homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Marokkaanse gemeenschap viert Onafhankelijkheidsdag

c44In een prachtig opgetuigde gemeenschapszaal van de Assadaaka Community was het feest. Op zaterdagavond 21 november 2020 vierde de Assadaaka Community de Marokkaanse Onafhankelijkheidsdag.
Tientallen vrijwilligers en hun geliefden verzamelden zich voor deze viering. Zij brachten ieder zelf bereidde gerechten mee die breed uitgestald werden gedurende een feestelijk buffet. De gasten deden zich smaakvol tegoed aan de uitgebreide dis.

De goede sfeer werd verder verhoogd door de uitgebreide variatie aan muziek die werd ingezet. Sommige van de dames zetten spontaan de traditionele melodiën uit het Rifgebergte, de Souss-Massa-Draa regio en de Marokkaanse Saharah, waarbij de anderen enthousiast aansloten.

Een plechtig moment werd ingezet met het spelen van het Marokkaanse volkslied. Alle aanwezigen zongen uit volle borst staande mee. Een emotioneel moment waarbij enige Marokkaanse expats een emotioneel traantje in de ogen kwam.

Voorzitter Ahmed El Mesri deed een kort woordje waarbij hij stil stond bij het belang van vrijheid, de onafhankelijkheid van Marokko, vrede in Noord-Afrika de territoriale integriteit van zijn geboorteland. De Assadaaka Community hecht zeer aan de nationale eenheid, vrede, verbondenheid en maatschappelijke cohesie ginds en hier in Nederland.

De schrijver dezes, in zijn rol van Geestelijk Verzorger van de Assadaaka Community, hield een pleidooi waarin hij de culturele en godsdienstige verscheidenheid van de Marokkaanse samenleving als lichtend voorbeeld stelde, als model van millenia lang harmonieus samenleven. Hij prees zeer nadrukkelijk het aandenken aan wijlen Koning Mohamed V, de Marokkaanse vader des vaderlands, die bij leven terug keerde uit gedwongen exil om de jonge onafhankelijkheid van Marokko als monarch in te leiden. Voorts werd in het Engels en in het Nederlands een kort gebed gezegd waarin werd gevraagd om zegen voor Koning Mohamed VI, zijn familie, zijn regering en alle Marokkanen in Marokko en haar diaspora, werd gebeden voor een goede gezondheid van allen in CORONA-tijd, een waardig levensonderhoud, goede opleiding, vrede voor Marokko en haar regio, evenals voor het welzijn van hen die de grenzen, havens en onafhankelijkheid van Marokko bewaken en beschermen, en tenslotte voor de medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse zaken. In een korte toespraak sprak de Geestelijk Verzorger over de Marokkaanse eenheid en over het belang van de territoriale integriteit.

De Marokkaanse Saharah is een onlosmakelijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur, geschiedenis, economie en territoriale integriteit van het Koninkrijk. Na de aanwezigen van harte geluk te hebben gewenst met de viering van de Marokkaanse Onafhankelijkheidsdag, werd een Joint Declaration van de Assadaaka Community en de Wereldfederatie van Marokkaanse Joden, Nederlandse Afdeling betreffende de Marokkaanse Saharah gepresenteerd aan de Consul-Generaal van Marokko die voor de gelegenheid met zijn staf aanwezig was.

Tijdens de avond werd feestelijk gedanst, een fantastisch mooie taart werd aangesneden en voorzitter Ahmed El Mesri zette twee vrijwilligers nadrukkelijk in het zonnetje door hen samen met de Consul een certificaat van waardering uit te reiken. Eén vrijwilliger kwam daarvoor uit Venlo en een ander uit Zuid-Holland.

De Marokkaanse Consul sprak een woord. In een korte toespraak wenst hij ieder van harte proficiat met de viering van de Marokkaanse onafhankelijkheid. Verder ging hij in op het leven van Koning Mohamed V en zijn inzet voor het scheppen van een onafhankelijk en vrij Marokko zoals wij dat tot heden kennen. Ook werd ingegaan op de nationale eenheid, de culturele en godsdienstige verscheidenheid die Marokko en haar diaspora eigen is, alles onder Gods leiding naar een voorspoedige en vreedzame toekomst.

De plaatsvervangend Ambassadeur van Marokko in Nederland was eveneens present en hij sprak in het Arabisch goed verstaanbaar voor alle aanwezigen nadrukkelijk zijn dank en waardering uit aan de Assadaaka Community en de Marokkaans-Joodse gemeenschap voor hun onverbrekelijke gehechtheid aan de nationale eenheid, de nationale waarden van Marokko – Allah, AlWatan We AlMaliek – en de ondersteunende rol die deze gemeenschap speelt in de internationale Marokkaanse diplomatie.

Dr. Emy Wahby werd door het bestuur van de Assadaaka Community aangesteld als ‘bevoegd Ambassadeur voor de Vrede en Humaniteit’ namens de organisatie. De laureaat zet zich sedert jaren dagelijks in om bruggen te bouwen tussen generaties en bevolkingsgroepen. Dit doet zij met groot succes, mede dankzij de grote inzet van het complete Assadaaka team.

Een exemplaar van het boekje Goodbye Coronageschreven door schrijfster Monny Ismeralda werd aangeboden aan de heer Ali Mansy. Het boekje beoogt kinderen te informeren omtrent het in CORONA tijd te volgend hygiëneprotocol. De meest prominente leden van het Assadaaka schreven een persoonlijke noot in het boekje, zodat Ali Mansy dagelijks kan lezen hoe zeer hij als persoon, maar ook vanwege zijn dagelijkse inzet voor de organisatie en de bewoners van Amsterdam-Oost wordt gewaardeerd.

Na afloop werden alle aanwezigen hartelijk dank gezegd voor het plechtig en feestelijk samenzijn bij gelegenheid van de viering van de onafhankelijkheid van Marokko.

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken