homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Instructie Workshop Creatief Schrijven

MIUDit was een geslaagde Instructie Workshop Creatief Schrijven door Ahmed El Mesri, voorzitter Assadaaka Community over Vrijheid op 5 mei 2023.

Toespraak: Inleiding en uitleg. Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid. Dat we in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog in vrijheid kunnen leven, zonder oorlog, zonder angst, waardoor onze kinderen naar school kunnen en kunnen spelen met vrienden op straat.

Maar vrijheid is niet vanzelfsprekend, in een tijd waarin oorlogen het nieuws weer beheersen. We horen dagelijks over de oorlog in de Oekraïne, in Syrië, het geweld tegen burgers in Myanmar, China, in de Palestijnse gebieden. Ook in Nederland zijn er veel mensen die weten hoe het is om in oorlog of geweld op te groeien, vluchtelingen die zijn gevlucht in de hoop op veiligheid en vrijheid in Nederland.

Leven in vrijheid, de vrijheid voelen om er te mogen zijn, om je veilig te voelen, dat is ook in een land zónder oorlog niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als je niet kan zijn wie je bent, of geen vrijheid voelt, vanwege armoede, vanwege je religie, je levensovertuigingen, door de meningen van anderen. Of omdat je het gevoel hebt dat je niet mee kan doen in de samenleving.

Vrijheid kan ook veranderen, misschien ervaar je nu méér vrijheid dan vroeger in je leven, bijvoorbeeld omdat je nu andere mensen om je heen hebt, of omdat je situatie veranderd.

Vrijheid en vrede in een land is ontzettend belangrijk, daarom vieren wij dit in Nederland ieder jaar. Vrijheid om te leven, dat heeft voor iedereen een andere betekenis.

Wat betekent Vrijheid voor jou?

Daar gaan we vanmiddag samen mee aan de slag, door een kort verhaaltje te schrijven over wat Vrijheid voor jou betekent. Je kan je verhaaltje beginnen met: Vrijheid betekent voor mij…

Of schrijf het als een briefje, aan iemand gericht, bijvoorbeeld Lieve die en die, of beste premier Rutte, Beste wereld.

In het verhaaltje of briefje schrijf je wat vrijheid voor jou betekent. Wat ben jij tegengekomen in je leven waarin vrijheid een rol speelt. Of wat wil je meegeven aan anderen? Misschien heb je een boodschap over vrijheid, waar je aandacht voor wilt vragen, bijvoorbeeld ‘let op hier en hier op in onze samenleving’, of wil je benoemen hoe belangrijk vrijheid is. Of hoe je een ander vrijheid wenst. Zo kan je laten weten wat vrijheid voor jouzelf betekent.

We hangen de briefjes op aan de muur, zodat we een collage aan boodschappen hebben over vrijheid, aan vrijheidsboodschappen. Schrijf het dus zo, dat we het kunnen ophangen, Je naam hoef er NIET onder, dat mag natuurlijk wel, maar dat hoeft niet.

Want het doel van deze workshop creatief schrijven over het thema vrijheid is dat we een muur maken met boodschappen over vrijheid, over wat vrijheid voor jou en voor ieder van jullie betekent. Zo kunnen onze bezoekers, mensen die langskomen, deze vrijheidsboodschappen lezen, als inspiratie over vrijheid, waarover we met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Hoe gaan we van start?

Iedereen krijgt papier en pen, je kan natuurlijk meerdere papieren gebruiken, tot je tevreden bent met jouw boodschap. Je kan ook eerst een laptop gebruiken, als da makkelijker vindt en het daarna uitprinten of overschrijven op papier.

Vind je het moeilijk om te starten?
Neem dan eerst een ander papier en schrijf daar in het midden ‘Vrijheid betekent voor mij…‘ 

Daarom heen schrijf je alle woorden op , waar je aan denkt als je denkt bij het woord vrijheid. Het hoeven geen woorden te zijn die je zal gebruiken in je boodschap, gewoon alle woorden waar je denkt bij vrijheid. Je schrijft ze allemaal op. Als je klaar bent, kan je kijken welke woorden misschien bij elkaar horen, of welke woorden je bijvoorbeeld met pijlen aan elkaar kan verbinden.

Als je groepje woorden hebt over vrijheid waar je wat mee kan, dan kan je nog kijken in welke volgorde je deze woorden kan gebruiken, om jouw gedachten over vrijheid te beschrijven. Dan schrijf je op een nieuw papier: Vrijheid betekent voor mij… vervolgens gebruik je de woorden uit je brainstorm om het verhaal te schrijven.

Het was een mooie en geslaagde Workshop en heel veel aanwezigen hebben bijzonder van genoten.

Voor meer informatie en advies: http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken