homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Inclusie

coVrijdag 11 oktober ging de bijeenkomst over inclusie met diverse invalshoeken. Er werd geanimeerd gesproken over het gedrag van jongeren thuis, op school en buiten. Mustafa Abbou; sociaal makelaar was aanwezig en een lange uitleg over de toegankelijkheid in het onderwijs en de toegankelijkheid van instanties. Er werd gesproken over het perspectief van het kind en de ouders en wat de knelpunten zijn in de opvoeding. Hij gaf diverse voorbeelden van inconsequent gedrag van ouders. De ouder verlangt bijvoorbeeld bepaald gedrag van het kind, maar maakt zich er zelf schuldig aan. De aanwezigen hebben veel bijgedragen in deze bijeenkomst, het is iets wat veel oproept.

Er waren veel vragen over de opvoeding en het gedrag van kinderen. Daarnaast ging het over hoe mensen zichzelf opstellen, een verandering bij zichzelf kunnen bewerkstelligen en eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Ahmed had een inbreng over de toegankelijkheid van gebouwen voor zieke mensen en dat het belangrijk is dat mensen zich welkom voelen, ongeacht wie ze zijn of wat hun beperkingen zijn.

Vroeger ervaarde hij meer inclusie dan nu, veel dingen waren gratis, nu worden mensen meer uitgesloten. Ahmed vertelt ook dat de stadsdeel commissie eergisteren een schouw heeft gedaan. Georganiseerd door ‘Onbeperkt Oost’ liepen Rick Vermin, Ivar Manuel en Maarten Poorter door Oostpoort om de (on)toegankelijkheid te ervaren. Zij gebruikten zelf een rolstoel, rollator en een blinddoek om te kunnen ervaren wat er opgelost moet worden.

Tijdens de bijeenkomst kwam de brandweer een bezoekje brengen met een cameraploeg om te filmen wat de brandweer samen met Assadaaka Community doet. Er was ruimte voor vragen en er werd uitgebreid ingegaan op de vragen/zorgen van de bezoekers. Binnenkort wordt er een opfristraining gegeven door de brandweer, omdat er veel vragen zijn die eigenlijk al bekend horen te zijn. Ook zullen zij starten met het uitreiken van gratis koolmonoxide melders. Ook hier werd weer het thema toegankelijkheid ter sprake gebracht en hoe dat zit bij de Brandweer.

Hieronder kunt u nog de speech van Ahmed El Mesri lezen over we zijn allemaal gelijk:

Vandaag zijn wij bijeen om stil te staan bij Gelijkheid.

Gelijk is gelijk, dat zijn we allemaal met elkaar eens. Maar we moeten echt samen de schouders eronder zetten om dit ook in de praktijk waar te maken. Er is nog heel veel te doen. De participatiesamenleving wil dat mensen sterker worden, zelfredzamer, en dat mensen elkaar meer gaan helpen voordat er een beroep op professionals wordt gedaan.

Ik ben Ahmed El Mesri en ik ben voorzitter van Assadaaka Community. Assadaaka Community werkt al jaren aan het versterken van de zelfredzaamheid van kwetsbare burgers en aan het verbinden van sterke en zwakkere bewoners.

Bijvoorbeeld met onze taallessen, vier avonden per week. Maar ook met educatieve en emanciperende activiteiten, zoals vrouwenactiviteiten, informatieavonden en gezondheidsvoorlichting, en via haar lotgenotengroepen, stimuleert Assadaaka Community mensen met een afstand tot de samenleving om sterker en zelfredzamer te worden en elkaar daarbij te ondersteunen.

Om die zelfredzaamheid ook in de maatschappij te kunnen gebruiken, is toegankelijkheid essentieel. Zolang je bijvoorbeeld met een rolstoel nog niet alle openbare gebouwen in kunt, zolang de toegankelijkheid niet is geregeld, kúnnen mensen met een beperking simpelweg niet volledig participeren.

Zo blijft het voor onze cliënten, mensen met een beperking in Amsterdam Oost, moeilijk om door te stromen naar vrijwilligers- of betaald werk, om weer te gaan participeren, wat de maatschappij eigenlijk van hen vraagt.

Eergisteren heeft onze stadsdeel commissie, waaronder Rick Vermin, Ivar Manuel en Maarten Poorter, een schouw gedaan door Oostpoort. Dit werd georganiseerd door Onbeperkt Oost. Zij liepen een ronde door Oostpoort, met rolstoel, rollator en blinddoek. Zo hebben zij ervaren welke drempels er nog opgelost moeten worden, voor een toegankelijker Amsterdam Oost. Petje af voor deze heren, zij gaan met die probleem punten aan de slag. Dat is heel mooi en belangrijk.

Maar daarmee zijn wij er nog niet. Toegankelijkheid méér dan een rolstoel ingang. Toegankelijkheid is de oprechte intentie om de samenleving gelijkwaardig te maken. Gelijke kansen te bieden.

Bij Assadaaka Community zetten wij ons in voor mensen in een kwetsbare positie, mensen die zich vaak geconfronteerd zien met armoede, werkloosheid en diverse andere gezondheidsklachten. Van het ene probleem komt het andere, en zo raken mensen in zeer complexe multi problematiek.

Soms is de fysieke drempel niet de enige drempel. Zeker voor mensen van een migranten achtergrond met een beperking. Van hen wordt een extra inspanning gevraagd, omdat een beperking in sommige gezinnen nog een taboe gevoelig onderwerp is. Wanneer het al moeilijk is om de deur uit te komen, dan wordt dat nog veel moeilijker wanneer je merkt dat de wereld om je heen niet toegankelijk is, wanneer deze niet goed bereikbaar is. Deze mensen moeten 2x de drempel over, ze worden dubbel gediscrimineerd, zowel binnenshuis als daarbuiten. Dan is het heel moeilijk.

Waar wij ons voor inzetten, is de échte toegankelijkheid: een gelijkwaardige samenleving, waarin iedereen evenveel kans maakt. Waar toegankelijkheid en gelijkwaardigheid ook in de praktijk wordt doorgevoerd. Zowel door de overheid, maar ook in ieder gezin. Want we zijn allemaal gelijk, dat is iedereen met elkaar eens. Nu de praktijk nog!

Voor meer informatie tijdens kantooruren:
ASSADAAKA: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | Tel:  0647440672 | E. .(JavaScript must be enabled to view this email address) | W. http://www.assadaaka.nl

mq

mw

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken