homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

?Na-apen van bloemetjesmotief onmogelijk?

Is het bloemetjesmotief op de Hema-mokken, -borden en kartonnen dozen uniek? En heeft Blokker de aqua-blauwe en lime-groene keukenhanddoeken van de Hema nageaapt? Gisteren stonden de twee winkelketens in kort geding voor de Amsterdamse rechter.

Hema beschuldigt Blokker van kopieergedrag en eist dat het warenhuis zijn assortiment met onmiddellijke ingang zuivert. Het gaat daarbij onder meer om kleurige handdoeken en gebloemde schrijfblokken en tuinartikelen.

?Met alle respect?, verzucht advocaat Marcel Fruytier van Blokker. ?Het gaat helemaal nergens over. Er is sinds de Flower Power niemand die nog bescherming kan vragen voor een bloemetjesmotief. En ook kleuren zijn niet beschermd.?

De ruzie over de vermeende na-aperij begon dit voorjaar. Bij Blokker plofte een brief van de Hema op de mat met de eis alle artikelen met het gewraakte bloemetjesmotief en de gekleurde keukenhanddoeken uit de schappen te halen. De ontwerpen zouden zijn gekopieerd van producten die de Hema vorig jaar verkocht, onder meer handdoeken, servies en kartonnen dozen.

Volgens Hema-directeur Ronald van Zetten draait het conflict niet alleen om een motief en kleuren. ?Het gaat om de combinatie: kleur, bloemen en gebruikt materiaal. Wij vinden dat die te veel op elkaar lijken. Leg de producten naast elkaar en je ziet dat ze identiek zijn.?

Bovendien is het volgens Van Zetten wel erg opvallend dat Blokker de ontwerpen nu verkoopt, een jaar nadat Hema ?hetzelfde? bloemetjesmotief in die kleuren in de schappen had liggen. Hema heeft deze zomer een ander assortiment.

?Het gaat om precies dezelfde handdoeken?, erkent Blokker-advocaat Fruytier. ?De Hema zegt: deze kleur is z? bijzonder, dat heeft onze signatuur. Maar het kleurenpalet is helemaal niet beschermd. Je vindt ze terug in elk warenhuis, het is een trend.?

Verder kunnen bloemenmotieven al sinds de Flower Power niet meer worden beschermd, betoogt Fruytier. Blokker verkoopt volgens hem sinds de jaren zeventig al artikelen met bloemetjesontwerpen.

Daarin zijn al duizenden varianten gebruikt. ?Zet tien ontwerpers bij elkaar en laat ze een eenvoudig bloemetjesmotief maken van bepaalde kleuren. Tja, dat houdt een keer op met de soort bloemetjes en blaadjes.? Uitspraak: 10 augustus

Bron: ANP.

Gepost door Jan Hollander
(1) CommentaarPermalinkUITSPRAAK grrr

De winkelketen Blokker heeft keukenhanddoeken en schrijfblokken met vakkenpatroon gekopieerd van concurrent Hema. Blokker moet daarom binnen twee dagen stoppen met de verkoop van deze producten. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam gisteren beslist.

Blokker maakt geen inbreuk op het auteursrecht dat Hema heeft op een bloemdessin, aldus de rechter. Het patroon van Blokker is fijnmaziger dan dat van Hema. Ook oordeelt de rechter dat “de stippenkransen bij Blokker meer vaart hebben doordat de kransen niet gesloten zijn en de stippen oplopend zijn in afmeting, waardoor een soort vuurwerkeffect ontstaat.”

Hema had een kort geding aangespannen omdat het Blokker betichtte van kopieergedrag. Blokker zou onder meer spullen uit de tuincollectie hebben nagemaakt. Ook herkende Hema het bloemmotief op plastic servies van de concurrent. Hema claimt het betreffende patroon zelf te hebben ontworpen.

“Hema is zeer tevreden met het resultaat van deze uitspraak Wij beschouwen dit als een erkenning van het beleid om kopieergedrag van derden tegen te gaan”, aldus de Hema.

Bron: ANP.

Posted by Jan Hollander  on  08/11  at  10:28 AM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken