homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar

ggOp maandag 23 november 2020 verzorgde Brandweer Amsterdam een uitgebreide voorlichting omtrent Koolmonoxidepreventie in huis. Dit tijdens het Thema Ontbijt van Assadaaka op de maandagmorgen.

Koolmonoxide staat is ook wel bekend bij haar scheikundige aanduiding. Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar.

Koolmonoxide is niet waarneembaar met het blote oog en kan ook niet geroken worden me de menselijke neus. Wanneer je koolmonoxide inademt, heeft dit meestal zware lichamelijke gevolgen.

In Nederland overlijden ruim 15 mensen jaarlijks aan een koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast belanden honderden met een dergelijke vergiftiging in een hospitaal. Het maakt ziek en je kunt er aan overlijden. Het is daarom van levensbelang om je goed bewust te zijn van de gevaren die er mee samen hangen.

Brandweer Amsterdam stelde tijdens het Assadaaka Thema Ontbijt, dat:

“Koolmonoxidevergiftiging komt het meeste voor als gevolg van:

• Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel: kachel, geiser, cv of combiketel.
Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt nog veel groter als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat. Bijvoorbeeld op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte. En als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
• Niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen als gevolg van lekken in afvoerbuizen en schoorsteenkanalen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.
• Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders.
Bij gebruik van hout of het gebruik van haard en kachel als allesbrander gaat vervuiling van de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller en kunnen er hogere temperaturen ontstaan. Dit heeft weer een effect hebben op de constructieve staat van de kanalen. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen, en daarmee ook koolmonoxide, ook in huis terecht.
• In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte.
Bijvoorbeeld: binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent.”

Het is belangrijk om de woning dagelijks goed te luchten door venters een poosje te openen en eventueel gas uit de woning te laten ontsnappen.
Voorzitter Ahmed El Mesri richtte een woord van dank aan de spreker en de aanwezige wijkagent. Naast een voorlichting verzorgd door brandweerman Zouhair Jbyeh, vonden ook individuele gesprekken plaats met een vertegenwoordiger van de politie (Oost), de heer Karim Arsalan. Daarbij werd ingegaan op vragen en problematieken van deelnemers aan het fijne Assadaaka Thema Ontbijt.

Door: Rabbijn Simon Bornstein®

gg1

c22

gg3

 

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken