homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Instructie Workshop Creatief Schrijven over Vrijheid op 5 mei 2024

n5Toespraak: Inleiding en uitleg

Beste, lieve aanwezigen,

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren we Bevrijdingsdag op 5 mei. Na een dag van herdenken op 4 mei, vieren we op 5 mei de waarde van vrijheid. Want na de Tweede Wereldoorlog wilde men elkaar en volgende generaties eraan blijven herinneren hoe belangrijk het is om te kunnen leven in vrijheid en vrede.

En dat is nog steeds belangrijk, tot op de dag van vandaag. Het is zelfs alleen maar weer belangrijker geworden. Want leven in vrede en vrijheid is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend. Geweld tegen burgers en nieuwe oorlogen houden ons bezig, in Syrië, de Oekraïne en in Gaza. Ook nu moeten mensen leven zonder vrijheid, zonder veiligheid en vrede.

Aandacht voor vrijheid en vrede. Vandaag staan we daarom ook stil bij de dankbaarheid die we voelen dat we hier kunnen leven in vrijheid, in vrede. Daar is voor gevochten en daar moeten we altijd waakzaam voor blijven.

Want leven in vrijheid en vrede, dat is ook in een land zónder oorlog niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld wanneer je discriminatie ervaart, vanwege je achtergrond, religie, omdat je het gevoel hebt dat je niet mee kunt doen in de samenleving, door gebrek aan kansen of door armoede, of omdat je een vrouw bent of door de overtuigingen van anderen. Vrede en vrijheid vragen dus ook om gelijkheid, om gelijkwaardigheid, om er mogen zijn.

Vrijheid en vrede verdienen meer dan ooit onze aandacht. Want iedereen draagt zijn steentje bij aan vrede en vrijheid. We zorgen ervoor dat anderen mee kunnen doen, dat iedereen gelijke kansen krijgt en een veilige plek. Door voor elkaar te zorgen, door in gesprek te gaan met mensen die anders denken, door vooral te kijken naar wat ons verbindt. Zo kunnen we zelf bijdragen aan vrede en vrijheid. Want vrede en vrijheid verdienen meer dan ooit onze aandacht.

Wat betekent Vrijheid voor jou?
En daar gaan we vanmiddag samen mee aan de slag, door een kort verhaaltje te schrijven over wat Vrijheid voor jou betekent. Dat sluit ook aan op het landelijke thema van dit jaar: ‘Vrijheid vertelt’.

We gaan schrijven over wat vrijheid voor jou betekent, in jouw dagelijkse leven, hier in Nederland, of misschien kan je schrijven over hoe jij vrijheid ervaart, of wat je vindt dat zou moeten veranderen in Nederland, of waar je juist blij mee bent, op gebied van vrijheid.  OF je kan iets schrijven over wat vrijheid betekent in de wereld. Wat zou jij doen als je de baas zou zijn van de VN, van de wereld? Wat is er nodig voor meer vrede en vrijheid?
Het zijn voorbeelden, je kan zelf kiezen wat je wilt schrijven over vrijheid en vrede. En zo krijgen we aan het einde een collectie over wat Vrijheid betekent voor ons.

Als je het lastig vindt om te beginnen, dan kan je ook je verhaaltje beginnen met:
Vrijheid betekent voor mij…
Als ik de baas van de wereld was dan…
Of schrijf het als een briefje, aan iemand gericht, bijvoorbeeld Lieve die en die, of beste premier Rutte, Beste wereld.
In het verhaaltje of briefje schrijf je wat vrijheid voor jou betekent. Bijvoorbeeld:
Wat ben jij tegengekomen in je leven waarin vrijheid een rol speelt. Of wat wil je meegeven aan anderen? Misschien heb je een boodschap over vrijheid, waar je aandacht voor wilt vragen, bijvoorbeeld ‘let op hier en hier op in onze samenleving’, of in de wereld. Of wat zou je willen veranderen, als baas van de wereld? Of misschien wil je opschrijven hoe belangrijk vrijheid is en waarom. Of hoe je een ander vrijheid wenst. Zo kan je laten weten wat vrijheid voor jouzelf betekent.

We hangen de briefjes op aan de muur, zodat we een collage aan boodschappen hebben over vrijheid, aan vrijheidsboodschappen. Schrijf het dus zo, dat we het kunnen ophangen, Je naam hoef er NIET onder, dat mag natuurlijk wel, maar dat hoeft niet.
Want het doel van deze workshop creatief schrijven over het thema vrijheid is dat we een muur maken met boodschappen over vrijheid, over wat vrijheid voor jou en voor ieder van jullie betekent. Zo kunnen onze bezoekers, mensen die langskomen, deze vrijheidsboodschappen lezen, als inspiratie over vrijheid, waarover we met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Hoe gaan we van start?

Iedereen krijgt papier en pen, je kan natuurlijk meerdere papieren gebruiken, tot je tevreden bent met jouw boodschap.

Vind je het moeilijk om te starten?
Neem dan eerst een ander papier en schrijf daar in het midden ‘Vrijheid betekent voor mij…‘ 
Daarom heen schrijf je alle woorden op , waar je aan denkt als je denkt bij het woord vrijheid. Het hoeven geen woorden te zijn die je zal gebruiken in je boodschap, gewoon alle woorden waar je denkt bij vrijheid. Je schrijft ze allemaal op. Als je klaar bent, kan je kijken welke woorden misschien bij elkaar horen, of welke woorden je bijvoorbeeld met pijlen aan elkaar kan verbinden.

Als je groepje woorden hebt over vrijheid waar je wat mee kan, dan kan je nog kijken in welke volgorde je deze woorden kan gebruiken, om jouw gedachten over vrijheid te beschrijven. Dan schrijf je op een nieuw papier: Vrijheid betekent voor mij… vervolgens gebruik je de woorden uit je brainstorm om het verhaal te schrijven.

Tips:

Je verhaaltje hoeft niet lang te zijn, het kan één A4tje zijn, maar ook één alinea.
Neem iemand in je hoofd waar je het verhaal als het ware aan verteld
Neem de tijd om rustig na te denken en woorden in je op te laten komen, je hebt geen haast
En vooral, alles is goed, het is jouw verhaal, er is geen goed of fout
Vragen??

Dan gaan we van start!


Ahmed El Mesri

xx0

b0

x9

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken