homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Let op: Nepnieuws over het Corona virus

vb21Iedere dag komt er nieuws over het Corona virus. Dat is belangrijk zodat iedereen op de hoogte blijft. Maar er wordt ook veel nepnieuws over het Corona virus verspreid. Nepnieuws kan veel onrust en verwarring veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om nepnieuws over het Corona virus te herkennen. Maar hoe herken je nepnieuws?

Wat is nepnieuws?
Op twitter ging vorige week het bericht rond dat het Corona virus minder erg is dan een griep. Zo’n bericht kan een grote gevolgen hebben, want je kan daardoor het gevoel krijgen dat je je niet aan de maatregelen hoeft te houden. Ook werd zelfs gemeld dat het corona virus een hoax is (dus dat het niet bestaat). Er gaan momenteel wel 160 nepnieuws berichten over corona rond, onderzocht het programma Pointer van de KRO/NCRV.

Waar komt het nieuws vandaan?
Misschien lees je iets over het Corona virus en vraag je je af of het klopt. Maar hoe kom je daar achter? Allereest kan je jezelf afvragen waar het nieuws vandaan komt. Staat er bij wat de bron is? Bij nepnieuws staat vaak helemaal geen bron. Of het verwijst naar een onbekende of vage website. Bij belangrijk nieuws kan je het beste vertrouwen op betrouwbare bronnen. Over het corona virus zijn dat bijvoorbeeld het RIVM of het WHO (Wereld Gezondheid Organisatie). Het RIVM is een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor volksgezondheid en milieu. Het RIVM vormt de richtlijnen voor het overheidsbeleid. Nieuws van het RIVM over het corona virus is betrouwbaar. De bekende kranten en nieuwsprogramma’s gebruiken het RIVM nu dan ook vaak als bron. Dus let op: waar komt het nieuws vandaan?

Geruchten
Nepnieuws gaat niet alleen via twitter of social media, maar natuurlijk ook via via. Mensen vertellen elkaar ook dingen over het corona virus. Let op! Ook dat kan nepnieuws zijn. Als mensen onderling nepnieuws doorvertellen is dat natuurlijk zonder bedoelingen. Maar als je iets van iemand hoort, vraag je ook dan af waar het vandaan komt. Of check het thuis even. Klopt het wel wat je hebt gehoord??

Check voor je deelt!
Voor je iets deelt op social media of via via, vraag je eerst of af het klopt! Want anders help je mee om nepnieuws te verspreiden. Nu met deze corona crisis is het extra belangrijk dat we met elkaar er voor zorgen dat de juiste informatie gedeeld wordt. Dus check het voor je iets deelt!

Bronnen:
https://pointer.kro-ncrv.nl/artikelen/flinke-stijging-van-onbetrouwbaar-nieuws-over-coronavirus-op-twitter
https://www.rivm.nl/

Voor meer informatie en verbinding: http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken