homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

#Indrukken van de #Winteropvang voor dak-en thuisloze mensen

btr#Dak- en #thuisloze burgers zijn de meest #kwetsbare #maatschappelijke #groep. Door de #covid-pandemie en de buitengewoon strenge vorstperiode poogden de #maatschappelijke #hulporganisaties de winteropvang snel en op grote schaal te open.

Daarvoor was een #mega-operatie nodig, zodat zoveel mogelijk mensen van de #buitencategorie minstens voor even een warm schoon plekje en een #gezonde #hap konden krijgen, even van de #straat af, om #mensenlevens te #beschermen.

In bijvoorbeeld in een #Sporthal werden tientallen personen tijdelijk opgevangen. De #Gemeente #Amsterdam poogt met #praktische #steun eventuele obstakels voor maatschappelijke organisaties weg te nemen om alles zo vlotjes mogelijk te laten verlopen.

Een #cliënt wie gebruik maakt van de #winterse #noodopvang kan in een dergelijke opvang plaats een aantal zaken tegemoet zien. Hygiëne; bij binnenkomst de handen wassen met alcohol, de verplichte anderhalve meter in acht nemen; moeilijk in een zaal waar tientallen personen relatief dicht op een hun tijd moeten doden op een eenvoudig veldbed.

Wanneer men #bagage mee in brengt, wordt deze door de organisatie in #bewaring genomen. Tassen en andere items worden genummerd en in een afgesloten ruimte bewaard tot het weer opklaart. Ook zij die geen dak of thuis hebben, moeten van het Rijk binnen blijven vanwege de #coronacrisis. Dan maar verblijven in een sporthal.

In een sporthal voorziet het #Nederlandse #Rode #Kruis in de behoefte aan #veldbedden. Tientallen #buurtbewoners en #voluntairs springen bij om de operatie te laten slagen. Deze mensen verdienen #waardering. Een dergelijke voluntair schenk bijvoorbeeld koffie, bij gebrek aan betaald werk: werkloos door de pandemie.

Daklozen hebben geen kamer met muren in een sporthal maar een door #plakband op de #vloer afgebakend #kwadrant waar hun #privacy om het #veldbed heen #gerespecteerd moet worden. De veldbedden krijgen #dekbedden die door de #burgerij geschonken zijn.

De #tijd wordt #gedood door wat conditietraining, opdrukken, hardlopen en heel veel slapen. Velen laten de situatie gelaten over zich heen komen; berusten in afwachting van een andere periode. #Persoonlijke #verzorgingsmiddelen voor de dak- en thuislozen worden door de #particuliere #burgerij #geschonken, sympathieke #Mokummers sloegen aan het naaien: #mondkapjes #kosteloos voor deze kwetsbare burgers.
Hoe bijzonder moet het zijn wanneer de laatste #medewerker des #avonds het #licht uitschakelt; een allerminst rustige nacht volgt met #kuchen, #hoesten of snurken. Wij wensen de betreffende mensen graag een gezonde, veilige en plezierige toekomst met een fatsoenlijk eigen dak boven het hoofd!

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein®, #Geestelijk #Verzorger van de #Assadaaka #Community

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken