homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

‘Groene stroom is oplichting’

De circa 2,5 miljoen Nederlandse gezinnen die in hun huis milieuvriendelijke groene stroom gebruiken, worden al jaren in de maling genomen.
“De certificaten voor groene stroom zijn onderdeel van een nepsysteem. Er wordt geen kuub groene stroom extra door geproduceerd en dat weten de energiebedrijven ook”, aldus PvdA-EuroparlementariĆ«r Dorette Corbey, die in het Europees Parlement de aanval heeft geopend op het Nederlandse systeem.

In de buidel
Dat moet ertoe leiden dat energiebedrijven als Nuon en Essent straks in landen als Noorwegen en Zweden veel dieper in de buidel moeten tasten voor ‘echte’ groencertificaten van op bestelling geleverde zonne-, water- of windenergie. “En niet zoals nu, waarbij groene stroom gewoon dubbel geleverd wordt.”

Het Nederlandse kabinet is zich bewust van de fouten in het huidige systeem, maar is enorm geschrokken van de Brusselse plannen. Die zouden het zo succesvolle Nederlandse groenestroomproject in een keer om zeep kunnen helpen.

Ouderwets
Indien de nieuwe strengere regels doorgaan, zou dit immers neer kunnen komen op zeker 250 euro extra per ‘groen’ gezin, waardoor velen van hen waarschijnlijk weer zullen terugkeren naar de ouderwetse en weer goedkopere ‘grijze’ elektriciteit. Den Haag probeert dit de komende maanden in Brussel te voorkomen. Zowel in de energiebranche als bij de Nederlandse overheid wordt erkend dat de certificaten voor groene stroom nu veel te gemakkelijk worden verstrekt.
bron: telegraaf.nlCramer betreurt ophef groene stroom

Minister Cramer van Milieu betreurt de misverstanden die zijn ontstaan door haar optreden in de Tweede Kamer van gisteren. In een brief aan de Kamer schrijft ze dat ze niet de bedoeling had de Kamer onvolledig te informeren of informatie achter te houden.

Gisteren ontplofte de kamer toen Cramer weigerde antwoord te geven op vragen over groene stroom. Ze verwees naar haar afwezige ambtgenoot Van der Hoeven.

Vanmiddag is er een debat over de zaak. Cramer schrijft dat het haar verstandig leek gisteren een procedureel antwoord te geven, juist om de Kamer later zo zorgvuldig mogelijk te informeren.
bron: NOS teletekst

Posted by Robert van den Heuvel  on  09/24  at  01:35 PM


Volgens mij maakt het nogal een verschil of je groene stroom betrekt bij een bedrijf dat ook aan smerige stroom doet, of een bedrijf dat alleen maar groene stroom doet, zoals Greenchoice.

Als je immers alleen maar groene stroom levert, en je krijgt er een klant bij, dan moet je extra groene stroom leveren. Een bedrijf dat allebei doet, gooit groen en grijs geld op een grote hoop en geeft t uit aan groene stroom naar eigen inzicht.

Ben ik trouwens de enige die ee brief kreeg van de huisbaas dat ik zo snel mogelijk groene stroom bij Nuon moet kopen?

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  09/24  at  09:37 PM


In Nederland is groene stroom erg populair. Zo n 2,5 miljoen huishoudens nemen groene stroom af. Daarnaast zijn er nog veel bedrijven en overheidsinstanties die bij hun energiebedrijf vragen om duurzame energie. Maar er wordt lang niet voldoende groene stroom opgewekt.

De energiebedrijven in Nederland kunnen maar voorzien in 37% van de vraag naar groene stroom. De overige 63% komt uit het buitenland en dat is nou net het punt.

De groene stroom zelf komt niet uit het buitenland, maar wel het certificaat waarmee de in Nederland opgewekte grijze stroom een groen jasje krijgt. Door de handel in deze certificaten kan in Nederland grijze stroom als groen worden verkocht.

Dat is toegestaan omdat er een systeem is ontwikkeld van handel in Garanties van Oorsprong (GvO s). Dat zijn certificaten die aangeven waar en hoe de groene stroom is opgewekt.

De landen die zijn aangesloten bij het GvO-systeem kunnen certificaten aan elkaar verkopen.Voor elk kilowattuur (KWh) aan opgewekte groene stroom wordt er een GvO afgegeven. 

Elektriciteitsbedrijven zijn in Nederland verplicht om voor elke eenheid groene stroom die een consument gebruikt een GvO te bezitten. Het tekort aan groene stroom wordt dus opgevangen door GvO s uit het buitenland te kopen.
                         
Omdat producenten heel makkelijk aan extra GvO s kunnen komen hoeven ze niet hun best te doen om meer groene stroom te produceren. Ze hoeven pas meer groene stroom te gaan maken als er een tekort ontstaat aan GvO s.
bron: Tros Radar

Posted by Robert van den Heuvel  on  09/24  at  11:23 PM


Het is net zoals met nepkaas, de consument wordt getild!

Posted by Robert van den Heuvel  on  09/24  at  11:24 PM


@ zazkia. Wat heeft je huurbaas nou te maken met wat voor stroom je gebruikt?

Posted by Jan Hollander  on  09/25  at  06:18 AM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken