homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

‘Met Recht van Spreken’ presentatie van Prodemos bij Assadaaka 27 september 2021.

ddWoensdag 27 september kwam Prodemos om een vervolg op hun betoog te houden over recht en rechtsstaat. Het betoog opende met een kleine stukje samengevat over de staatsinrichting van Nederland: de Eerste en Tweede kamer, het Trias Politica als grondwaarde van de democratie (scheiding der machten) met een wetgevende, een uitvoerende en een handhavende macht die zouden moeten voorkomen dat er een soort van partijdigheid en dictatuur kan ontstaan, en er werd ingegaan op de grondwet waarbinnen in principe alle wetten (daarbinnen) gelijk zijn aan elkaar.

Na de globale theorie kwam het onderdeel besef van wet in een soort van waar/niet-waar quiz voorbij. Dit onderdeel was voor Assadaaka eigenlijk een ‘herhalingsoefening’, omdat we deze vragen de vorige keer ook voorgelegd kregen. Daarna volgde een introductiefilmpje over burgerinitiatieven, want ook de burger kan initiatieven ondernemen ter verbetering van de samenleving. Ook werd er gesproken over op welke wijzen men bij geconstateerde problemen deze kan aanmerken.

Hierna kwam een nieuw onderdeel over ervaringen met de rechtsstaat. Wat is er goed geregeld en waar bent u blij mee, maar ook wat gaat er niet goed; wat is niet eerlijk en niet goed geregeld, en heeft u voorbeelden waarin de rechtsstaat niet goed werkt?

Als burger ben je niet geheel machteloos. Je kan om hulp vragen of dingen uitpraten of een klacht indienen en zelfs bezwaar maken al dan niet met een advocaat of eventueel zelfs een melding of aangifte doen bij de Politie. En hier werd de bijeenkomst interessant, want nu kwamen er wat persoonlijke verhalen op tafel, want sommige situaties bleken in een impasse te verzeilen. De spreekster gaf als commentaar dat men toch moet opstaan, want als men niets onderneemt, veranderd er ook niks en soms is het een kwestie van een lange adem.

Na uitwisseling over ervaringen met de rechtsstaat volgde nog een kleine toets met 25 kaarten over welke regels wet zijn en welke een mening zijn; ofwel de stelling wat is legitiem voor een rechtsstaat. Vanwege de beschikbare tijd kon hier niet echt op doorgegaan worden, maar als Prodemos voor het vervolg van de presentatie komt dat we dan hier verder op door kunnen gaan.

Assadaaka uit zijn dank voor deze presentatie en hoopt u te verwelkomen op 14 oktober 2021 om 17:00 tot 18:30 bij Assadaaka als Mw. Daphne Faris van Prodemos haar volgende presentatie over de rechtsstaat Nederland in vervolg komt geven. Komt u dan svp een half uurtje eerder bij voorkeur.

zx6

b0

bb0

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken