homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Leesgroep Het mooie leven! Rond cyclus af

viuoWat maakt het leven mooi? Wat geeft jouw leven zin? Veel mensen stellen zich deze vragen terwijl zij binnen zitten tijdens de corona-crisis. Op uitnodiging van de geestelijk verzorger van de Assadaaka Community werden samen theologische en filosofische bronnen gelezen om een nieuwe kijk te ontdekken op het Mooie Leven.

De vijf samenkomsten vonden plaats op de maandagavonden van 06 tot en met 04 oktober 2021, tussen 19.00 en 20.15 uur. Op basis van een leesplan werden theologische en filosofische bronnen samen gelezen.
Twaalf deelnemers en deelneemsters ervoeren juist in tijd van de COVID pandemie hoe ontzettend breekbaar en broos het menselijk bestaan werkelijk is. Uitgerekend in deze periode is het zo ontzettend belangrijk om samen te zoeken naar de schoonheid van het leven, naar al het door en door goede, heel erg diepgaand.
Wat maakt nu uitgerekend jouw leven zo mooi? Waaraan ontleen jij in deze periode je waarde van het leven? Voor zover een paradijs op aarde bestaat, is dat wel Nederland. De deelnemers/ster waren unaniem van mening, dat het leven in Kikkerland gelijk staat aan het leven in een rijk land.
Toch garandeert economische voorspoed niet altijd een mooi leven. Hoeveel bewoners in Amsterdam-Oost hebben hun economische welvaart tijdens de COVID pandemie niet zien verdampen? Hoe velen zijn er niet terecht gekomen in de regelrechte armoede? Iedereen wordt bedreigt door de covidpandemie.
Wie en wat geven er zin aan het menselijk bestaan? Zin vindt men in het verkeer en samen leven met de medemens. Het heeft existentiële zin om je in te zetten voor hen die je lief zijn. Wie een Mooi Leven leidt, ontdekt dat in de ontmoeting met anderen een stuk van de Schepper op je af komt, de ene ziel ontmoet de andere, tweede Goddelijke aspecten worden tijdelijk weer één.
Het hele leven, met alle up’s en down’s komt van onze Schepper. Alle vreugdevolle of verdrietige momenten, alles samen vormt een mooi leven. De Eeuwige is het toppunt, het uitgangspunt van alle schoonheid op aarde, in ons menselijk leven. Aan ons is het de Eenheid van Zijn Naam te erkennen, deze boodschap tot ons door te laten dringen.
Wat nu wanneer men een ‘ware hel hier op aarde’ meent te hebben overleefd? Hoe kan men dan nog onderkennen dat het leven MOOI is? Hierover zijn bibliotheken vol geschreven. Een godsdienstige levensinstelling kan belangrijke antwoorden helpen formuleren op deze vragen. Levensbeschouwing biedt perspectief aan de gelovige mens.
Wie een lichtje opsteekt, verspreidt en herkent daarin de warme uitstraling van de Schepper. Het licht van de Schepper schijnt over ons mensenkinderen. Het biedt troost, geeft hoop, biedt zinvolle levenslessen en kaders. God is altijd tussen en met ons mensen. Hij is de Bron.
De in deze cyclus bestuurde bronnen werden samen gelezen. Zij bieden een palet aan diverse geleerde opvattingen over hetgeen een MOOI LEVEN zou kunnen zijn. De bijeenkomsten gaven telkens weer een aanzet voor intensieve gesprekken. Dit alles in een openhartige en aangename sfeer, die de Assadaaka Community eigen is.
Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken