homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Lopend Vuurtje bij Assadaaka Community Opgroeien in een gezin met Gezondheidszorgen

c11‘Het gaat niet alleen om jongeren met zorgtaken, maar ook om jongeren die zich veel zorgen maken om een ouder, broertje of zusje dat ziek is. Die minder vaak thuis afspreken met vrienden, of zich niet goed kunnen concentreren op school. Opgroeien in een gezin met gezondheidszorgen heeft impact op alle jongeren en kinderen in het gezin,’ vertelde Tessa Rademaker van Markant, Centrum voor Mantelzorg ondersteuning , vandaag bij Assadaaka Community.

Jongeren en ouders kwamen vandaag samen bij Assadaaka Community om samen in gesprek te gaan over dit lastige onderwerp. Wanneer iemand in het gezin kampt met gezondheidsklachten, dan is het niet meer dan logisch dat het gezin voor elkaar zorgt. Toch kan het ook moeilijk zijn voor jongeren. Vaak is het lastig voor hen om daar over te praten met iemand. Ze voelen zich schuldig over hun gevoelens. Maar door er niet over te praten kan verdriet, boosheid of een gevoel van eenzaamheid groter worden en soms zelfs leiden tot terugtrekken of juist veel weg van huis, tot klachten en zelfs tot verslavingen. Ziekte in het gezin is deel van het leven, het hoort erbij. Maar er met elkaar over praten en aandacht hebben voor elkaar, kan een wereld van verschil maken.

Nadat er aandachtig werd geluisterd naar Tessa, kwamen de ervaringsverhalen. Ook over hoe moeilijk het is om in gesprek te gaan, als je van een jongere vermoedt dat hij /zij wat overbelasting ervaart door de situatie in het gezin. Wat zeg je dan eigenlijk, welke vragen stel je? Wat doe je als je ziet dat een jongere echt aan het afglijden is, door verkeerde vrienden en drugsgebruik. En wat kan de enorme positieve impact zijn van even doorvragen na ‘hoe gaat het met je?’ Hoe je echt een verschil kan maken. En wat betekent het, gezondheidsproblemen in het gezin, voor iedereen. Hoe regel je de mantelzorg goed, zodat er minder overbelasting is bij iedereen.

Veel dank aan alle vrijwilligers die deze bijzonder mooie bijeenkomst mogelijk hebben gemaakt en aan Tessa Rademaker van Markant!

c12

cv12

cv13

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken