Tegenwoordig struikel je over initiatieven voor Nederlandse les aan anderstaligen. Gelukkig maar. Hoe anders was het toen Ahmed el Mesri van Vriendschapshuis Assadaaka er 35 jaar geleden mee begon; er was nagenoeg niets op dat gebied. Vandaag de dag is Assadaaka, inmiddels gerund door Ahmed èn zijn broer Abdel, een begrip in Amsterdam.
We spraken met Ahmed en de coördinator van de taallessen, Henk Linde, over heden en verleden van Assadaaka’s Taalwinkel.
Het begin
Ahmed: “taalles stond aan de basis van de activiteiten van Assadaaka. Destijds kwamen Nederlandse vrienden en kennissen, waaronder een Pabo-leraar, bij Assadaaka langs voor de gezelligheid. Allengs ontstond het initiatief voor de lessen. We begonnen met een stuk of vijf leerlingen; hulpvragers die op het sociaal spreekuur kwamen. Mond tot mond reclame zorgde ervoor dat we al snel een schare cursisten hadden. Nu hebben we een paar honderd inschrijvingen per jaar.
Je in een taal kunnen redden is zó belangrijk: om contact te leggen met je buurtgenoten, om boodschappen te doen, om aan de slag te kunnen.
Ik heb af en toe nog contact met leerlingen van het eerste uur. Het doet me goed dat ze goed terecht zijn gekomen: er zitten ondernemers bij, taxichauffeurs, slagers, mensen met een eigen schoonmaakbedrijf.”
Nederlands is een moeilijke taal
Zelf spreek en schrijf je uitstekend Nederlands, hoe verliep jouw ontwikkeling daarin?
“De eerste anderhalf jaar in Nederland had ik vrijwel dagelijks les. Hierdoor heb ik de (volwassen-)MAVO, HAVO en Sociale Academie kunnen doorlopen. Maar eerlijk gezegd had ik in het begin weinig zin om de taal te leren. Het was in een tijd dat migranten totaal niet gestimuleerd werden Nederlands te leren. En die namen dat initiatief dan ook niet. Nederlands is voor mensen met een niet-westerse moedertaal gewoon erg moeilijk.
Toen ik eenmaal besloten had te blijven, ging er een knop om en ging leren vanzelf een stuk makkelijker. Ik heb nog steeds contact met mijn eerste docente, zij voelt als familie. Degene die je de beginselen van de taal bijbrengt, laat een diepe indruk achter.
Nederlandse normen en waarden & omgekeerde integratie
De Taalwinkel is meer dan alleen taallessen. Mensen die hier komen hebben meestal veel meegemaakt. Bij Assadaaka maakt wie ze zijn of waar ze vandaan komen niet uit. Er is hier begeleiding en een luisterend oor. Bij ons krijgen ze ook Nederlandse normen en waarden mee. We organiseren avonden over taboe-thema’s als homoseksualiteit, huiselijk geweld, diversiteit. Mensen kunnen zich bij Assadaaka op verschillende manier verder ontwikkelen. Dit onderscheidt ons van andere migranten-organisaties.
Overigens geldt dit niet alleen voor onze leerlingen. Er vindt ook een omgekeerde integratie plaats. Veel van de taaldocenten en vrijwilligers via organisaties als Amsterdam Cares komen bij Assadaaka voor het eerst in aanraking met migranten. Ze lezen, zien en horen in de media veel negatieve verhalen over criminaliteit en extremisme, hier leren ze een andere werkelijkheid kennen.
Bij Assadaaka houden mensen van elkaar
Dit is volgens mij ook de reden waarom vrijwilligers zich vaak voor jaren verbinden aan Assadaaka: we gaan met respect voor iedereen om: religie, identiteit, vrouwen, mannen, jong, oud, het maakt niet uit. Iedereen voelt zich hier thuis.
We bevorderen participatie in de samenleving door verschillende doelgroepen met elkaar te laten integreren. Bij Assadaaka houden mensen van elkaar, zo eenvoudig is het. Het leven wordt op die manier mooier.
Een inspirerende boodschap
Door Ellen Kaptijn