homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

‘Leer schoolmeester weer spannend vertellen’

Waar zijn de spannende verhalen gebleven die meester vroeger op school vertelde tijdens de geschiedenisles? Ze zijn verdwenen. Leerlingen moeten het tegenwoordig allemaal zelf uitzoeken. Niks wegdromen meer naar vervlogen tijden. Zelfstudie is het parool, de onderwijzer nog slechts als coach. Daar moet verandering in komen; geschiedenis moet weer l??k worden!

Dit thema komt aan de orde tijdens het mini-symposium ‘Het verhaal centraal’, 30 mei in het Hunebedcentrum in Borger.

Het symposium maakt deel uit van een reeks activiteiten naar aanleiding van de opening van een nieuwe afdeling, het kenniscentrum. ‘Verhaal centraal’ is een initiatief van Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum en directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Westerbork. Zij zijn vrienden en studiegenoten van vroeger. Ze krijgen steun van hun oude geschiedenisleraar Harm van der Veen uit Veendam en van Jelte van der Kooi, directeur van de basischool in Musselkanaal.

Vanuit het onderwijsveld krijgt het kwartet hulp bij het vervaardigen van een adequaat lesprogramma: leer de meester weer vertellen. “We chargeren het enigszins”, zegt Hein Klompmaker, “er zijn heus nog wel onderwijzers die leuk vertellen in de geschiedenisles, maar in hoofdzaak wordt het vak alleen maar begeleid momenteel”. Daar willen we wat aan doen. Met hulp van middelen als internet en powerpoint; als moderne variant op de aloude schoolplaat.

Bron: GPD/ANP.
Afbeelding: Willem van Oranje (1533-1584) initiator van de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje
Oude Schoolplaten: http://www.de-kantlijn.com/schoolplaten_isings.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_Oranje
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tachtigjarige_Oorlog

Gepost door Jan Hollander
(1) CommentaarPermalinkxSv0c4 kxceagcrwibf, yebwnkqufess, [link=http://gfzwpxswimgp.com/]gfzwpxswimgp[/link], http://udhiifftefdu.com/

Posted by rsoyyy  on  11/05  at  06:30 PM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken