homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Lopend Vuurtje bij Assadaaka Community -  Jonge Mantelzorgers

cfOp 13 mei 2022 was er een prachtige en leerzame samenzijn over - Lopend Vuurtje bij Assadaaka Community -  Jonge Mantelzorgers met een toespraak van Ahmed El Mesri, voorzitter.

Beste, lieve aanwezigen,

Vandaag zijn we samen voor een bijzondere bijeenkomst, over opgroeien in een gezin met een familielid dat kampt met langdurige gezondheidsklachten.

Het kan gaan over een vader, moeder, broer of zus of een andere directe naaste. Een naaste waar extra zorg nodig is, dat heeft invloed op het gezinsleven. En dus ook op de jongeren of kinderen in het gezin. Daar gaan we vandaag met elkaar over in gesprek. We willen dan ook Tessa Rademaker speciaal welkom heten. Zij is van Markant, het centrum voor mantelzorgondersteuning in Amsterdam. En zij kan ons straks meer vertellen over jonge mantelzorgers.
Een familielid met gezondheidsklachten, dat hoeft niet altijd zwaar en ingewikkeld te zijn. Het kan kleine zorgtaken vragen van de andere gezinsleden. Maar het kan ook betekenen dat de kinderen of tieners in het gezin zich sneller zorgen maken, of minder snel afspraken maken met vrienden, vanwege hun verantwoordelijkheidsgevoel. Of ook grote extra zorgtaken hebben.

Het is niet altijd makkelijk om hier over te praten met de ouders. Jongeren voelen zich soms schuldig over hun gevoelens, of zijn verdrietig of boos, waar ze niet makkelijk over praten. Als ze worstelen met dit soort emoties en ze kunnen er niet over praten, dan kan dat erg lastig zijn en tot ingewikkeld gedrag leiden. Zeker als er ook nog andere dingen spelen in het leven van deze jongeren, zoals school, vriendschappen en de afgelopen jaren ook bijvoorbeeld de impact van corona duidelijk werd.

Juist daarom willen wij in gesprek gaan met elkaar hierover, juist omdat het een lastig onderwerp is, dat soms moeilijk bespreek is te maken binnen het gezin. Maar wel heel belangrijk, vooral om problemen bij deze jongeren te voorkomen of aan te kaarten.

Graag geef ik het woord aan Tessa.
Ahmed El Mesri 13 mei 2022

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken