homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

HEMELS GENIETEN VAN MARMOUCHA ORKEST

nm6Op zaterdagavond 23 oktober 2021 trok het optreden van het MARMOUCHA ORKEST ruim honderdendertig gasten. Assadaaka had het voorrecht om dit prachtige concert samen te mogen organiseren met MARMOUCHA. De leden van de Assadaaka Community mochten ook deze keer weer HEMELS GENIETEN terwijl de muzikanten de STERREN VAN DE HEMEL speelden!

Weken lange voorbereidingen ging vooraf aan de organisatie van dit concert. Nu eens buiten de eigen wijk, namelijk in Podium Mozaiek, aan de Bos en Lommerweg. Dit om leden van de Assadaaka Community ook eens te kunnen laten genieten van een andere ambiance dan de ons zo vertrouwde Jungle in Oost. Even samen de deur uit, even helemaal SAMEN GENIETEN.

De beroemde zanger Hamid Ajbar vertolkte op zéér hoog kwalitatief niveau een reeks liederen uit het Andaloesisch erfgoed van de vroege en late Middeleeuwen. Arabisch en Hebreeuwstalig. De professionele zanger weet zich omringd door een uitgebreid orkest dat samengesteld is met de meest hoogwaardige muzikanten afkomstig uit diverse mediterrane landen en Europa.

De tijd van Al Andaloes staat op het Iberisch schiereiland en in Noord-Afrika bekend als een periode waarin de drie monotheïstische religies samen een culturele smeltkroes vormden en elkaar verrijkten.

Het Europese christendom als gekenmerkt door de rooms-katholieke kerk met haar Gregoriaanse zangcultuur en de islam met het jodendom brachten hun grootste geleerden en theologen in deze ruim zevenhonderd jarige periode in de Europese geschiedenis voort. Het Andaloesisch erfgoed vormt tot ver in de toekomst een BRUG en verleent INSPIRATIE aan velen in de vreedzame relaties tussen de wereldreligies.

Nog heden verschijnen er nieuwe uitvoeringen en interpretaties van Las Tres Morillios zo vertelde de musicoloog gedurende het excellente DINER CULTURELE dat vooraf ging aan het muzikale samen zijn in de grote zaal van Podium Mozaiek. Academische kennis, muziek, excellente maaltijd en een exquise gezelschap kwamen tijdens het diner samen.

“Marmoucha ziet dat het culturele veld dynamisch is en dat de smaak van het publiek, de identiteiten van de makers en de maatschappij om ons heen voortdurend in beweging zijn. Met haar producties draagt Marmoucha bij aan de steeds veranderende culturele canon.” Marmoucha is sinds 2002 een pionier   in Nederlands waar het de vertolking van het Andaloesisch erfgoed betreft.

Het concert werd geopend door Mohamed Ahadaf met inspirerende woorden; hij verbond zijn enthousiaste publiek creatief met de gezangen die de revue passeerden.

Gedurende de eerste helft van het concert kwamen traditionele religieuze liederen aan de orde, die het publiek mee kon zingen. Het repertoire was zorgvuldig afgestemd op de viering van Eid Al Mauwlied Annaboui Siedna, de Geboortedag van de Grondlegger van de islam, begin afgelopen week. Zo klonk het onder moslims wereldberoemde lied “Kameroen, Kameroen” (De Maan).

De gouden stem van Hamid Ajbar bracht de klanken van de hemel tot het publiek hier op aarde. Het publiek kwam in vervoering bij een melodie die het leven van de profeet Mohamed vol lof bezong. Zo werd de muzikale vertolking deze avond voor velen een wel haast religieuze ervaring die deze avond menige ziel beroerde.

Vervuld en blij zongen de Assadaaka heren mee met de liederen na de pauze. Hierbij kwamen gezangen tot uitdrukking uit de traditie van de Amazighen, maar ook die van de Spaanse Roma en Sinti, onder wie het Andaloesisch ook heden nog, springlevend is.

Groepjes dames en heren kwamen los van de zitplaatsen toen het MARMOUCHA ORKEST opzwepende melodieën inzette. Er werd uitgebreid gedanst en de heupen gingen los. Ook hier werd geestdriftig meegezongen door de leden van de Assadaaka Community waardoor alle spanningen en de eenzaamheid van de covidlockdowns verdwenen als sneeuw voor de zon!

Hoe heerlijk genoten de deelneemsters/ers van de muziek, het zingen, de warme sfeer van de mediterrane wereld en de geweldige muzikanten. Badend in een warm bad van de lila en blauwe belichting had ieder de kans even over mogen stappen naar vervlogen tijden, naar een droomwereld waaraan wie ook in onze eigen levens kunnen bouwen.

Er werd gezongen over profeten, de Eeuwige, de trouw en de liefde. Paleisliederen van wijlen koning Alfonso, maar ook van AlAlaoui, over heimwee en geheime verlangens, hemels!

Na afloop van meerdere toegiften gespeeld door het MARMOUCHA-ORKEST was er in de foyer van Podium Mozaïek ruimschoots de gelegenheid tot gezellig SAMENZIJN. Aan de bar of een tafeltje kwamen bezoekers van het concert samen met de zangers en muzikanten, waar zij enthousiast de genoten muzikale weldaden nabespraken onder het genot van een (nonalcoholish) drankje.

Ruim na middernacht keerden de Assadaaka leden huiswaards, vervuld van het enorm genot van de klanken, sfeer en het samenzijn. Verheugd en voldaan met nieuwe levensvreugde de komende winter tegemoet!

Het bestuur en de geestelijk verzorger van de Assadaaka Community kijken buitengewoon tevreden terug op de avond waarbij Assadaaka ruim 128 personen naar Podium Mozaiek bewoog om een onvergetelijke avond vol belevenissen te mogen genieten. Graag zet de Assadaaka Community de samenwerking met Marmoucha ook in de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

vtt6

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken