homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Jongeren willen geen ‘blauwe boorden baan’

Jongeren hebben weinig zin om met hun handen te werken. Dat blijkt uit het feit dat de zogenaamde leerwerkplekken slechts met grote moeite vervuld kunnen worden. MKB Nederland, de organisatie van het midden- en kleinbedrijf, zegt dat duizenden meer leerlingen dan nu het geval is zo?n leerbaan hadden kunnen krijgen.

Volgens de zegsman van MKB Nederland dreigt er door een gebrek aan animo een tekort in de zorg, bouw en techniek. “Door de aantrekkende economie ontstaan er straks 65.000 nieuwe vacatures. Die mensen moeten nu opgeleid worden”, zei hij.

De leerwerkplekken zijn bedoeld voor werklozen en vooral voor jongeren, omdat die ‘gemakkelijker’ te plaatsen zijn. Jongeren kiezen echter vaker voor zaken als sport, beweging en dans. Vakken als loodgieter en timmerman en de beroepsgroepen zorg en horeca zijn aanzienlijk minder populair. Daardoor is het aantal kandidaten voor die leerwerkplekken te klein.

MKB Nederlnad schaarde zich eerder deze week achter J. van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen. Hij vindt dat MBO-opleidingen die geen perspectief op werk bieden, opgeheven kunnen worden. Reden hiervoor zijn grote tekorten in bepaalde sectoren op de arbeidsmarkt, terwijl in andere sectoren leerlingen niet aan een stageplaats of baan kunnen komen.

Bron: ANP.

Gepost door Jan Hollander
(0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken