homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Navigeren door de pubertijd

c54De pubertijd stond bij de Assadaaka Community centraal tijdens de workshop NAVIGEREN DOOR DE PUBERTIJD op vrijdag 08 oktober 2021. De workshop werd aangeboden in het kader van de Week van de Opvoeding van het Nederlands Jeugd Instituut. Niets is mooier dan het opvoeden van pubers, uitdagend, stormachtig, geestig en heel inspirerend!

De twaalf beschikbare plaatsen in de workshop waren al snel na het publiceren van de uitnodiging tot deelname al spoedig vervuld. Een mooie groep jonge ouders had zich voor de gelegenheid gemeld en ging openhartig het gesprek met elkaar aan na een inleiding door de geestelijk verzorger.

De adolescentie maakt veel los bij kinderen die deze levensfase zonder kleerscheuren moeten overleven. Het kind wordt steeds zelfstandiger en leert meer verantwoording te nemen. Hier zorgvuldig mee om te gaan in relatie tot zichzelf en andere mensen.

In een periode waarin een kind zelfstandig wordt en zich los lijkt te maken van de ouders en of verzorgers en de eigen identiteit steeds meer invulling geeft, is het van essentieel belang dat de ouders openhartig communiceren met hun kind. Het kind heeft juist de ouders in deze levensfase ongelooflijk hard nodig als steun, toeverlaat en begrenzer; als referentie en ijkpunt in het leven.

Je kind ruimte geven binnen de grenzen die jij als ouders stelt staat gelijk aan het geven van vertrouwen; het respecteren van de toenemende autonomie van je kind. Sommige ouders in het groepsgesprek bekroop wel eens het gevoel ‘ik raak mijn kind kwijt’.

Juist daar is communicatie van belang. Het kind heeft juist de warme aandacht, het respect van de ouders nodig. Het kind moet weten dat het gezien wordt, en gewaardeerd. Ouders moeten deze waardering en liefde in woorden leren uitdrukken tegenover hun kind.

Het kind heeft begrenzing en begeleiding nodig, in de menings- en oordeelsvorming, advies bij het uitvoeren van voornemens en handelingen, maar ook de autonomie in een stuk eigen besluitvorming. Jongeren hebben behoefte aan erkenning, waardering en liefdevolle warmte.

De ouders of verzorgers discuseerden uitgebreid over de hoeveelheid ruimte een kind moet krijgen bij het nemen van besluiten. Zij kwamen tot de conclusie, dat je als ouder bij voorkeur niet directief de regels eenzijdig op moet leggen, maar daar zoveel mogelijk over in gesprek gaat met het kind. De jongeren moeten ruimte krijgen om een eigen inbreng te leveren.

Een puber gedijd het beste bij oprechte aandacht en interesse. Daarvoor is geduld en een kwalitatieve samen-tijdsbesteding voor nodig. Gedeelde ervaringen en herinneringen zijn daarom nodig om geschapen te worden. Onderneem eens iets aardigs samen met het kind; samen naar een concert, samen op vakantie, samen op sport of naar het toneel.

Het kind moet leren de eigen opvattingen te beredeneren, argumenten met bewijsmateriaal te kunnen onderbouwen. Praat over en betrek het kind bij gesprekken over politiek, werk, cultuur, filosofie, literatuur of een televisie programma. Praat niet alleen over de persoonlijke leefwereld van het kind, maar stap over de grenzen heen van de eigen belevingswereld.

Een van de belangrijkste vaardigheden voor ouders is de luistervaardigheid. Oprecht luisteren en horen wat je kind zegt en denkt. Het kind komt zelf met oplossingen voor gezamenlijke problemen. Een ouder die louter commandeert is uit den boze. Hou zichtbaar van je kind, investeer tijd en aandacht zodat het kind op zal groeien tot een gezond denkende volwassene met een eigen autonomie, identiteit, moreel kompas!

Door: Ahmed El Mesri,  voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger Assadaaka Community
Mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken