homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

In Memoriam: Selim Selahattin Kandaz

ccc24De Assadaaka Community heeft diep bedroeft kennis genomen van het plotse, maar niet onverwachte overlijden van de heer Selim Selahattin Kandaz. De heer Kandaz overleed in het stedelijk hospitaal van Ankara, hoofdstad van Turkije, zijn geboorteland.
De heer Kandaz was bij leven een prominent en zeer gewaardeerd lid van de Assadaaka Community gedurende meerdere decennia. Als voluntair zette hij zich op vele wijzen in voor de activiteiten van de gemeenschap en bood hij deskundige hulp aan duizenden burgers.

Als raadslid voor de Partij van de Arbeid diende de heer Kandaz vele jaren ook de Publieke Zaak, ten behoeve van de burgerij in Amsterdam-Oost. Ook voor zijn raadswerk ontving de heer Kandaz van vele zijden lof.

Op zondag 07 maart 2021 bereikte voorzitter Ahmed el Mesri het overlijdensbericht per telefoon vanuit Turkije. Het team van de Assadaaka Community is zeer aangeslagen door dit nieuws. Op dit moment verblijft mevrouw Emine Kandaz in Ankara, waar zij weken lang haar echtgenoot aan diens bed ondersteunde in zijn strijd tegen de door hem in Nederland opgelopen COVID.

De heer Kandaz laat naast zijn geliefde echtgenote Emine ook twee dochters na. De Assadaaka Community wenst hen, de kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en bredere Asssadaaka gemeenschap heel veel sterkte bij het verwerken van het zware verlies van onze dierbare heer Kandaz. Emine Kandaz is een verzorgt binnen de Assadaaka Community de vakopleiding tot kleermaker/ster en wordt als mens en professioneel alom zeer gewaardeerd.

De familie Kandaz maakt prominent deel uit van de Turkse gemeenschap in Nederland. Toen na weken van ziekenhuisopname in Nederland geen verbetering kwam in de gezondheid van de heer Kandaz, zond de Turkse regering een hospitaal-vliegtuig naar Schiphol, Amsterdam om de heer Kandaz terug te halen naar Turkije.

De vlucht van het hospitaal-vliegtuig werd breed uitgemeten in de internationale en nationale Turkse pers. De Turkse Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken maakte op 11 februari 2021 de vlucht van de ‘air ambulance’ speciaal voor de heer Kandaz bekend aan de verzamelde pers.
Bij aankomst van de air ambulance op het vliegveld van Ankara werden door persfotografen foto’s gemaakt waarmee aan de buitenwereld zichtbaar werd gemaakt dat de heer Selim Kandaz daadwerkelijk gearriveerd was om in Turkije zijn COVID behandeling voort te zetten. Helaas werd onze geliefde vrijwilliger door de Schepper geroepen.

De heer Yavuz Salim maakte bekend dat: ‘Turkije staat naast haar burgers, ongeacht waar zij zich in de wereld bevinden’, aldus Anadolu Press.
De Turkse consul-generaal in Amsterdam; Engin Arikan stelde in een verklaring aan de Turkstalige pers, dat: ‘Turkse patiënten die behoren tot het ambulancevliegtuig van het Turkse ministerie van Volksgezondheid zullen vanaf Amsterdam Schiphol Airport, naar Turkije worden gerepatrieerd.’
Eerder werd de heer Selim Selahatin Kandaz verpleegd op de intensive care van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam-oost. Toen de heer Kandaz niet reageerde op de coronavirusbehandeling, zou de life support unit worden losgekoppeld.

Nadat de artsen van OLVG Oost Ziekenhuis in Amsterdam bekend maakten dat Selahattin Kandaz, die sinds 15 januari coronavirusbehandeling kreeg op de intensive care, niet reageerde op de behandeling, zou de life support unit worden losgekoppeld.

De dochter van de heer Kandaz was het niet eens met de Amsterdamse artsen en hun keuze. Mevrouw Müberra Kandaz schakelde daarop de Turkse autoriteiten in en verzocht het Turkse Ministerie van Volksgezondheid om haar vader te repatriëren.

Müberra Kandaz omschreef haar problemen met Amsterdamse artsen op de volgende wijze in de Turkse internetkrant Haberler.com:
‘Onze vader was met ons aan het praten en maakte een grapje met ons toen hij de eerste dag naar het ziekenhuis kwam, maar na ongeveer drie weken zeiden de doktoren tegen ons: “We krijgen geen resultaten van onze behandeling, we zullen de behandeling op vrijdag beëindigen”. willen niet, en we zijn ertegen. We willen dat onze vader naar Turkije wordt vervoerd. Vooral ons Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het Turkse Ministerie van Binnenlandse Zaken, hebben goed geholpen, even als de Turkse ambassade in Den Haag en het consulaat-generaal in Amsterdam.’

De familie, die moeilijkheden ondervond bij het voorbereiden van de nodige documenten en ambulance voor het vervoer van de patiënt naar de luchthaven, deed grote inspanningen om de behandeling van hun vader en echtgenoot pas te beëindigen na de verwijzing.
Naast de steun van Osman Elmacı, de voorzitter van de Stichting ‘Zorgen na Coma’, die zich bezighoudt met patiëntenrechten in Nederland, en Süleyman Koyuncu, een lid van de Denk-partij, werd het air ambulanceprobleem opgelost.

Naast de repatriëring van de heer Selim Kandaz, heeft het Turkse Ministerie ook Turkse burger uit 141 andere landen gerepatrieerd. In totaal werden ruim 100.000 Turken naar hun moederland teruggehaald, de grootste repatriëringsoperatie in de recente geschiedenis van Turkije.
De Assadaaka Community wenst de familie en nabestaanden van Selim Selahattin Kandaz wijsheid en sterkte in deze droevige situatie. De Assadaaka Community biedt ook haar ondersteuning aan de familie.

Wij wensen dat de ziel van de heer Kandaz gebundeld zal worden in de Bundel van het Eeuwige Leven, dat hij ontvangen zal mogen worden door de wijd geopende hemelse Poorten der Barmhartigheid onder de beschutting van de wijd gespreide vleugels van de Eeuwige. Zijn aandenken zij voor velen tot zegen.

Inna lillaahi wa inna ilayhi raajioun
انا لله وانا اليه راجعون البقاء لله.

Door: Rabbijn Simon Bornstein, Geestelijk Verzorger van de Assadaaka Community

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken