homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Maansteen blijkt versteend hout

De maansteen die het Rijksmuseum in bezit heeft, blijkt niet van de maan afkomstig te zijn. Geologen van de Vrije Universiteit onderzochten het exemplaar en zeggen dat het een stuk versteend hout is. In 1969 ontving oud-premier Drees het gesteente uit handen van de Amerikaanse ambassadeur Middendorf.

Dat was vanwege het bezoek aan Nederland van de astronauten van Apollo 11, die in 1969 als eerste mensen op de maan landden.

Het Rijksmuseum liet het gesteente voor 100.000 gulden verzekeren. Deskundigen zeggen dat het stuk versteende hout hooguit 50 euro waard is.Een select groepje onderzoekers wist al haast een jaar dat de ‘maansteen van Drees’ in werkelijkheid gewoon een stukje versteend hout was.

Al in oktober vorig jaar kwam Arno Wielders, natuurkundige en ruimtevaartondernemer, erachter dat de steen niet echt is. Wielders zag de steen toen op de tentoonstelling Fly Me to the Moon. “Ik dacht: dit kan eigenlijk niet. De grootte verbaasde me enorm en ook de kleur klopte niet.???

Een belletje naar de Amerikaanse organisatie die gaat over het beheer van al het maanmateriaal bevestigde Wielders’ gelijk. “Daar was de conservator er gelijk van overtuigd dat dit geen maansteen kan zijn.???
...
Het enige echte maangesteente op Nederlandse bodem bestaat uit een klein steentje van de Apollo 17 en wat gruis van de Apollo 11. Het materiaal is te vinden in Museum Boerhaave in Leiden.

Wat er precies is gebeurd, weet niemand. “Misschien heeft er een verwisseling plaatsgevonden. Of misschien heeft die ambassadeur echt een steen uit zijn tuin gepakt.???
Lees het hele verhaal op: http://www.nwtonline.nl/00/nt/nl/49/nieuws/13006/‘Maansteen’_bleek_vorig_jaar_al_nep.html

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/27  at  03:16 PM


Over maanstenen gesproken:

http://www.spiritualgarden.nl/Edelstenen/Maansteen.html

Posted by Tess Jungblut  on  08/27  at  05:47 PM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken