homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Hoe blijven we in gesprek nu de emoties over de oorlog in Israël en Gaza oplopen?

rrrr‘Ik ben verdrietig, maar ook bang’.
Calamiteiten-spreekuur bij Assadaaka in Amsterdam-Oost: Ahmed El Mesri (blauwe trui), Malake El Ayachi (met bril) en Ordya Radbi (camel hoofddoek). BEELD DINGENA MOL.
De emoties over de oorlog in Israël en Gaza lopen op, ook in Amsterdam. Verbindende initiatieven zijn er genoeg, maar het wordt steeds ingewikkelder om met elkaar in gesprek te blijven. ‘Je komt er toch nooit uit.’ Roelf Jan Duin - 4 november 2023, 03:00

Verbinding zoeken, bruggen slaan, elkaar vasthouden: aan bezweringsformules geen gebrek nu de emoties over de oorlog in Israël en de Gazastrook hoog oplopen. Maar zo eenvoudig is het nog niet om met elkaar in gesprek te blijven, blijkt een kleine vier weken na de aanval van Hamas en de Israëlische vergelding die daarop volgde. Toch blijven Amsterdammers het proberen, soms tegen de klippen op.

Zoals bij Assadaaka, een maatschappelijke organisatie in Oost die dagelijks een ‘calamiteitenspreekuur’ houdt. “Sinds het uitbreken van de oorlog zijn er zo’n tweehonderd mensen langsgekomen. Veel met een islamitische achtergrond, maar ook Joodse mensen. Bij allen leven dezelfde gevoelens: angst, frustratie en de hoop dat het geweld snel stopt,” zegt Ahmed El Mesri, die Assadaaka 35 jaar gelden oprichtte. Ook na de moord op Theo van Gogh in 2004 en in de tijd van de uitreizigers naar Syrië werden spreekuren gehouden. El Mesri: “Mensen hebben dan behoefte aan een luisterend oor, aan een plek waar ze hun ei kwijt kunnen.”

Twee vrouwen komen deze middag langs voor een kop thee, eerder die ochtend zaten nog vier mannen geëmotioneerd te praten over de oorlog. Jamila, een vrouw van Marokkaanse komaf, slaapt al weken slecht, zegt ze. “Ik ben verdrietig over alle doden daar, maar ben ook bang dat het overslaat naar hier. Mijn dochter is 33 en draagt een palestinasjaal, is zij straks nog wel veilig op straat?” Ook Fatima is bang. “Ik woon al 45 jaar in alle rust in Nederland, we willen geen oorlog.” “Jamila: “In Nederland leven we allemaal vredig samen: moslims, christenen, joden. Dat moet zo blijven.”

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken