homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Interreligieuze Dialoog als Lopend Vuurtje

re1Op 16 september 2021 was een Assadaaka delegatie aanwezig bij een interreligieuze dialoogbijeenkomst in het Verenigingsgebouw van de Batavia Speeltuin. Voor deze bijeenkomst kwamen de vrijwilligsters van de Dappere Dames tot inzet. Zij stonden garant voor een warm welkom en een goed verzorgde maaltijd tot verhoging van de uitstekende sfeer voor ontmoeting.

Een eerdere dialoog/ en ontmoetingsbijeenkomst vond begin december 2020 plaats in de Muiderkerk, toen evenals op 16 september 2021 tijdens de vervolgbijeenkomst, waren internationale ontwikkelingen en hun weerslag in de Amsterdamse buurten aanleiding voor een goed gesprek tussen organisaties.

Tijdens de bijeenkomst had de Assadaaka Community een zeer plezierig gesprek met Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter. Het Stadsdeel Opperhoofd maakte de Assadaaka Community een fijn compliment: ‘Jullie zijn een bijzondere organisatie die belangrijke dingen doet voor de bewoners in Oost!’

In zijn inleidende toespraak na het welkomstwoord, stimuleerde Maarten Poorter de aanwezige organisaties enthousiast om elkaar openhartig te willen ontmoeten. ‘Bouw bruggen, netwerken, weet elkaar in Oost te vinden!’

Organisaties in Amsterdam-Oost hebben grote behoefte aan ontmoeting, gesprek en soms gezamenlijke activiteiten. Vorig jaar werd een dialoogtafel georganiseerd naar aanleiding van gebeurtenissen in Frankrijk. Betrokken bewonersorganisaties en religieuze genootschappen gaven toen duidelijk aan meer dialoog, ontmoeting en elkaar willen leren kennen te willen organiseren.

In Amsterdam leven we in en met tientallen verschillende culturen samen. Dagelijks komen we deze teen, iedereen heeft ermee te maken. Soms zijn culturele verschillen lastig te verwoorden. Dat betekent iets voor de burgers. Het is daarom van belang daarover met elkaar te spreken.

Om elkaar te spreken, moeten we elkaar opzoeken. Van ons eigen eilandje een brugje bouwen of een bootje nemen om het culturele eiland van de ander te bereiken voor ontmoeting. Dit gesprek moet continue en duurzaam plaats vinden.

Zo werd ook de avond van de 16de september weer een memorabele avond voor ontmoeting en uitwisseling. Er werd door de deelnemers goed genetwerkt, contactgegevens werden uitgewisseld na een fijn gesprek.

Eén van de deelneemsters had vragen; ‘moeten we ons als kerken zorgen maken over onze veiligheid? In Frankrijk hebben kerken een veiligheidsprobleem’, zo stelde zij publiekelijk. De deelnemende christelijke genootschappen gaven aan zich in Oost niet direct onveilig te voelen.

Ook werden vragen opgeworpen, die de effecten van internationale onrust op de Nederlandse samenleving aan de orde stelden. Het werd niet direct duidelijk wat eventuele antwoorden op deze vragen voor de Amsterdamse samenleving betekenen.

Diverse stichtingen en kerken hebben behoefte aan trainingen ten aanzien van diversiteit en inclusie. Ook wordt training ten aanzien van dialoog en gespreksvoering op prijs gesteld.

De Assadaaka heeft deze expertise ruimschoots beschikbaar en heeft de aanwezige organisaties aangeboden dergelijke trainingen aan te kunnen bieden. Verwacht wordt dat Assadaaka in het najaar de eerste trainingen voor vrijwilligers en deelnemers van organisaties in Oost zal verzorgen. Er wordt fijn samengewerkt met andere organisaties.

Tijdens de dialoogmaaltijd werd ook formeel afscheid genomen van de alom geliefde en geprezen Wijkagent Karim Arsalan. Hij kreeg uit handen van de Stadsdeelvoorzitter een kapitale bloemenstruis aangeboden. Ook voorzitter Ahmed el Mesri van de Assadaaaka Community complimenteerde de belangrijke maatschappelijke bijdragen van Karim Arsalan: ‘Wij houden contact met jou, wensen je alle goeds in je nieuwe functie!’

Een nieuwkomer was de nieuwe dominee van de Binnenwaai op Yburg. Zij is de opvolger van de openlijk homoseksuele dominee die door straatjeugd op grond van zijn geaardheid duurzaam lastiggevallen en gediscrimineerd werd. Deze dominee werd min of meer de stad uitgejaagd volgens mediaberichten. Assadaaka had een fijn gesprek met zijn opvolgster; een begin van een plezierige werkrelatie.

De gedachte achter het Lopend Vuurtje en de bij horende bijeenkomsten reeks wil verassende en vernieuwende wijzen ontmoetingen tot stand brengen tussen liedendie elkaar nog niet kennen. Daarmee worden vooroordelen doorbroken en nieuwe relaties gestimuleerd voor een meer samenhangende lokale samenleving in Oost.

Sociale cohesie is goud waard voor bewoners op buurtniveau. De meest uiteenlopende leeftijden, achtergronden, opleidingsniveaux waren gedurende de maaltijd vertegenwoordigd. Eten verbroedert en zo ook hier. De aanwezigen werden werkelijk uitgedaagd om uit hun respectievelijke comfortzones te komen. Er was meer dan genoeg stof tot dialoog om zelfs na de maaltijd nog uren door te praten.

Assadaaka ziet dankbaar terug op een uitmuntende bijeenkomst!

Door: Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

zx4

vt5

v56

 

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken