homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

#JONGEREN #TOONAANGEVEND BIJ #DODENHERDENKING OP #CERAMPLEIN

z32Op het #Ceram-plein stonden #JONGEREN centraal bij de realisatie van de #Dodenherdenking. Zij werden betrokken bij de planning, organisatie en uitvoer van de #Herdenking van de #slachtoffers van de #Holocaust in de #Indische #Buurt en overig Amsterdam-Oost. De Assadaaka Community liep een #STILLE #TOCHT van het #Vriendschapshuis naar het #Ceramplein, even achter de #Molukkenstraat.

Het publiek werd bij het #OORLOGSMONUMENT ontvangen met #MUZIEK van Leah Blits. Zij speelde haar #accordeon en bracht emotioneel geladen #klezmer #melodieën te gehore.  De #dominee van de #Eltetokerk functioneerde samen met de heer Kibret als #ceremoniemeesters. Beide heren verbonden de programmaonderdelen en introduceerden de #sprekers/spreeksters op plezierige wijzen.

Circa 200 bewoners verzamelden zich op het Ceramplein voor de herdenking. Het werd een waardige herdenking. De #Nederlandse #vlag was reed #halfstok gehangen door de medewerkers van #Stadsdeel #Amsterdam-Oost. Iedere maal weer zeer indrukwekkend. De omliggende straten werden door de #politie afgezet om de rust en sereniteit van de herdenking te garanderen.
Medewerksters van de Stichting #Dappere #Dames verleenden daabij actieve ondersteuning, gehuld in de hun kenmerkende gele hesjes.

Naast de meeslepende accordeonmuziek was er een goed gevuld programma met zeven sprekers. Zo sprak Hein Rijkenberg van LHBTQI+ organisatie COC – Afdeling Oost over het zichzelf kunnen en mogen zijn vanuit zijn genderperspectief, Amsterdam is een stad waar ieder mens zichzelf mag zijn.

Mevrouw Jamila Oubagnine – Vertrouwensvrouw van Assadaaka – sprak over de liefde voor de medemens, de wens tot een goed en vreedzaam leven in Amsterdam-Oost en de mens als boom, “laat ons bomen planten, bomen die de zaden dragen van het leven in vrede.”

Rick Vermin voerde het woord namens #Stadsdeel #Oost. Ook deze heer legde een prachtig #bloemstuk namens de #lokale #overheid. Sinds 2017 is de heer Vermin lid van het dagelijks bestuur van de #Stadsdeelcommissie. Deze #magistraat verleende de herdenking de #waardigheid van overheidswege.

Een #jongere uit Amsterdam Oost is Servano Walker. Deze #Assadaaka #stagiair volgt een #opleiding #Social #Work en wil de #maatschappij #dienen, #kwetsbare #mensen professioneel #ondersteunen. Zijn ruime harte stortte hij op het Ceramplein uit over de verzamelde menigte. Hij had zich goed voorbereid met een mooi #woord. Het was zijn eerste #publieke #optreden, deze #vuurdoop doorstond de #student met #glans.

Namens de #Turkse #Ouderenraad traden Canan en Nahide voor het voetlicht. In het #Turks en het #Nederlands drukten beide #dames de #waarde en #betekenis van de Dodenherdenking uit. Volledig betrokken participeert de Ouderenraad in Amsterdam-Oost. Mooi zulk een #inclusieve herdenking. Canan en Nahide riepen op tot een goed en #vreedzaam #samenleven.
#Rabbijn #Simon #Bornstein riep het #verzet van het voormalig #Koninklijk #Nederlands #Indisch #Leger tegen de #Japanse #bezetting van #Indië in herinnering, evenals het #leed van de #Indische #Nederlanders in de Jappenkampen, hij herdacht de #leerlingen van de #Joodse #School in de #Balistraatschool, de leden van de voormalige #synagogen op de #Polderweg, de #Blasiusstraat, #Betondorp en de #Molukkenstraat.

#Ahmed el #Mesri, richtte zijn woorden namens de Assadaaka Community tot het publiek. Deze begenadigde spreker benadrukte de boodschap van de donkere dagen van de #Tweede #Wereldoorlog en de bevrijding in 1945 voor de Amsterdammers in het heden; de plicht om alle vormen van #discriminatie tegen te gaan, #respectvol met elkaar en de ander om te gaan, het belang van #vrede, #democratie en onze #rechtstaat die wij als #samenleving vormen. De jaarlijkse #Dodenherdenking is de voorzitter na aan het hart gelegen. Al 32 jaren is hij #medeorganisator/ #trekker van deze herdenking.

Na opnieuw de roerende accordeonmuziek door Leah Blits droeg mevrouw Souad Souidi in het Arabisch een gelegenheidsproza voor van eigen hand. Zij deed dit met de passie die de Assadaaka Community van haar gewoon is. Een Nederlandse vertaling werd het publiek op papier aangereikt.

Een jonge #trompettiste blies Il Silezio (de Stilte) op authentieke wijze. Melissa Venema blies de introductie tot het houden van de daarop volgende twee minuten stilte om acht uur, leven in. Twee minuten die duurden als een eeuwigheid, tot gedachtenis aan hen die vielen en werden vermoord.

#Bloemstukken en #bloemen werden gelegd door #schoolkinderen, #Stadsdeel, #Kindervreugd, #Batavia, #Assadaaka, #Eltheto, #AlleKleurenOost, #COCAmsterdamOost en anderen. Er waren emmers vol bloemen om door bewoners gelegd te kunnen worden.

Na de #kransen- en #bloemenlegging evenals een #defilé langs het monument werd door de leden van #Ondro #Bong koffie, thee en limonade #geschonken om op het plein an te kunnen praten. Een prachtige mogelijkheid tot #ontmoeting en #verbinding van #bewoners!

In het #Vriendschapshuis van #Assadaaka werd op de Polderweg koffie en thee geschonken aan een grote groep deelnemers, er werd #doorgesproken tot in de late uurtjes.
#Reden voor #dankbaarheid. #Tot #volgend #jaar!

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken