koop lopen met je goedheililgheid, pff.
Ik ga liever anoniem over straat.
Ik schrok me al een ongeluk toen ik vanochtend herkend werd door de verfwinkelman. (die ene heeeeeele lange) De groenteboer herkent mij ook al.  shock

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  04/25  at  03:27 PM


Nou zie het staat gewoon op je voorhoofd geschreven wie je bent. Niks anoniem. Bij de Anonieme Alcoholisten zeggen ze ook Jan, Piet & Klaas.
blank stare

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  03:32 PM


Dat is overig een ander Jan tongue wink

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  03:33 PM


ja maar niet tegen iedereen anoniem. dat gaat natuurlijk nooit,
ik hoef toch niet een boete te krijgen voor mijn enkele existentie op straat zonder een peperduur document dat ik niet kwijt mag raken, niet van mij is en erg in trek bij een hoop mensen die zonder zitten.
De keuze is nu zo van een hoop geld kwijt aan je paspoort verliezen of een hoop geld kwijt aan het niet bijhebben van je paspoort op momenten dat er om gevraagd wordt.

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  04/25  at  03:35 PM


Neem dan z?n ingebrachte chip. Hoeft de politie je alleen nog maar te scannen. En geen problemen op het strand. Er zijn zelfs modellen dat je in je blootje & chip een ijsje kan halen. Afrekenen is even door het poortje lopen.

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  03:40 PM


Nou okay, dat is wel een second best option, wat je je hond aandoet moet je zelf ook willen. Maar ze kunnen t ook gewoon vragen en dan geef ik ook eerlijk antwoord.

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  04/25  at  03:43 PM


Maar dan heb je nog steeds je eisje niet betaald!

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  03:51 PM


als ik in mijn blootje rondloop dan krijg ik de ijsjes toch wel kado. wink

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  04/25  at  03:55 PM


grrr “Gelijke gevallen worden gelijk behandelt.”

Maar kerels trekken vaker de portemonnee.

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  03:57 PM


Zwemmen met een linnen paspoort blijft lastig! En ijsjes afrekenen ook.

Waarom kan in niet ge-chipt worden? Even met de arm langs de scanner klaar. Of een SOFI streepjescode tatoeren op mijn bil?

Posted by Robert van den Heuvel  on  04/25  at  04:10 PM


Iedereen een sofi streepjescode op de bil. Als Boesj dan niet tevreden is.

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  04:21 PM


Dan houd ik op de andere bil nog ruimte over voor tijdloze sponsor reclame.

Posted by Robert van den Heuvel  on  04/25  at  04:32 PM


Voor zonnebrand olie ofzo.

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  04:34 PM


Ik ken er een, die bewaart haar paspoort steevast onder het bodemkartonnetje van de weekendtas.

Posted by ijstaartindeoven  on  04/25  at  05:40 PM


Handig. Zo door de week.  confused

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  06:00 PM


@ ijstaart Ja ik dacht ik haal maar eens mijn eigen woorden aan

De keuze is nu zo van een hoop geld kwijt aan je paspoort verliezen of een hoop geld kwijt aan het niet bijhebben van je paspoort op momenten dat er om gevraagd wordt.

ik dacht ik doe t allebei!

Posted by zazkia  on  04/25  at  06:10 PM


Hoeveel terroristen hebben we al betrapt zonder ID-kaart?

Posted by Robert van den Heuvel  on  04/25  at  06:31 PM


Allemaal.

Posted by Jan Hollander  on  04/25  at  07:12 PM


Met al die “nepagenten” tegenwoordig die overvallers blijken te zijn, hoop ik wel dat de agenten zich kunnen legitimeren. Het valt mij op ,in dat beroemde tv programma,dat je met een bordje stop politie in je auto in staat bent iedere auto aan te houden. Nou even, heren agenten, ik heb altijd mijn paspoort bij me en mijn rijbewijs en mijn kentekenbewijs. Kan makkelijk want door mijn ijstaarten verleden kan ik niet zo gemakkelijk naar het strand. Dan zit ik daar gelijk een Boedha op mijn Wibra strandlaken me te schamen en te kijken naar alle lekkers om me heen. Maar jullie in je onopvallende auto zonder politiekenmerk mensen aanhouden das pas van de gekke. Ik zou zeggen blijf lekker onherkenbaar met die vreselijk moraliserende verhaaltjes van je, stuur de bon maar naar huis. Moet je me echt tot staan brengen, nou volg me en roep in de tussentijd maar wat hulp in van je herkenbare collega’s. Want ik wil ook weten met wie ik van doen heb.  Gelijk oversteken heet dat zo’n beetje.

Posted by ijstaartindeoven  on  04/26  at  07:10 AM


Als ik de krant opensla dan lees ik stomverbaasd wat ik nu weer allemaal democratisch heb besloten. (Wim Kan)

Posted by Robert van den Heuvel  on  04/26  at  12:35 PM


Heh wat maf dat commentaar op de tweede pagina verschijnt, dat wist ik nog niet. Even uitzoeken!

Hoeveel terroristen zijn er nou helemaal in Nederland. Mohammed B is de enige die wat uitgevroten heeft, de anderen kwamen niet verder dan het schrijven van wapen op een kaart van de efteling.

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  04/26  at  01:32 PM


en waarschijnlijk zullen deze wappen bedoeld hebben

Posted by ijstaartindeoven  on  04/26  at  05:43 PM


Hebben jullie Minority Report gezien met de beroemde phrase: “Good moring mr. Yakomoto?”. Dat krijg je van lichaamsscans. Een transplantatie en weg identificatie!

Posted by Tess  on  04/28  at  06:52 PM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken