homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

‘Huurteams in studentensteden’

Alle studentensteden moeten zogenoemde huurteams krijgen. Daarvoor hebben de Jonge Socialisten en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zondag gepleit. De teams bestaan al in Amsterdam en Rotterdam. Ze geven studenten daar informatie over hun woonrechten, meten kamers op en bekijken of de huur niet te hoog is.

Volgens de organisaties betaalt 40 procent van de Nederlandse studenten meer huur dan volgens de regels is toegestaan. Studenten kennen vaak hun rechten niet, of zijn bang problemen te krijgen met de huisbaas.

De twee organisaties gaan de komende tijd met name in Groningen actie voeren voor de komst van een huurteam.
bron: nu.nlPvdA in actie tegen huurprijs studentenkamers

De PvdA in de Tweede Kamer wil actie tegen te hoge huren die studenten nu vaak nog moeten betalen voor een kamer.

Omdat studenten volgens de PvdA vaak niet goed weten wat ze kunnen doen tegen onredelijke huren, wil de partij dat gemeenten op lokaal niveau hulp bieden via zogenoemde huurteams. In enkele steden gebeurt dat al.

‘‘Veel studenten kennen hun rechten niet of durven niet in hun eentje tegen de huisbaas in te gaan. De huurteams kunnen studenten daarbij ondersteunen’‘, zei PvdA-Kamerlid Marianne Besselink maandag.

Introductiedagen
Samen met onder meer de Landelijke Studentenvakbond bezoeken de PvdA’ers deze maand introductiedagen van hogescholen en universiteiten. Maandag zijn ze in Leiden.

Uit onderzoek kwam eerder naar voren dat in Utrecht 80 procent van de particuliere verhuurders te veel huur voor een kamer vraagt. Gemiddeld is het 120 euro per maand meer dan wettelijk is toegestaan.
bron: nu.nl

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/10  at  02:13 PM


In amsterdam lopen die bedragen al jaren uit de gaten van het spui.
In 2005 kende ik al mensen die tijdens hun studie 500 euro huur voor een kamertje moesten ophoesten, en dat financierden door 4 dagen per week te werken.
Dan kun je wel zeggen van ja maar ja maar het huurteam maar het gros van de studenten zitten in onderhuur. Dat is een feit dat bestuurders lijken te ontkennen.

Legaal huren is onbereikbaar voor iedereen die niet 1000 eur. kan betalen of al jaren op een wachtlijst staat. Ik heb puur mazzel dat ik via de uva huisvesting in Diemen kreeg, toen de studentenflats daar nog als volwaardige huizen telden;
anders was het me nooit gelukt om de stad binnen te komen. Dat kostte in ‘99 300 euro en dat was al behoorlijk veel voor een gewone student en een kamer van 2 bij 3.

Als we wiet en euthanasie kunnen gedogen, waarom dan niet onderhuur aan studenten?

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  08/10  at  05:50 PM


De student uit Canada die ik ken, wordt door zijn school en de overheid in de steek gelaten.

Opmerkelijk want Nederland trekt een record aantal buitenlandse studenten dit jaar.

Goed dat de PvdA nu landelijk in actie komt. Jammer dat de PvdA Zeeburg geen aktie onderneemt.

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/10  at  11:14 PM


Aantal nieuwe studenten groeit explosief

In vier jaar tijd is het aantal studenten bij de HvA en de UvA met meer dan eenderde gegroeid.

Over twee weken starten de introducties van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam met naar verwachting een recordaantal nieuwe studenten. Het aantal studenten in Amsterdam groeit al enkele jaren veel harder dan in andere steden. In 2008 ontvingen de HvA en de UvA er 21.082, terwijl dat er in 2004 15.685 waren; een groei van 34%.

Vanwege de kredietcrisis zullen studenten naar verwachting langer doorstuderen. De uitstroom wordt dus kleiner, terwijl de instroom blijft groeien. Martijn Weeda, voorzitter van de ASVA studentenunie, ziet daardoor steeds meer problemen omtrent huisvesting in Amsterdam en faciliteiten op de onderwijsinstellingen. “Het aantal studentenwoningen groeit langzamer dan het aantal studenten en de universiteiten en hogescholen hebben nu al last van ruimtegebrek. Daarnaast kunnen Nederlandse universiteiten ieder jaar minder geld per student besteden. Er moeten nu collegezalen en woningen bijgebouwd worden en er moet vooral geld komen om dat te financieren.” Amsterdam is een populaire stad om te studeren. Met 100.000 studenten, eenzesde van alle Nederlandse studenten, is het de grootste studentenstad.
bron: AT5

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/12  at  02:49 PM


@ Robert

“Jammer dat de PvdA Zeeburg geen aktie onderneemt.”

Die kennen dat probleem hoogstwaarschijnlijk niet. Het is de PvdA Zeeburg zichtbaar meer waard om grote hotels neer te laten zetten, prachtige oude loodsen te laten slopen, vogels om zeep te laten helpen, grote lelijke en misschien zelfs wel gevaarlijke flatgebouwen te laten bouwen.

Wat opvalt aan de opsomming is onder andere het woordje laten. Daar zijn ze erg goed in in ‘het laten’.

Posted by Tess Jungblut  on  08/12  at  09:14 PM


Lees ook: De Alliantie melkt Indische Buurt uit

“De studenten (met die Alliantie huurcontracten) worden aangeraden bij het huurteam van het Wijksteunpunt Wonen Groot Oost langs te gaan om advies in te winnen over huurverlaging procedures en de juridische basis van hun contracten. Door middel van een simpele procedure bij de Huurcommissie is de huurprijs te verlagen naar maximaal redelijk en in veel gevallen bekijkt een Kanton rechter een onterecht afgegeven tijdelijke huurovereenkomst gewoon als huurovereenkomst voor onbepaalde tijd!”

bron: http://www.zeeburg.nu/index.php/Columns/comm/de_alliantie_melkt_indische_buurt_uit/

en reactie nummer nummer 11:

“Hierover werd gesproken in de Raad.
Mark van Dongen (SP) bracht het in als actualiteit.

Nico Salm gaf daarop te kennen dat ook hij de huurprijzen hoog vond en in gesprek was met de UvA en de Alliantie.

In September zal de Raad er een uitgebreide brief over ontvangen.

Wat een mooie toezegging. Dan is het schooljaar al lang begonnen. Wat hebben de studenten die er dan in zitten, nog aan?”

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/12  at  10:29 PM


“Op kamerjacht

In alle steden kampen studenten met kamernood. Trouw verzamelde tips om op een snelle manier aan goede en betaalbare woonruimte te komen.

„Je zomervakantie moet je als aankomend student vergeten???, zegt Heleen de Vreese, vestigingsdirecteur voor Amsterdam en omstreken van studentenhuisvester DUWO.

Voorzitter Gerard Oosterwijk van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) raadt zelfs aan al in april te beginnen met zoeken. Zijn bewering wordt gestaafd door onderzoek van Kamernet.nl, een website waar huurders en verhuurders kamers kunnen aanbieden en vinden. Kamernet stelde vast dat de beste periode om een kamer te zoeken vorig jaar tussen eind april en eind juni lag. Het aanbod was hoog en de prijzen lagen relatief laag. Toch zegt Oosterwijk dat studenten die nu gaan zoeken de moed niet te snel moeten opgeven. “
Lees het volledige artikel op: http://www.trouw.nl/ontspanning/degids/article2836486.ece/Op_kamerjacht__.html

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/13  at  02:10 PM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken